Страници

Баварски ябълков щрудел / Bayerischer Apfelstrudel



Б

аварският ябълков щрудел както всеки щрудел може да се направи с различно тесто - ръчно омесено и теглено, бутер тесто или фини кори за щрудел. Класическата рецепта за това тесто е от брашно, олио, сол и топла вода. В много рецепти обаче присъства и оцет, като помощник за по-добрата еластичност на тестото при дърпане. По принцип може да се използва сполучливата техника от Виенският щрудел за престой на тестото, в купа, пълна с олио).
Плънката съдържа ябълки, канела и стафиди, понякога и ядки (не са задължителни). В зависимост от сочността на ябълките може да се използват галета, за да абсорбират сока. Това, което отличава този щрудел от Виенският е наличието на заквасена сметана в плънката, както и печенето със сметана или мляко. Поднася се със соса от печенето.






Баварски ябълков щрудел / Bayerischer Apfelstrudel 




Продукти:
тесто:
250 гр фино брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
около 100 мл топла вода
1 ч.л. оцет

плънка:
200 гр заквасена сметана
1 кг ябълки
2 с.л. стафиди
ром, за накисване на стафидите
100 гр кафява захар
1 ч.л. канела
1/2 лимон
250 мл млечна сметана(животинска)



Приготвяне:
Стафидите се накисват в рома.
Брашното се пресява в купа, добавя се солта и се разбърква. В центъра му се прави кладенче, в което се изсипват олиото, оцета и водата. Замесва се тесто и се меси докато стане меко и гладко. Оформя се на топка, намазва се обилно с олио и се поставя в купа, покрива се със стреч фолио и кърпа. Оставя се за 30 минути да се отпусне.
През това време се подготвя плънката. Ябълките се белят и нарязват на тънки полумесеци. Поръсват се със сок от лимон, за да не потъмняват. Може да се разбъркат с канелата, захарта и отцедените стафиди, а може и да се обединят после при навиването на щрудела.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тестото се изважда върху набрашнена кърпа или плот, поръсен с брашно. Първоначално се разточва, а след това започва да се тегли с ръце, докато се получи тънка кора. От това тесто могат да се направят две топки, за по-лесна работа, а може и една, която пък по желание след това може да се разреже или пък да се остави като голям щрудел.
Аз тегля една кора, която разрязвам на две. Всяка кора се намазва с разбита с вилица заквасена сметана, като в двата дълги края се оставя не намазан борд 2 см, а от единият къс край 4 см. Това се прави с цел залепване на тестото при оформяне на щрудела. Плънката се поставя в намазаният край. Двете страни се загъват с 2 см на вътре и кората се навива на руло, като се помага с кърпата, а с едната ръка първоначално може да се затиска плънката.
Избира се тава според размера на щруделите, така че да има малко място и за сметаната. Тавата се намаслява и в нея се поставят щруделите, като краят им ( загъната страна) трябва да е отдолу. Намазват се обилно с разтопено масло. Поливат се с част от млечната сметана и се поставят в предварително загрятата фурна да се пекат. След 20 минути се поливат с останалата млечна сметана. Пекат се до готовност( зачервяване) за още 20 минути. (Общото време за печене е около 40 минути). Изваждат се, намазват се с разтопено масло или олио и се поръсват с пудра захар. Сервират се нарязани на парчета със соса от печенето.


3 коментара:

  1. Прекрасна рецепта за щрудел Кате.Не съм правила подобен, заливката със сметана се поставя на два пъти - интересно и нетрадиционно.Изглежда превъзходно.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна рецепта за щрудел.
    Сигурна съм, че става чудесен и много сочен!
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, Дани, благодаря ви! Ели, да на два пъти се добавя, предполагам, че ако е наведнъж, ще напои прекалено щрудела, знам ли каква е причината:). Дани, да сочен е, различен от Виенският. Много е вкусен, наистина. Поздрави!

    ОтговорИзтриване