Страници

Патладжан

Патладжанът е зеленчук от семейство Картофови, отглеждан в южна и източна Азия от хиляди години. Плодовете му най-често са яйцевидни, големи и висящи с тъмносини и пурпурни до бели цветове. Срещат се мини версии, както и издължени, познати като "пръстчета".
Месестата част на патладжана е гладка, а многобройните семена са меки, годни за ядене, заедно с останалите части на плода. Кожата също е годна за консумация, макар че много хора предпочитат да я белят.
Рецептите, в които се включва са разнообразни. С него могат да се приготвят яхнии, изпечен или пържен е част от различни разядки и салати. Характерно при готвенето на патладжан е предварителното му посоляване, с цел отделяне на горчивия сок. Интересна е способността му да попива течности, което в много случаи е негово предимство но ако не се приготви както трябва, поема много количество мазнина и става"тежък".

Рецепти с патладжан



Рататуи

Студен Рататуи

Патладжан ветрило 2

Патладжан ветрило

Патладжан по Средиземноморски

Патладжан в доматен сос

Имамбаялдъ

Имам Байълдъ 2

Салата с патладжан

Патладжанени шарлоти

Патладжанени рулца с чери домати

Патладжанени кюфтенца

Патладжани с чесън и оцет

Чушки и патладжан в доматен сос

Патладжан пане

Бейби патладжани с куркума

Хумус с патладжан

Патладжани "Папуцаки" с кайма и сос "Бешамел" / Papoutsakia
Патладжани Папуцаки с кайма и сос Бешамел


Патладжан кебап