петък, 27 декември 2013 г.

Боб с кисело зеле на фурна


Да си призная отлагах тази рецепта доста дълго време, просто защото заглавието ми звучеше странно. Но след няколко препоръки в блоговете и от приятели реших да пробвам. Рецептата е съвсем класическа: бобът се вари, зелето се задушава, всичко се смесва и пече:). Но наистина се получи вкусно ястие и беше част от менюто ни на Бъдни вечер.


Продуктите са относително количество и промяната им не смятам, че ще навреди на вкусът.

250 гр зрял фасул
суха чушка
500 гр кисело зеле
1 глава лук
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. червен пипер

Приготвяне:
Накиснете фасула в студена вода за няколко часа, да набъбне.
Изцедете го, измийте го и го поставете в тенджера със студена вода да се вари. След около 1 час добавете измитата суха чушка, нарязаният на ситно лук и малко сол/ зелето е солено!/.
Оставете фасулът да се вари до готовност.

Нарежете зелето на ситно и го сложете в тиган със загрято олио да се задушава, докато омекне. Добавете червеният пипер, разбъркайте и веднага добавете малко бульон от варенето на фасула, за да не загори пипера.
Добавете отцеденият фасул, разбъркайте добре и изсипете в намаслена тавичка или глинен съд. Поставете във фурна, включете на 180 градуса и печете, докато ястието се запече.




Няма коментари:

Публикуване на коментар