Страници

Торта Опера


Торта “Опера е класически френски десерт, известен със своите слоеве от тънко бадемово тесто (joconde),сироп, напоен с кафе, шоколадов ганаш и кафеено масло. Завършва се с тънък слой огледална шоколадова глазура. Смята се, че този десерт съчетава вкусовете на кафе и шоколад в изключителна хармония.
Тортата е създадена през 1955 г. от френския сладкар Сирил Гавийони, който работил в сладкарницата Dalloyauв Париж - една от най-старите и престижни сладкарници в ъв Франция. Според историята, Гавийони искал да създаде десерт, който предлага ясно усещане за всички свои съставки само с една хапка.За името има различни версии, като една от тях е, че е дадено от съпругата му, която решила, че тортата напомня изяществото на Парижката опера. Други твърдят, че името произлиза от факта, че формата на тортата и глаузрата и напомнят сцената и завесите на операта.
С течение на времето торта “Опера“ се е превърнала в символ на френската изтънченост и е обичана както от професионалните сладкари, така и от любителите на десерти по цял свят. Моята торта “Опера“ няма претенции за автентичност, но със сигурност е една доста добра домашна версия на тази класика.
 



Торта Опера / Gâteau Opérа


Бадемов блат

Продукти:
75 гр пудра захар
2 ½ с.л. брашно
75 гр бадемово брашно
3 яйца
15 гр безсолно краве масло

3 белтъка
1 с.л. пудра захар

Приготвяне:
Включете фурната на 220 градуса да загрява.
Подгответе тава, като я застелите с хартия за печене./ правоъгълна или квадратна, моята е с вътрешни размери 26/17 см/.
В купа пресейте брашното, пудрата захар и бадемовото брашно.
Добавяйте яйцата едно по едно и разбийте до гладка смес.
Добавете разтопеното масло и разбийте отново.

В отделна купа разбийте белтъците на пяна и добавете 1 с.л. пудра захар.
Разбийте до получаване на гладки върхове. Не прекалявайте.

Обединете двете смеси, като изсипвате от белтъците към другата смес на няколко пъти. Бъркайте по метода загребване- обръщане.

Тук имате няколко варианта за печене на блатовете:
1.Може да изсипете цялата смес и след изпичане да я разрежете напречно на 4 блата.
2.Може да разделите сместа на две части и да ги изпечете поотделно и след това всеки блат да разрежете на две.
3.Може да изпечете 4 отделни блата.

Целта е накрая да получите 4 тънки блата. Аз използвах вариант 2.
Изсипете сместа във тавата и печете на 220 градуса за около 8 минути.
Извадете, обърнете върху решетка и отстранете хартията.
След като блатовете изстинат добре може да ги разрязвате.

Шоколадов ганаш:

Продукти:
1 ч.л. разтворимо кафе / нес /
200 гр хубав черен шоколад
150 гр течна сладкарска сметана
75 гр краве масло

Приготвяне:

Сложете сметаната, кафето и шоколада в съд на водна баня да загреят до разтопяване на шоколада. Не трябва да завира водата.
Добавете кравето масло и разбъркайте добре.
След като сместа стане на хубав плътен крем я оставете настрани.

Маслен крем

Продукти:
1 ч.л. разтворимо кафе / нес/
1 с.л. топла вода
125 гр краве масло
200 гр пудра захар

Приготвяне:

Смесете кафето и водата.
В друг съд разбийте захарта и маслото на крем.
Добавете кафето и разбъркайте.
Оставете настрани.

Кафе сироп


1 с.л. разтворимо кафе
140 мл вода


Сглобяване на тортата

Изберете форма, чиния или подходящ съд, според големина на блатовете.

Поставете първия блат.
Полейте сироп.
Нанесете тънък слой ганаш.
Оставете в хладилник за 10 минути.
Нанесете маслен крем, малко по-дебел слой от ганаша.
Оставете в хладилник за 10 минути.
Сложете втория блат и повторете процедурата: блат- сироп – ганаш – маслен крем.
Така постъпете и с останалите блатове.
Накрая завършете с ганаш и оставете в хладилник да стегне.



5 коментара:

  1. Candy, тортата е невероятна! Хареса ми страшно много и не ми се стори трудна, защото тортите са единственото нещо, което правя много рядко. Изключителна е: освен, че е с шоколад (което автоматично я прави мой фаворит), изглежда сочна, лесна за рязане с тези правоъгълни парчета и със сигурност мнооого вкусна.:-))
    Изключително много ми хареса целият пост, снимките са уникално нежни!
    Поздравления отново !
    Прегръдки и прекрасен вторник!:-))

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, задължително я направи! Изискан вкус - това мога да кажа! Не е трудна, просто изисква време. Надявам се да съм била кратка, точна и ясна с обясненията:):):). Следващия път ще я направя с млечен шоколад и какао - детски вариант:).
    Приятелски прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления за тази рецепта.Доста често посещавам кулинарни блогове,но рядко да ми направи толкова силно впечатлени тора.Удивителна и изглежда доста вкусно.Още сега ще я препиша и през почивните дни есе опитам да я направя, дано да ми се получи.Всичко изглежда доста изчистено и изискано става за торта подарък на близък човек.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Разбира се, че ще ви се получи. Тортата не е сложна, просто е пипкава и изисква време. Може да направите блатовете предварително, така няма да се натоварвате наведнъж:). Поздрави!

      Изтриване
    2. имайте предвид, че тортата не е голяма, но то и не е необходимо, защото е много елегантна. Блат 26/17 разрязвам на две, т.е. 13/8 см е размера на тортата. Но пък е с общо 4 такива блата и много кремове.

      Изтриване