Страници

Коледен пост ден 12: Патладжанени шарлоти с доматен сос


Рецептата е импровизация на рецептата за Имамбаялдъ. Всъщност разликата е само във визията:).
В плънката може да добавите моцарела, смятам, че би било чудесно, но сега без:))). Друго, което би могло да се добави са различни зеленчуци - чушки, тиквички. Ако не ви се занимава да правите шарлоти:), може да си направите ролца или пък просто да си приготвите патладжан в доматен сос. Но е хубаво да ги запечете във фурната, много вкусно става така.



Продукти:
2 патладжана / 1 голям и 1 малък/
3 големи червени домата
1 глава лук
2 малки скилидки чесън
магданоз
зехтин
1 с.л. галета


Приготвяне:
Нарежете единият от патладжаните на тънки филийки по дължина. Посолете и оставете да си пуснат горчивият сок.
Нарежете другият патладжан на кубчета. Посолете и оставете горчивият сок да се отдели.

Обелете червените домати.
Нарежете лука на ситно и го задушете до омекване в зехтина. Добавете патладжанените кубчета и гответе около 2-3 минути.
Добавете ситно нарязаният или пресован чесън, доматите, щипка захар и галетата и оставете ястието да се вари на слаб огън за около 10 минути, като разбърквате.
Посолете.


Потопете нарязаните на филийки патладжани в брашно и ги изпържете от двете страни, в тиган със загрят зехтин.
Извадете ги върху домакинска хартия да се отцедят.
Подгответе 2 формички за крем брюле, или пък една по-голяма огнеупорна купа.
Подредете патладжанените филийки със застъпване, като едната им част да е в купата, а другата им част да е извън купата, за да може след това да се похлупи плънката.Трябва да се получи нещо като "гнездо:)".
Изсипете плънката, похлупете с висящата част на патладжаните.
Обърнете внимателно шарлотите от купите в тавичка с остатъка от доматения сос. Запечете ги във фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Поръсете със ситно нарязан магданоз.






16 коментара:

  1. ...Гледам,гледам, гледам снимките и не мога да спра да преглъщам и да им се възхищавам! Прекрасна фотографка си, пълна винаги с вкусни и изкушаващи идеи!!!Рецептата изглежда много лесна и.... при това много здравословна!!! Непремено ще опитам! Сърдечни прегръдки! Бъди все така креативна!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятна идея и изпълнение, Кате! Вкусна и както винаги, поднесла си я с много любов. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна идея за поднасяне, Кате! Вече огладнях, а къде е вечерта....
    Прегръдки и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесва,страхотна идея!Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, поредната постна вкусотия! Следя с голям интерес всичките ти публикации! Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. Ммм,превъзходно ястие и оформление,мила,особено ако е и с моцарела както предлагаш ще стане ястие за милиони!Както винаги оригинален подход,комплименти с пожелание за хубава сряда,Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  7. Къде ги измисляш такива?! :) Хем вкусно, хем красиво!
    Обичам постните ястия, но ти направо ме запалваш с тези вкусни предложения!
    Отивам да видя какво си приготвила с карфиола! :)
    Прегръдка, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни са шарлотите ти, Кате!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусно и красиво поднесено, Кате! Постният ти проект е страхотен и много полезен! Може да не ти пиша редовно, но не изпускам нищо :) Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Ехеее, 12 дн вече минаха, а тук такова разнообразие от постни ястия да има, все вкусни и отлично представени! Браво на тебе, Кате!
    Аз шпроти не обичам, но на тези не бих устояла и миг - изглеждат неустоими! А патладжана го обожавам! Непременно ще опитам така да го приготвя при първа възможност! Благодаря за рецептата, мила!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Може да е имамбаялдъ, но пък си го поднесла по много оригинален начин, Кате!
    Поздравления за упоритостта и последователността, момиче!

    ОтговорИзтриване
  12. Много ефектно, апетитно и вкусно - и не само за пости, Кате,
    отново страхотно поднасяне и представяне!
    Благодаря, поздрави за теб и лек пост!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, категорично заявявам, че искам да съм у вас на Коледните пости, няма такива вкуснотии в нито един дом, сигурна съм на 100%! Просто си ми любима, този твой ентусиазъм и последователност са за пример, чудесна си!
    Няма да крия, че днешното ти предложение ми и много, ама много по вкуса с удоволствие бих опитала и този вариант :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно и със сигурност много вкусно предложение! Поздравления!!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей отново! Само исках да споделя, че вчера сготвих тази вкуснотия, следвайки рецептата, получи се повече от сполучливо! А днес съм на Шарлота с тиквички и ориз :) Хиляди благодарности за рецептите!!!! Приятен уикенд!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, много се радвам ,че ви е харесало!:) По принцип и двете рецепти са класически ястия, но по нов начин като визия. Благодаря ти за прекрасните отзиви! Приятен уикенд и на теб!:)

      Изтриване