Страници

5 Рецепти с кейл / 5 kale recipes


К
ейлът е вид зеле, с къдрави листа, но за разлика от познатите ни сортове, то не образува глави. Широко разпространено е в европейската кухня. Често листата му се използват за декорация и в букети, има и цветни сортове, които се отглеждат специално за това.

Като нов и непознат за мен продукт реших да го тествам в няколко рецепти, за да мога да преценя дали ни допада. Като цяло във всяка една от рецептите кейлът е вкусен, но не знам до каква степен би се приел от традиционалисти. Вкусът му няма много общо с класическото зеле, след термична обработка листата омекват значително. Въпреки, че има много полезни качества, не мисля, че кейлът ще се настани като трайно ястие у дома. Но със сигурност бих го добавяла понякога като гарнитура към месо, защото по този начин и на чипс най-ми допадна, естествено ще продължавам да пробвам и различни рецепти. Но знае ли човек, с някои продукти трудно свикваме, пък после се пристрастяваме:).




Факт е, че първо ме впечатли с удивителния си външен вид, а когато се информирах и за качествата му, останах изумена. Сред представителите на зелето, кейлът е с най-голямо съдържание на ценни съставки. С високото си съдържание на протеини, витамин С, калций, фибри, притежаващ изключителни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, кейлът е признат като храна с огромен потенциал при борбата с онкологичните заболявания. Няма как да изброя всичките му ценни качества и няма да се впускам в подробности, а директно преминавам към частта, в която още споделя рецептите, по които го приготвих. (Всичките са широко популярни и е невъзможно да се открие първоизточник на същите. Не съм се придържала към конкретна рецепта, а направих моите с оглед на всичко изчетено и разгледано по темата.)



Чипс от Кейл
От листата на кейла се отстранява голямата жилка в средата. Измиват се и се подсушават много добре в чиста кърпа. Нарязват се на едри части. В купа се налива малко зехтин и всяко листенце се обтрива много добре, трябва цялата му повърхност да е омаслена. Подреждат се на разстояние едно от друго, в тава, застлана с хартия за печене. Върху тях се поръсват кристалчета сол Малдон или друга. Пекат/сушат се във фурна за около 20 минути на 150, или докато започнат да се оцветяват леко в златисто, но не трябва да прегарят, защото ще горчат.



Смути с кейл
Четох, че за да привикнеш с вкуса на кейла е добре да се добавя първоначално по малко, например 1 лист на 1 чаша смути. Това в случая е с папая, манго и ананас, за разреждане добавям вода. От листото се отстранява средната дебела жилка и се пасира с избраните плодове. Кейлът е чудесен и за съчетаване с продуктите за зелено смути.


Задушен кейл
Съвсем ориентировъчно записвам продуктите. Тук идеята всъщност е в приготвянето. Така приготвен кейлът е чудесна гарнитура към месо, или добавка към закуска.

Продукти:
10 листа кейл
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
100 мл вода
сол

Приготвяне:
Листата от кейл се почистват от дебелата нишка.
Зехтина се загрява в тиган. Добавя се пресованата скилидка чесън и след около 30 секунди се добавят листата кейл. Разбърква се 1-2 минути и се налива водата. Похлупва се и се вари за около 10 минути, като се проверява количеството на водата, ако се изпари може да се налее още малко. Когато кейлът омекне, капакът се отстранява, посолява се и се оставя на котлона, като се разбърква докато остане на мазнина.
Към задушеният кейл по желание могат да се добавят и други съставки, както и на финал да се добави малко балсамико или винен оцет.


Задушен кейл с яйца
Кейлът се приготвя по рецептата за Задушен кейл, като в края се добавят разбити с вилица яйца, разбъркват се и се готвят до готовност.


Кейл с наденичка, бекон и картофи


Продукти:
15 големи листа от кейл
1 глава лук
2 с.л. бутершмалц, или мас
200 мл бульон( желателно от месо)
черен пипер
малка щипка смлян кимион
1 с.л. сурово-пушен бекон, нарязан на кубчета
1 бр наденичка
3 картофа


Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и белят.
Листата на кейла се почистват и измиват и се бланшират във вряща леко подсолена вода за 2 минути. Изваждат се и се отцеждат много добре. От тях се изрязва средната дебела "жилка", като по този начин се отделят листата. В тиган се загрява мазнината и в нея се добавя ситно нарязаната глава лук. Задушава се до омекване и в тигана се изсипват зелевите листа. Разбъркват се за 20-30 секунди и към тях се налива бульона, добавят се черният пипер и кимиона. Тигана се похлупва и ястието се вари за около 20 минути. При нужда може да се долива още вода. Добавя се едро нарязаната наденичка, кубчетата бекон, готви се за още 10 минути, без капак, като се разбърква. Когато течността се изпари и ястието остане само на мазнина, се добавят нарязаните на едро сварени картофи. Разбъркват се и след няколко минути ястието е готово.
Не добавям сол, тъй като и наденичката и бекона са солени.


