петък, 20 март 2015 г.

Код: Жълто и Честита първа пролет!


Днес е наблюдавано първото за 2015 г. Слънчево затъмнение. Почти си бях помислила, че слънчевото затъмнение ще е цял ден:). Оказа се, обаче че Баба Марта се усмихна и на днешният празник, въпреки студа. Явно реши да уважи и празника на щастието със слънчева усмивка:). Като малки рисувахме слънца, за да спре да вали, е сега ще ги нарисувам кулинарно с много жълт цвят:), пък дано пролетта вече се появи.
Да ни е Честита първа пролет, която настъпва днес, с пролетното равноденствие - когато продължителността на деня е равна на нощта. Да ви кажа малко се пообърках с Първа пролет тази година на различни места прочетох различни дати и часове за настъпването ѝ, така че аз я обявявам за официално тук:)))



Смути с банан и портокал



1 банан
1 портокал
1 ч.л. чия

Приготвяне:
Изцедете сока на портокала, пасирайте банана, заедно с портокаловият сок. Налейте в чаша и поръсете с чията.

Смути с банан и манго



1 банан
1/2 манго
1 ч.л. кленов сироп
100 мл бадемово мляко / или друго/
1 ч.л. чия


Приготвяне:
Обелете банана и мангото и ги нарежете на кубчета. Пасирайте ги, заедно с млякото и кленовият сироп. Поднесете с 1 ч.л. чия.





Смути с банан, портокал и грейпфрут


Продукти:
1/2 грейпфрут
1 портокал
1 банан
1 ч.л. годжи бери
1 ч.л. кленов сироп


Приготвяне:
Обелете грейпфрута и извадете парченцата, обелете ги.
Изцедете сока на портокала.
Сложете в блендера сока, грейпфрута, банана и кленовият сироп. Пасирайте ги.
Поднесете със ситно нарязано годжи бери.

Браунис с банани


Продукти:
90 гр черен шоколад
90 гр краве масло

2 яйца
120 гр кафява захар / използвах мусковадо/
1 пакетче ванилена захар Др Йоткер

70 гр брашно
щипка сол

1-2 банана, нарязан на кръгчета


Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете квадратна или правоъгълна тава с олио и застелете хартия за печене на дъното. Моята тава е правоъгълна с размер: 26 x 17 см.
Ако използвате по-малка тава ще станат по-високи.

Нарежете шоколада на ситно и маслото на парченца.
Сложете ги в тенджерка на котлон на слаба степен да се разтопят. Отстранете от котлона.

В купа разбийте яйцата със кафявата захар и ванилената захар. Разбивайте докато станат на гъст крем.
Добавете шоколадовата смес към яйчната на тънка струйка и разбърквайте с дървена лъжица.
Добавете пресятото със солта брашно на няколко пъти, като разбърквате с дървена лъжица и внимавате обема да не спада.

Изсипете сместа в тавата, подредете кръгчетата банани отгоре и изпечете в предварително загрятата на 180 градуса фурна. Времето за печене е между 10 и 20 мин., при всички случаи проверете след 10 минути с дървена клечка дали се е изпекъл: забодете клечката в средата на сладкиша и я извадете, ако по нея няма трохи и следи, значи е готов. Извадете от фурната и оставете сладкиша да се охлади в тавата, след което извадете и нарежете на желаните форми.



10 коментара:

  1. Честита да е пролетта и на теб, Кате.И дано тя ни донесе повече слънчеви дни занапред.Смутитата, които си приготвила са много подходящи точно за този ден на пролетното равноденствие, защото много хора именно сега имат проблеми с обостряне на язви , гастрити и колити.А така могат да се спасят от киселини и болки, именно със смлени и добре пасирани храни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Честита пролет, Кате! Още няколко часа има до началото на пролетта. Дано валежите спрат, защото тази сутрин имах изненада със ставането - снежец. Стига е валяло за тази зима. Дано красотата на снимките, които си заснела прогони баба зима и от тук нататъък има само и единствено свънчеви и топли дни. Днешните ти предложения имат много приятен и мек цвят, сигурно са много ароматни?!
    Поздрави, мила! И слънчеви усмивки:)

    ОтговорИзтриване
  3. Честита пролет и на теб, Кате! При нас днес е слънчево, но "хапе".
    Чудесни предложения за смути, брауниса също не отстъпва!
    Жълтият храст на фона на това синьо небе е невероятен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита пролет, Бонбонче!
    И нека скоро я усетим с всички багри :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна, както винаги -
    малките слънчеви палачинки, разкошните тематични предложения за днес, пролетният храст в снимки...
    Благодаря за настроението! Честита, слънчева и усмихната пролет, Кате!

    ОтговорИзтриване
  6. Катюшче, с това брауни накрая ме отвя съвсем!
    Честита да ни е пролетта, днес тук беше такъв кучешки студ, че ми се струва, че зимата сега започва, но оптимиста в мен винаги вярва, че утре ще е различно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно!!! Честита Първа Пролет :))

    ОтговорИзтриване
  8. Честита пролет и на теб, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита пролет, Катюшка! Все да е слънчево около теб - в душата, хората, които срещаш, слънчево и топло да ти е с тези, които обичаш! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване