петък, 26 юни 2015 г.

Ретро: Домашен течен шоколад


Едва ли има домашен рецептурник без тази рецепта от детството ни. Е, вече е и в блога:)




Продукти:
250 мл вода
250 гр пудра захар
125 гр краве масло
250 гр сухо мляко
30 гр натурално какао на прах
20 гр брашно от рожков
1 ванилия

* В оригинал рецептата е само с 50 гр какао, но аз използвам брашно от рожков и какао.


Приготвяне:

Водата и пудрата захар се слагат в тенджера на котлон. Когато течността заври се добавя нарязаното на кубчета краве масло, отстранява се от котлона и се бърка до разтопяване на маслото. Добавят се сухото мляко и пресятото какао, брашно от рожков и ванилията, всичко се разбърква до хомогенност. Ако има бучки може да се разбият с пасатор.
Сместа се разпределя в чашки или купички и се оставя да стегне в хладилник.


9 коментара:

  1. И аз я имам тази рецепта, както в рецептурника, така и в блога. За къде без нея?! Интересно ми е каква е ролята на рожковото брашно тук? Много, много любим шоколад ми е този, но не съм правила почти година. Снимките ти са много красиви, Кате!
    Прегръдки и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, брашното от рожков се добавя във всякакви сладкиши, а пък на мен ми обясниха в магазина, че може да заменяш какаото с него. То не е като обикновеното брашно и не му е необходима термична обработка. Ролята му тук са полезните и ароматни качества. Прекрасни почивни дни, мила!

      Изтриване
  2. Прекрасно изглежда.
    А какви спомени ми навява само...
    Когато бяхме деца, имахме един чувал със сухо мляко вкъщи.
    Познай колко много сме изяли :)

    ОтговорИзтриване
  3. леле, колко гладък и апетитен е станал. Кате! Разкошен!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятният му вкус кой не помни, едно бурканче и една лъжичка...и се връщам назад:)
    Ще приготвя и аз скоро :)

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, ретро, но и модернизиран. :) Изглежда чудесно! А аз май никога не съм опитвала...
    Поздрави и хубави почивни дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз не съм опитвала домашен течен шоколад, затова придърпвам едно бурканче! Получил ти се е чуден, Кате! Слънчеви и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз пък като правя ми се получава на два слоя, отгоре по пенест, а отдолу по течен, това не ми харесва, твоя обаче стои хомогенен, дали не е от пудрата захар, ще опитам, само да се снабдя със сухо мляко. Ти каква марка ползваш и от къде?

    ОтговорИзтриване
  8. Мале, къде ме върна с тази рецепта! Като дете колко количество съм бъркала, не е истина!
    С рожков не съм опитвала. Това брашно все още не ми е попадало, но гледам много десерти се правят с него.

    ОтговорИзтриване