понеделник, 27 февруари 2012 г.

Броколи със сирена на фурна


Обожавам броколи, карфиол и подобни:). Мога да ги хапна дори и само сварени със сол. Ако са запечени и със заливка - супер. В тази рецепта може да използвате микс от броколи, моркови и карфиол. Може да замените броколите с карфиол, или отново каквото ви хрумне. За съжаление не мога да посоча източника, защото преди много време когато съм я запаметила, просто съм пропуснала да отбележа. Все си мисля, че е от някой форум, но наистина не си спомням. Сега търсих с гугъл, но не открих същата рецепта, дали аз съм изменила нещо в състава, не знам:).Ако някой от вас я познае, моля да ме уведоми, за да отбележа!

Продукти:
1 малка глава броколи
100 мл готварска сметана
100 мл прясно мляко
3 с.л. масло или маргарин
синьо сирене
сол
черен пипер
сирене или кашкавал за поръсване по избор



Накъсайте броколите на розички и ги сварете във вряща подсолена вода.
Извадете и отцедете.
Направете заливката.
В съд на котлон сложете маслото и добавете синьото сирене.
Разбъркайте, добавете млякото и сметаната и разбъркайте до леко сгъстяване.
Посолете и подправете с черен пипер.



Сипете сварените броколи в намаслена тавичка и ги залейте със заливката.
Печете във фурна на 180 - 190 градуса за около 30-40 минути.
Настържете кашкавал или сирене по избор и отново запечете.

16 коментара:

  1. Много,много любимо,особено с бешамел и сирена,мммммм...фантазия!Даже съвсем скоро правих подскокоросана от Мариетка!
    Бодвам си една розичка с голям мерак,Кате!

    Хубава нова седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз като тебе ,Канди много обичам броколи и карфиол :)! Рецептата ти е супер ,тъкмо си купих и синьо сирене с неясна все още цел и попадам на твоята рецепта .....ще я опитам :)!
    Хубав следобед ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  3. Това е едно от любимите ми ястия!
    Но моите домашни любимци, не си падат много по броколи :/
    Ама ще взема да направя някой път.
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Кенди, комбинацията от продукти ми е любима! Чудесно предложение! Хубава и продуктивна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Еййй от кога не съм яла броколи, благодаря ти че сподели тази вкусничка рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много го обичам и броколи, и ястието. Следващият път можеш да добавиш и нарязана на парчета червена чушка - още по-вкусно става. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Канди, и аз ще си взема от чудесните броколи! И аз като теб много ги обичам приготвени всякак, но синьото сиренце определено много им отива!
    Сърдечни поздрави и много усмивки тази седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Това е любимата ми запеканка!Много обичаме броколи!Много полезна храна е!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате изглежда страхотно! Отдавна се каня да пробвам това ястие, но все не стигам до него, защото мъжете ще му се мръщят. Май е време да го приготвя за себе си :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Нещо напоследък броколите съм ги изгонила от моята кухня, ама то и толкова се задържам в нея, де :) Харесва ми, особено наличето на сиренцата и сметаната :)
    Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. Супер ястие! Леко и приятно и добре, че са сирената, за да преглътна и броколите :) Весела седмица!
    Пиша втори път, защото сръчните малки ръчички изтриха предния коментар с блъскане по клавиатурата :)

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесно е, Candy!

    Mного обичаме броколи и у нас присъстват често на масата. Твоето ястие е много апетитно и предизвикателно, иска ми се да си сипя малко от него... :))))

    Приятен ден, Candy!

    ОтговорИзтриване
  14. Мале, това как го обичам!!! И аз като теб обичам броколи, карфиол и най-вече с такива поливки и сирена на фурна.
    Правя ги почти по същия начин само че с друго количество съставки - по усет, без рецепта:)
    Чудни са твоите, чудни!
    Черпя се рано , рано и добре, че вече закусих!:)

    ОтговорИзтриване
  15. За първи път готвя броколи- запеканка. Обикновено ги правя като гарнитура - на пара, с масълце. Много ги ядем :) Ползвах Вашата рацепта, но дабавих и картофи на шайби по молба на детенце. Стана страхотно. Благодаря за рецептата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, наистина са чудни, радвам се, че и на Вас са се харесали! Благодаря Ви, че споделихте:) Идеята с картофките е страхотна, може и други зеленчуци да се добавят, все ще е вкусно:). Поздрави!

      Изтриване