четвъртък, 27 декември 2012 г.

Глазиран бекон с карамелизиран лук


Ако сте почитатели на бекончето, пробвайте тази рецепта. Леко сладникав и много приятно на вкус.
Бекончето се маринова, след което се пече на тиган и се поднася с прекрасна гарнитура.
Марината е импровизирана, може да бъде променяна: соевият сос може да е със зелена и червена капачка, вместо светъл Балсамико може да добавите бяло вино, подправки също може да добавяте.




Продукти за марината:
2 с.л. мед
2 с.л. солен соев сос Кикоман
1 с.л. светъл Балсамико
1 скилидка чесън, пресована
2 с.л. вода

Разбъркайте всичко в купа и сложете нарязаното на пържолки месо.
Покрийте с фолио и оставете в хладилник за 1/2 - 1 час да се маринова.
Извадете го от марината и отцедете добре, попийте с домакинска хартия. Изпечете в леко намаслен тиган, от двете страни.

За карамелизирания лук:
2 глави лук
50 мл олио
ч с.л. захар
1 с.л. Балсамико, тъмен / може и светъл/
1 с.л. вода

Приготвяне:
Нарежете лука на полумесеци, по-тънки.
Загрейте олио в тиган и добавете лука, оставете го на среден огън да омекне.
Добавете захарта и оставете на котлона, докато започне да се карамелизира.
Добавете оцета, внимавайте, че пръска!
Добавете и водата и разбъркайте, оставете, докато течността се изпари и остане на мазнина.

За пащърнака, от списание Goоd food бр. 52. :
Вече съм публикувала рецепта, но пиша и тук:

2 бр. пащърнак
3 с.л царевичен грис / аз използвах качамак- сух:)/
50 гр настърган пармезан
щипка индийско орехче
3 с.л. зехтин

Включете фурната да загрява на 220 градуса с вентилатор.

Разбъркайте пармезана, качамака/ сух/ и индийското орехче.

Нарежете пащърнака на лентички, като отстраните сърцевината. Да не са много тънки.
Сложете на котлон вода със сол като заври, сложете пащърнака за 6 минути да се свари до омекване.
Извадете го и го изцедете.

Докато е горещ го потопете хубаво в сухата смес.

Поставете на котлон тава със зехтина да се загрее. Наредете в нея пащърнака. И разбъркайте, за да се омасли пащърнака от всички страни.
Преместете тавата във фурната и печете 15 минути, обърнете и печете още толкова до зачервяване и от двете страни.
Извадете върху домакинска хартия да се отцеди от излишната мазнина.

Сервирайте пържолите с гарнитурата.








4 коментара:

  1. Кате,повече от прекрасно ястие....

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми харесва така бекончето, КАте!

    ОтговорИзтриване
  3. Se ve irresistible me encanta luce muy rico,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  4. Много е апетитно,Кате,а глазурата е супер!
    МММ с една биричка,ще ми дойде много добре (може и винце)
    весело посрещане на 2013 миличка

    ОтговорИзтриване