Страници

Добош делта

chocolate pyramid pastry

В
 търговските вериги и някои сладкарници в Австрия се предлагат едни много изкушаващи с външният си вид пастички, наречени "Пирамиди". Най-често се предлагат само с бял блат и кафяв крем, съставен от пудинг и масло. Външната прилика с нашите пасти "Витоша" е очевидна, като при тези обаче има един блат, който служи за основа, разбира се вкусът също е различен. Така или иначе Пирамида, Витоша, Планина, Връх и под каквото и име да са популярни, биха могли да се направят по всякакви рецепти, идеята е формата да е такава. Потърсих рецептата в интернет точно за тези пастички и открих разкошна такава тук.
Рецептата е част от 50-те рецепти от книгата "Mann backt GLÜCK", на Marian Moschen. Публикувана е в в неговият сайт.
Предполагам, че е наречена така заради приликата с гръцката буква "Делта", а "добош", заради вкуса, наподобяващ торта "Добош".



Добош делта



Продукти за блата:
8 яйца
200 гр захар
200 гр брашно
120 гр масло
1 пакетче ванилова захар (8 гр)

Продукти за нуга крем:
300 мл мляко
2 с.л. захар Мусковадо (може и друга)
1 щипка сол
30 гр пудинг на прах с бурбонска ванилия
2 жълтъка
*100 гр бадемова нуга
100 гр шоколад 70 %
250 гр меко масло
80 гр пудра захар
3 с.л. ром (по желание)
1 с.л. какао( за кафевия блат)

Глазура:
100 мл млечна сметана
150 гр шоколад 70 %

* Бадемовата или друга нуга е продукт, който няма аналог, но вместо него може да се използва шоколад. По този начин в крема ще се използват общо 200 гр шоколад по избор.


Приготвяне на крема:
200 мл от млякото се наливат в тенджера и поставят на котлон. Останалите 100 мл се разбъркват много добре с пудрата захар, солта, ваниловата захар и жълтъците. Когато млякото заври, се отстранява от котлона и към него се добавя при непрекъснато бъркане жълтъчната смес.
Връща се на котлон за 1 минута, като се бърка с телена бъркалка, отстранява се от котлона и в сместа се добавят натрошените на малки парчета шоколад и нуга. Разбърква се до разтопяването им и до получаване на хубав гладък крем. Покрива се плътно(директно) по крема със стреч фолио и се оставя да се охлажда на стайна температура.
Когато се охлади към него се добавя разбитото с пудра захар масло, разбърква се много добре, и на финал се добавя рома( по желание). Покрива се със стреч фолио и се оставя на стайна температура.

Начин на приготвяне на блата:
Фурната се загрява на 200 ° C. Две големи правоъгълни тави( тези на фурната), се покриват с хартия за печене.
Маслото се нарязва на парчета и се разтопява. Оставя се настрани. Брашното се пресява в купа.

В друга купа се поставят яйцата, ваниловата захар и захарта и тази купа се поставя върху друг съд с вода, на котлон. (т.нар.) водна баня. Водата не трябва да завира!
Започва да се разбива с миксер, за около 10 минути, докато се получи хубав крем. Отстранява се от котлона и към сместа се добавят като се редуват масло и брашно. Разбърква се много внимателно с телена бъркалка или шпатула. Обема не трябва да спада. Сместа се разделя на две. Едната се оцветява с 1 пълна с.л. пресято натурално какао. Най-добре това става, като малка част от сместа се разбърка с какаото и след това се добави в останалата част.

Двете смеси се изсипват в двете тави се поставят в предварително загрятата на 200 градуса фурна. Пекат се за 10 минути. В случай, че нямате две тави, печете последователно, като естествено изсипете сместа в тавата, след като първият блат се е изпекъл.


Сглобяване на тортата:
Всеки блат се разрязва на три части. (Разделя се дългата страна на три).
Едната част се оставя настрани( тя ще бъде основата). Останалите 5 части се подреждат една върху друга, като се редуват и между тях се маже с крем. Най-отгоре не се маже. Остатъка от крема се затваря в буркан или кутия в хладилник.
За да се нареже прецизно е нужно правоъгълника да се охлади добре(за да стегне крема). Аз бързах и разрязах веднага, но това наистина е трудно и е възможно да развали вида на тортата. Затова изчакайте, не правете като мен:).
След като заготовката се охлади добре, идва ред на разрязването.
Заготовката се обръща с малката правогълна част като лице. Върха на ножа се поставя в горния десен ъгъл и цялата част на ножа се допира по диагонал към долния ляв ъгъл на малкият правоъгълник. Това, което се вижда отпред е все едно разделяте правоъгълник на два триъгълника. Дотук добре:). Сега ножа остава в същата позиция, като започва разрязването по цялата дължина на тортата. Така се получават вече два триъгълника. Двете им страни се обръщат една към друга и се слепват с крем. Така се получава пирамида. Тази пирамида се поставя върху отделеното парче блат, намазано с крем. Тортата се измазва с крем и се прибира в хладилник да стяга.
Сметаната се загрява до кипване, остранява се от котлона и към нея се добавя натрошеният на парчета шоколад. Бърка се до хомогена смес. Тортата се изважда и полива с получения ганаж. Прибира се в хладилник, до момента на нейното поднасяне.




11 коментара:

  1. леле, Уникална си! Много са красиви тези пастички. Обичам вкусът на меките блатове с маслен крем. Поздравления за презентацията и начина на приготвяне.Не знам какво е бадемова нуга, не е ли това, което се продава като "бадемов тахан"? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, нуга се продава при нас в опаковки, наподобяващи шоколад например. Доколкото знам, се прави от смлени ядки, какао, сурова захар и различни натурални аромати. Аз взимам на Цотер, много ми допада на вкус, но наистина вкусът няма с какво да го сравня. Не е шоколад в никакъв случай. В случая в този крем може да се замени с шоколад. Ето тук може да добиеш представа за продукта: https://www.zotter.at/de/online-shop/marken/basic-nougat/detail/product/mandelnougat.html.
      Благодаря ти! Поздрави!

      Изтриване
  2. Изглежда много, много пандишпанова! Точно такава, каквато я помня! Великолепие!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Това съм сигурна, че ще е много вкусно, но много връткаво за мен:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алби, не е нужно да се прави в тази форма, ако ти харесва вкуса. Дори и наложени блатове в правоъгълна форма изглеждат добре, както и при разрез. Поздрави!

      Изтриване
  4. Леле, Кате, уникална е!
    Разбирам те, че не си изчакала с разреза :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Или много е ефектна. Наистина е добре при сглобяването да стегне като правоъгълник и едва тогава да се разреже и сглоби като триъгълник. Иначе пак се получава, но е доста трудно да се работи с все още течен крем и не е толкова прецизно. Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравей Кате! Благодаря ти много за прекрасните и мили коментари. Тортата се е получила невероятно красива и много ефектна. Сигурна съм че е неописуемо вкусна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, пиша това, което мисля, а при теб винаги е вкусно и красиво. Благодаря ти! Поздрави!

      Изтриване