Страници

Студен Рататуи


Рецептата е от кулинарната книга на Цептер, с малки изменения от мен.
Ястието се оказа много вкусно, както топло така и студено. Донякъде ми напомня за лятната яхния на мама. Сега разбирам защо във филмчето "Рататуи", когато критикът опита ястието се пренесе назад в детството.
Преди време съм показвала друг вариант на Рататуи.


Продукти:
1/2 зелена тиквичка
1/2 бяла тиквичка
1/2 патладжан
1 червена чушка
1 глава лук
1 голям червен домат
2 скилидки чесън

зехтин
сол
розмарин



Приготвяне:
Нарежете тиквичките на едри кубчета, синият домат първо на кръгчета, след което на широки ленти, чушката на ивици, лука на едро.





Налейте зехтин в касрола да загрее и добавете лукът и чушките. Задушете за 2-3 минути, след което добавете тиквичките, патладжана и чесъна - цели необелени скилидки.
Оставете под капак до омекване на зеленчуците.
Посолете ястието, добавете обелените и изчистени от семки домати, нарязани на дребно.
Доварете ястието.
Оставете да се охлади в съда, може след като изстине да го сложите в хладилник.
Сервирайте с клонче розмарин.





7 коментара:

  1. Кате, и двата варианта изглежда и звучат чудесно. С толкова много зеленчуци то си е направо експлозия от вкусове. А снимките ти са супер!
    Хубав и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, трудно те следя, че ти си истинска фурия в кухнята :))) Чудесна, лека, лятна гозбичка виждам тук, а за една бройка да я пропусна. Хубав и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Точно сега му е момента,много вкусно и свежо предложение,и бързо за приготвяне!

    ОтговорИзтриване
  4. O, благодаря ти, това предложение е точно в десятката.
    Много ми харесва и ще го приготвя обезателно.:)
    Изпращам ти сърдечни поздрави.:)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна лятна яхнийка :) Бих я хапнала и студена и топла:)

    ОтговорИзтриване