неделя, 23 февруари 2014 г.

Месни Заговезни



Празникът Месни Заговезни е свързан с това, че на този ден се заговява с месни ястия, от там идва и името му. Датата му е подвижна, но винаги е осем седмици преди Великден. Неделя месопопостна е последният ден преди постите, на който се яде месо. От следващият ден започва седмицата, наречена Сирница и през нея не се яде месо, а само млечни продукти, масло, яйца.
На трапезата на Месни Заговезни се поднасят месни ястия. Традиционно се поднася варена кокошка/пиле/, супа от кокошка/пиле/, свинско месо със зеле, нахут или булгур, баница, както и други месни ястия.
Ето и нашето меню:


Супа от пиле


Идеята за морковите видях в бг мама, благодаря на дамата за споделянето!

Продукти:
пилешко месо
1 дафинов лист
2 картофа
1 глава лук
2 моркова
черен пипер
чубрица
сол
фиде/ около 1 шепа /
магданоз

застройка:
1 яйце
2 с.л. кисело мляко


Сварете пилето в тенджера под налягане/или в друга, но времето за варене може да е повече/. Аз го варя за 50 минути, от момента на излизане на парата. Оставете тенджерата да изстине и да се освободи парата.
Извадете месото и го обезкостете.
В бульона сложете нарязаните зеленчуци и подправките/ без морковите /.
След като се сварят добавете фидето и сварете за още 10-15 минути до готовност.
В малко тиганче налейте олио и добавете настърганите моркови. Задушавайте, докато омекнат и олиото се оцвети.
Добавете морковите, заедно с олиото в супата.

Отстранете от котлона и застройте супата: Разбийте в купа яйцето с млякото. Добавяйте от бульона на тънка струйка и разбивайте с вилица. Когато сте добавили около половината от бульона изсипете застройката в тенджерата при супата. Разбъркайте.
Поръсете със ситно нарязан магданоз.


Пълнено пиле с ориз и дреболийки в тенджера под налягане




Класическа рецепта, за която обаче във всеки дом си има рецепта. Може да сварите пилето и в обикновена тенджера.
Продукти:
цяло пиле
дреболийки / дробчета, сърца, воденички/
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
чубрица
сол
черен и червен пипер

Приготвяне:
Почистете и измийте пилето.
Нарежете лукът на ситно и дреболийките също.
Загрейте в тиган олио и добавете лукът.
След като поомекне малко добавете дреболийките и пържете за няколко минути.
Добавете ориза и оставете още няколко минути на котлона.
Добавете чубрицата, черният пипер, солта и червеният пипер, разбъркайте и налейте една чаша вода.
Оставете на котлона, докато оризът поеме течността.
Посолете пилето отвътре и отвън и го напълнете с плънката.
Зашийте отвора с игла и конец или пък с клечки за зъби.
Поставете го в тенджера, налейте вода, да го покрие и сварете за 1 час в тенджера под налягане, или за повече време в обикновена тенджера/ ако е в обикновена при нужда добавяйте още вода.
След като го извадите, поръсете с червен пипер и хубаво разтрийте.



Пълнени гъби с кашкавал и колбас - по тази рецепта



Крем пита с готови кори
Досега не бях правила лично крем пита. По принцип знам, че технологията е следната: между пластове кори или бутер тесто се поставя крем и след това се запича във фурна.
Кремът може да е домашен ванилия, или пък както в случая аз използвам пудинг сметана на Др. Йоткер.
При Инчето има вариант с бутер тесто.


Продукти:
за малка продълговата форма с размер:
1/2 пакет кори за баница
краве масло за намазване на корите
1 пакет Пудинг Сметана на Др. Йоткер
500 мл прясно мляко, според указанията на опаковката
4 с.л захар, за пудинга
2 с.л. краве масло за пудинга
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Нарежете корите на ленти с големината на тавата.
Застелете тавата с хартия за печене.
Поставете един лист кора и я намажете с разтопено масло. Подредете по този начин половината от приготвените кори.
Поставете ги във фурната да се запекат за около 10 минути на 180 градуса.

