Страници

Ягодови френски макарони


Първият ми опит в направата на тези изящни "бижута". Доверих се изцяло на Ginger, ама съвсем дословно, като прилежна ученичка ги направих. Мисля, че се получиха :), цвета е малко блед, но се страхувах да сложа повече боя, за да не ги "прецакам":). И тъй като това са първите ми макарони, не посмях да променям нищо по рецептата, това е линка към рецептата на Ginger: http://thegingercookies.blogspot.com/2011/01/blog-post_08.html




Продукти за 10 бр. (20 черупки):

100 гр пудра захар
65 гр бадемово брашно (получено от смлени сурови белени бадеми)
50 гр остарели белтъци ( получават се като се отделят от яйцата и се затворят в съд плътно. Оставят се в хладилник за 24 часа. Изкарват се на стайна температура и престояват 2-3 часа.)
25 гр захар кристал
есенция ягода
боя за сладкиши, по възможност течна

ягодов конфитюр

Приготвяне:
Пресейте няколко пъти пудрата захар с бадемовото брашно.
В друга суха купа започнете да разбивате белтъците първо на по-слаба степен, след това на силна.
Трябва да се получат връхчета, нещо като пяна. Добавете захарта кристал и разбийте още малко, до получаването на сняг, но не прекалявайте.
Вземете част от сухата смес и добавете към белтъците. Разбърквайте със шпатула, като използвате метода: загребване - обръщане - загребване. Така на няколко етапа добавяйте от сместа.
Добавете есенцията и боята.
Вземете шприц със пош. Напълнете го със сместа и върху хартия за печене шприцвайте кръгчета с диаметър около 3 см. Може да ги начертаете леко с молив предварително.
Потупайте тавата отдолу, за да изкарате въздуха.
Оставете ги така да преседят на стайна температура около 40- 50 минути.
Загрейте фурната на 150 градуса и сложете макароните вътре да се пекат(сушат)за 12 минути. Не отваряйте фурната по време на печене. След 12 минути погледнете макароните, но не ги вадете от фурната, за да не спаднат "поличките". Пипнете с пръст, ако повърхността им е мека, оставете да се пекат още. Проверявайте през една минута.
Извадете и оставете да изстинат върху хартията.
Отстранете ги внимателно.
Слепете ги две по две с ягодов конфитюр.

7 коментара:

  1. Браво, Бонбонче, свалям ти шапка! Това, ако е след първи опит, не знам, какви ще са след още много други! Невероятни са!! :-)) Аз още не мога да се престраша, а толкова ми се иска!
    Поздравления, мила!
    Прегръдки и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. E, чудесни са ти се получили!!! И аз правих миналата седмица ягодови, ентусиазирана от първия ми сполучлив опит, но моите пък станаха много наситено розови, направо отровно наситени :)))
    Браво на прилежната ученичка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси, момичета! Определено ще ги правя още много пъти. Дори и провали да има няма да се откажа:). То и на супер готвач може да му загори тенджерата:):):)
    Мони, пробвай ги първо ако искаш с полувин доза, знам, че ще успееш, правиш такива вкусотии, ще чакам с нетърпение макаронки от теб!
    Инче, твоите макарони много ми харесаха, но аз ти казах - правени с любов!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни макаронки си направила Candy. А какви полички си имат - истински както си трябва. Аз от доста време събирам кураж и все не мога да се престраша, но може би е време :) Много се радвам за успеха ти и благодаря за това че не спираш да ни вдъхновяваш.

    ОтговорИзтриване
  5. Руми, на теб ли ще ти се опрат едни макаронки!?
    Няма нищо страшно, просто всичко трябва да се спазва и това е. Но и да има провал, от опит глава не боли, какво толкова:). Ей, ама и аз как говоря като специалист:) направила един път макарони и вече голямата работа:):):).

    ОтговорИзтриване
  6. Бадемовото брашно от изпечени бадеми ли трябва да е или сурови?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зравейте, правя го от сурови белени бадеми, по често от тези на парченца или филирани/ със сигурност ги продават ги в Кауфланд при суровите ядки, в района на зеленчуците.

      Изтриване