♥ 


13 коментара:

  1. Страхотна си! Чудесни предложения за ястия с кейл! Аз само на салата се осмелявам да го правя. Ще се възползвам от някое от твоите предложения! Благодаря! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    засявала съм кейл в нашата градина.Имам и други видове зеле подобни на кейла.Лично за мен листата са доста твърди за употреба в прясно състояние.За смути, както и задушен на пара могат да се ползват.И аз правя кейла с яйца или задушен със стафиди и червени боровинки.Вкусен е , но определено предпочитам зеле с по - меки и нежни листа, защото имам и проблеми със стомаха.Често ползвам китайското зеле за салати, то определено е по - нежно и по - вкусно.Да, кейлът има много здравословни качества, но трябва внимателно да се употребява за хора с болен стомах и черва.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, един професионален съвет. Когато от кейла Ви излиза свежест е необходимо да му правите приятни, кръгообразни масажи. По този начин отпускате кейлните мускули. Няма за какво да благодарите! Кейлна вечер пожелавам.

      Изтриване
  3. Бихте ли дали рецептата със стафиди и червени боровинки,моля.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Нямам представа как Ели приготвя рецептата, която е споделила в коментар, но мога да Ви насоча към нейния блог, за да се свържете с нея: http://naturalnakuhnia.blogspot.com/.
      Предполагам, че задушава кейла по стандартен начин и просто добавя към него сушени боровинки и стафиди, предварително накиснати във вода, или пък ги добавя в началото на задушаването, за да поемат от течността и да набъбнат. Но все пак тя най- добре ще Ви отговори. Поздрави!

      Изтриване
  4. Бях засадила кейл преди две години на вилата със семена от Щатите. Единствено той преживя и студовете през зимата и горещините през лятото (без поливане, защото ме нямаше). И продължава да се разсажда и расте. Миналата година го бях обрала, измила и нарязала на дребно и напълнила фризера с него. И сега го използвам при всяко готвене. Подобно на използването на магданоз. И за супи и ястия.Много е вкусен и полезен.Препоръчвам да си го засадите и берете по всяко време. Има три вида кейл, поне аз толкова бях засадила. Различава се по листата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знаех, че е толкова издръжлив. Това е чудесно. Благодаря, че споделихте! Поздрави!

      Изтриване
  5. Аз също го имам в градината и още бера от него. Когато са по твърди листата,салатата я правя по рано да престои и омеква.Не съм го пробвала за готвене,изяждаме го на салата.Първа година го сея и съм много доволна,защото издържа на студа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно е, че споделяте. Явно, наистина кейла е издръжлив на ниски температури. А в салата не на всеки допада, заради твърдостта му, но след като споделяте, че чрез престой омеква, това ще е полезно на хората. Благодаря! Поздрави!

      Изтриване
  6. За първа година насадихме кейл и стана страхотен. Не знам как се съхранява за зимата и ще се радвам ако споделите опит, защото си заслужава толкова полезен продукт да се ползва и тогава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, чудесно е че си имате собствена градинка със съкровища като кейла!
      Точно кейл не съм съхранявала, тъй като купувам сезонно и използвам на момента, но определено ако си отглеждам, ще имам нужда от такъв съвет и аз. Към момента се сещам единствено за съхраняване както всички останали зеленолистни от рода на спанак и манголд например чрез замразяване и ако ми се наложи бих опитала този метод.
      За целта листенцата се отделят, почистват, изрязва се дебелата част на стеблата(защото е жилава), по желание се нарязва. Измиват се и се бланшират във вряща вода за около 2 мин( при младите и нежни листенца може и минута и половина). Веднага се преместват в ледено студена вода, за да се запази свежият им зелен цвят и да се охладят, след което се отцеждат много добре и се прибират в подходящи кутии или торбички във фризер. Може да се оформят на топки, подходящи за една порция.
      При този тип замразени зеленчуци, които продават и в търговските вериги, при размразяване не са вече на листенца, изглеждат съвсем различно. Използват се директно, без предварително размразяване и са много подходящи за смути, бъркани яйца, крем супи и др.
      Попадала съм на информация за сурово замразяване( без бланширне), но лично аз нямам опит с този тип зеленчуци.
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравейте, случайно тази година ми дадоха корени и имам в градината Кейл Ще ви споделя една рецепта която е испанска и на мене ми харесва .Кейл - няколко листа,1-ябалка 1-праскова,малко стафиди и малко орехови ядки или каквито имате Но най-важен е соса:Кисело мляко,майонеза и 1 л. Мед

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Звучи свежо, интересно и витаминозно. Благодаря, че споделихте! Поздрави!

      Изтриване