Страници

Фууд тренд: Палачинки “Зърнена закуска”

Палачинките “Зърнена закуска” са една от карантинните фууд тенденци, завладели социалните мрежи, най-вече Тик ток и Инстаграм.
След “Кафе Далгона” и “Хляб с квас”, Pancakes cereal са поредният хит, който привлича от пролетта все повече почитатели. Купите с тях стават все по-цветни и креативни, а сладурският им вид ни кара да ги опитаме поне веднъж.




Какво представляват Pancakes cereal?

Pancakes cereal са палачинки, но в толкова умален вариант, че наподобяват зърнена закуска. Могат да се приготвят от всяка една смес за палачинки, стига да не е прекалено течна, за да успеят да задържат кръглата си форма. Сместа може да се оцветява и овкусява с различни сладкарски бои, какао. Могат да се направят и във веган вариант.
За оформянето им основно се изискват или бутилка с тръбовиден накрайник( от тези за сос) или подходящ плик( пош), но креативността на хората е толкова голяма, че започват да използват всякакви подръчни инструменти и уреди. Практична идея е използването на чиста медицинска спринцовка.
Melanie Locke, която всъщност ги популяризира в Тик Ток, използва най-обикновена бутилка, като пробива капачката ѝ.
При сервирането идеите също са доста креативни. Към палачинките се добавят шоколадови капки, натрошени бисквитки, шоколадови и цветни пръчици, плодове, ядки, мюсли, гранола. Консумират се с масло или с мляко.



Pancakes cereal

Рецептата ми за тези палачинки е сходна на американските, при тях сместа е подходяща за тази цел, но както споменах и в началото на публикацията, всеки може да използва своя рецепта, стига консистенцията да не е прекалено течна.
От тази доза правя две купички с палачинки “зърнена закуска”.


Продукти:
1 ч.ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода за хляб
2 с.л. захар
1 разбито яйце
1 ч.ч. мляко
олио, за намазване на тигана

Приготвяне:
Брашното се пресява в купа, заедно с бакпулвера и содата.
Добавят се захарта, яйцето и млякото. Сместа се разбива с миксер до хомогенност и се изсипва в бутилка или плик.
Тефлонов тиган или друг незалепващ тиган, за палачинки се загрява на котлон.
Оттегля се от котлона и се намазва се с олио, с помощта на четка или салфетка.
С помощта на бутилката се изтисква малко количество смес за всяка една палачинка, по дъното на целият тиган.
Тигана се връща на средно загрята температура на котлона и палачинките се пекат от двете страни. Обръщането може да стане с шпатула, щипка за пържене или др.
Палачинките се изсипват в купа и се сервират по желание.


Това не е единствената ми рецепта за миниатюрни палачинки, но е първата с този наистина много малък размер. Сходни рецепти в блога са: Мини блини със сирене Котидж, пушена сьомга, червен хайвер, копър, Коледни мини палачинки, Миниатюри: Палачинки.

3 коментара:

  1. Пипкави са, но пък множо ефектни. Само чакам ягодките и ги правя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да ти кажа, очаквах, че са по-трудоемки, но не са чак толкова. То палачинките като цяло са пипкава работа:). Накапването е бързо, само обръщането докато се свикне, донякъде е по-бавната операция но гледам, че някои хора действат само с разклащане на тигана, колко им трябва да се изпекат. В крайна сметка всеки може да си изпече такива за една купичка, колкото да си причини малко сладко удоволствие. Свободното време е затова. С нетърпение ще чакам твоята версия, много креативни начини разгледах. Поздрави, Алби!

      Изтриване
  2. Дъщеря ми ги обожава! И, като си поръча, на мен ми се изправят косите, като знам, че няма да мина с една купичка :). Но признавам - много по-вкусни са така от обикновените палачинки. Целувки!

    ОтговорИзтриване