Пригответе крема, според указанията на опаковката.
Отстранете го от котлона и добавете кравето масло. Разбъркайте добре. Завийте плътно с лист прозрачно домакинско фолио и оставете крема за 5 минути да се охлади малко.
Изсипете го върху запечените кори. Отгоре подредете останалите кори, като мажете всяка една с масло.
Нарежете на няколко места горният плат кори.
Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете за около 30 минути, или до зачервяване.
Извадете от фурната и поръсете с пресята пудра захар.
Оставете да се охлади, след което приберете в хладилник.




Приятна неделна вечер и успешна нова седмица на всички!

14 коментара:

  1. ˚°
    Tudo tão delicioso!
    Imagino o bolo de creme!!!! Que textura!!!
    。˛¸♪♡

    Beijinhos.
    ¸♯♡♡♪♪

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, взимам си от всичко! Не мога да устоя!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, Бонбон, голяма си работа! Три в едно;) Аз ако успея да сготвя три яденета за едно ядене, ще си издигна сама паметник- докато направя едното, другото вече е свършило;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, определено си зарадвала семейството за пореден път. Кое от кое ястие е по-вкусно... Иначе и аз във форума открих трика с морковите.
    Поздрави и прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, как бих заговяла с менюто ти, Кате! Вкусно отвсякъде! И много ми хареса крем питата!
    Целувки за теб и хубава нова седмица,Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  6. Богато и вкусно меню за празника!
    Моркови задушавам по същия начин, но ги ползвам към фрикасе или бял сос. Ще пробвам и за супа, ще я обогати и на цвят, и на вкус!
    Поздрави и успешна нова седмица, Кате! .

    ОтговорИзтриване
  7. Пролетно през февруари ме впечатли, Кате,
    а с менюто за месни заговезни ме очарова тотално...
    Наистина си приготвила пиршество - вкусно, изобилно и много апетитно.
    За пореден път моите поздравления,
    сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудно меню, Кате!Връткам си нагоре- надолу и не знам къде да спра.
    Хубава нова седмица и чакам менюто за Сирница.

    ОтговорИзтриване
  9. И аз сикам от всичко по много:) Хубава седмица, Кате!

    ОтговорИзтриване
  10. Магьоснице, както винаги всичко е идеално и аз се нареждам на опашката и искам от всичко. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Хей, при теб ми е най-трудно наваксването, ако не надничам ежедневно :) Голямо КПД имаш :)) Менюто отново е достойно за аплодисменти. Технологията с морковите и аз наскоро изпробвах, по съвет на Пепи и сега редовно си я прилагам. Пълненото пиле изглежда страхотно, ей такова точно не съм правила и записвам. Поздрави и прегръдки, Бонбон (отвътре ми напира да те прекръстя на Шива ;):)) Хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате,кога успяваш наистина не знам,но толкова апетитни компилации ни подготвяш,че както казва Снежи трудно те догонваме даже да разгледаме.Фурия си невероятна!Безкрайно апетитно е и този път цялото ти меню!Разбира се,десертът веднага ми намигна,ама много дяволито :) .
    Прегръдка и хубав ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  13. Както винаги, Кате, си перфектна! Трапеза с меню от А до Я - това си е сериозна задача! А ти си се справила блестящо! Много ми хареса всичко, но розичките около пилето няма как да не ги грабна и някои път с тях да украся и аз :)
    Хубава седмица, Кате и приятна подготовка за следващата празнична неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Минаха Месни Заговезни, а на мен така да ми хареса твоето пиленце, Кате! :)
    Е, ние не постим и мисля да си направя някой ден пълнено и варено пиле - у нас то е все печено. Чудесно меню си спретнала за празника! Всъщност ти кога почиваш? ;)

    ОтговорИзтриване