вторник, 15 ноември 2011 г.

Ягодови френски макарони


Първият ми опит в направата на тези изящни "бижута". Доверих се изцяло на Ginger, ама съвсем дословно, като прилежна ученичка ги направих. Мисля, че се получиха :), цвета е малко блед, но се страхувах да сложа повече боя, за да не ги "прецакам":). И тъй като това са първите ми макарони, не посмях да променям нищо по рецептата, това е линка към рецептата на Ginger: http://thegingercookies.blogspot.com/2011/01/blog-post_08.html


Продукти за 10 бр. / 20 черупки/:

100 гр пудра захар
65 гр бадемово брашно/ получено от смлени сурови белени бадеми/
50 гр остаряли белтъци / получават се като се отделят от яйцата и се затворят в съд плътно. Оставят се в хладилник за 24 часа. Изкарват се на стайна температура и престояват 2-3 часа.
25 гр захар кристал
есенция ягода
боя за сладкиши, по възможност течна

ягодов конфитюр

Приготвяне:
Пресейте няколко пъти пудрата захар с бадемовото брашно.
В друга суха купа започнете да разбивате белтъците първо на по-слаба степен, след това на силна.
Трябва да се получат връхчета, нещо като пяна. Добавете захарта кристал и разбийте още малко, до получаването на сняг, но не прекалявайте.
Вземете част от сухата смес и добавете към белтъците. Разбърквайте със шпатула, като използвате метода: загребване - обръщане - загребване. Така на няколко етапа добавяйте от сместа.
Добавете есенцията и боята.
Вземете шприц със пош. Напълнете го със сместа и върху хартия за печене шприцвайте кръгчета с диаметър около 3 см. Може да ги начертаете леко с молив предварително.
Потупайте тавата отдолу, за да изкарате въздуха.
Оставете ги така да преседят на стайна температура около 40- 50 минути.
Загрейте фурната на 150 градуса и сложете макароните вътре да се пекат/ сушат/ за 12 минути. Не отваряйте фурната по време на печене.
Извадете и оставете да изстинат върху хартията.
Отстранете ги внимателно.
Слепете ги две по две с ягодов конфитюр.

7 коментара:

  1. Браво, Бонбонче, свалям ти шапка! Това, ако е след първи опит, не знам, какви ще са след още много други! Невероятни са!! :-)) Аз още не мога да се престраша, а толкова ми се иска!
    Поздравления, мила!
    Прегръдки и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. E, чудесни са ти се получили!!! И аз правих миналата седмица ягодови, ентусиазирана от първия ми сполучлив опит, но моите пък станаха много наситено розови, направо отровно наситени :)))
    Браво на прилежната ученичка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси, момичета! Определено ще ги правя още много пъти. Дори и провали да има няма да се откажа:). То и на супер готвач може да му загори тенджерата:):):)
    Мони, пробвай ги първо ако искаш с полувин доза, знам, че ще успееш, правиш такива вкусотии, ще чакам с нетърпение макаронки от теб!
    Инче, твоите макарони много ми харесаха, но аз ти казах - правени с любов!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни макаронки си направила Candy. А какви полички си имат - истински както си трябва. Аз от доста време събирам кураж и все не мога да се престраша, но може би е време :) Много се радвам за успеха ти и благодаря за това че не спираш да ни вдъхновяваш.

    ОтговорИзтриване
  5. Руми, на теб ли ще ти се опрат едни макаронки!?
    Няма нищо страшно, просто всичко трябва да се спазва и това е. Но и да има провал, от опит глава не боли, какво толкова:). Ей, ама и аз как говоря като специалист:) направила един път макарони и вече голямата работа:):):).

    ОтговорИзтриване
  6. Бадемовото брашно от изпечени бадеми ли трябва да е или сурови?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зравейте, правя го от сурови белени бадеми, по често от тези на парченца или филирани/ със сигурност ги продават ги в Кауфланд при суровите ядки, в района на зеленчуците.

      Изтриване