четвъртък, 26 април 2012 г.

Един картоф, два картофа...

Днес, в една публикация ще събера няколко рецепти за картофки, които са много вкусни.

Печени пресни сладко-кисели картофки


рецептата е от тук.

продукти:
около 1 кг малки пресни картофи
2 с. л. мед
3 с. л. тъмен оцет Балсамико
4 с. л. сладък соев сос
черен пипер
сол
60 гр. краве масло

Измийте и почистете картофите добре- не се белят/ трябва да са пресни!/.
Поставете ги в тава.
Смесете всички продукти без маслото и ги изсипете върху картофите.
Разбъркайте добре.
Разтопете маслото, може в микровълнова и го излейте върху картофите.
Печете на 200 градуса, около 1- 1 1/2 час.
Не се покриват с фолио.
По време на печенето се поливат със сосчето от тавата.


Глазирани картофи


адаптирано от: тук

продукти:
няколко средни картофа / около 1 кг/
3 с.л. мед
5 с.л. оцет балсамико - тъмен
20 мл бира
черен пипер
щипка смляно индийско орехче
сол
зехтин или олио
суха подправка по желание - риган или мащерка

Приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете като ветрило / все едно ги режете на филийки, но без да стигате до долу/.
Посолете ги.
Поставете фолио в тавичка и вдигнете краищата му по стените, за да не изтича соса при печенето.
Подредете картофите върху фолиото, нарязаната страна на картофите трябва да е отгоре.
Смесете всички продукти и полейте картофите.
Сложете ги да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна.
По време на печенето ги намажете няколко пъти със сосчето, с помощта на четка.
Печете до зачервяване, около 1 час.

Уеджис картофки


Адаптирано от тук.

Сварете и обелете картофи, около 1/2 кг.
Нарежете ги на полумесеци.
Измийте ги с вода и ги изцедете.
Направете смес от царевично брашно - достатъчно за овалването на всики картофи,примерно 1 купа, сол, червен пипер - 1/2 ч.л., чесън на прах - 1 щипка и ако желаете добавете други подправки.
Поставете нарязаните картофи в тази смес и ги разбъркайте внимателно, да не ги разтрошите.
Загрейте дълбок тиган с олио.
Подредете внимателно картофите и ги изпържете до зачервяване.
Извадете ги върху салфетка да се отцеди излишната мазнина.


Картофи акордеон("Хаселбак") във фолио





Картофите се нарязват като ветрило / на филийки, но не до края/.
От алуминиево фолио се изрязват квадрати, достатъчни да загърнат всеки картоф.
Картофа се поставя във фолиото и се посолява.
В процепите може да сложите кашкавал, шунка, чесън или да ги оставите така.
Сложете малко краве масло или зехтин отгоре и завийте с фолиото. Подредете картофите в тавичка, може да ги изпечете и на огън.
Във фурна - на 200 градуса за около 1 час.


Щастливите картофки с майонеза и сусам на Руми


Тези картофки са по рецепта на Румяна Пулчева.

1 кг пресни картофки / може стари/
100 грама майонеза,
сол
прясно смлян черен пипер
чесън - 2 скилидки
сусам -/ бял или кафяв, може и двата/

Измийте картофите, остържете ги или ги обелете. Разрежете ги на по- дебели лунички.
Върху тях изсипете майонезата, сол, черен пипер и разбъркайте добре за да се овкусят всичките картофки.
Подредете ги в тавата и ги поръсете със сусам.
Отгоре сложете скилидките - обелени и сложете тавата във фурна на 200 градуса. Печете до готовност и зачервяване.
При мен се изпекоха за 50 минути.
Отгоре ги украсих със сирене, нарязано с формички за сладки.

Горещи пълнени картофи

Тази рецепта е по идея от горещите испански картофи от Мол-а. Нямам си на идея така ли се приготвят, това си е тяхна рецепта, но ние си приготвяме вариант на вкусни печени пълнени картофки.

Оринтировъчно мога да дам продукти за 1 картоф като всичко зависи от големината и вкуса:)
Продукти за 1 бр. ( 2 полувинки):
Възможно най-голям картоф
2 с.л.кашкавал, настърган на ситно ренде
1 с.л.краве масло
сол
1 с.л.заквасена сметана
вътрешността на картофа

За гарнитура:
1 с.л.нарязана салата Айсберг, овкусена със сол, зехтин и балсамико
1с.л. нарязана на кубчеташунка
1 с.л. царевица от консерва
1 с.л. нарязани маслини
1 с.л. грах от консерва

Изпечете картофите цели, необелени във фурна или пещ. При мен за около 1 час. Пека ги в тава, без да я намазвам.
Извадете ги като внимавате да не се изгорите и ги разрежете на две по дължина.
Издълбайте ги внимателно с лъжица.
В купа разбъркайте вътрешността на картофите, кашкавала, солта, маслото и сметаната.
Напълнете с тази смес получените "лодки" от издълбаните картофи. Леко загладете отгоре и сложете гарнитурите.

Надупени картофи
до момента ги бях правила само с олио, сол и понякога черен пипер, след като Роси ги показа ги направих и с мащерка.


В тавичка се налива малко олио, добавят се сол, черен и червен пипер, мащерка.
Пресните картофи се измиват и изчеткват, без да се белят и разрязват на две по дължина, овалват се хубаво в сместа с олиото и се подреждат с разреза надолу в тавичката. Пекат се на 200 градуса, докато омекнат. Като се изпекат се оставят десетина минути в тавата. Много са вкусни, получават хрупкава коричка отвън.



15 коментара:

  1. Страхотни са всичките, Кате! Още не сме минали на пресни, но чакаме с нетърпение:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ееееех ама че вкусни картофи. Облизах си пръстите от сладко-киселите картофки :) Боцнах си и от тези за Жоси партито. С две думи мога спокойно да отивам на обяд, апетита е на върха :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, нямаш милост :) Страхотен е този сбор от рецепти! Почвам подред да ги опитвам :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятно вкусно и ароматно, искам да опитам от всичките по много, Кате! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни картофки, Кате! Всички са много вкусни, a и картофките са ми любими.

    Прегръдки и приятен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Бонбонче, взимам си от сладко-киселите после подред от всички други.
    Много хубави предложение шедьоври направо.
    Прегръдки и хубав топъл ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, всички предложения са страхотни, но аз ще си взема от онези ветрилца с бекончето вътре :))
    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Бонбонче, страхотни предложения :)
    Ще се възползвам с удоволствие!
    Прегръдки и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  9. Картофите у нас са на почит, макар че пърженият вариант е изключен и се опира до него само, когато сме "на празненство" навън :))
    Всичките предложения са страхотни, но първото е убиец!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Ехе, кой не обича картофки?!Добра идея да събереш на едно място всички тези рецепти!

    ОтговорИзтриване
  11. Леле,защо влезнах тук....?Тази вечер ще ги сънувам тези апетитни картофки.
    Кате ,вълшебни са!Благодаря за чудесните идеи за вкусни картофи!
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна картофена публикация! Аз си харесах тези с меда и бирата за тестване. Много обичам такива комбинации, извън "рамката" :-)
    Поздрави от мен и прекрасен петък!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна Картофиада си заформила, Кенди :-) Определено ще опитам някои рецепти, защото вече се чудя как да ги приготвям.

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесни картофена колекция!Даже бих казала убийствено изкушаваща!
    Поздравления и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Всички картофки са страхотни, но щастливите най ми легнаха на сърце. Дали щото са с майонеза :Р

    ОтговорИзтриване