Страници

Тетевенски Балкан, Гложенски манастир, водопад Скока


Ето ме:), не сте сбъркали блога, но няма как да не споделя и тази разходка с вас. В това слънчево време хич не се завъртам около фурната, затова ще ме извините, но като гледам повечето от вас също са в релакс, като че ли:). Ще се радвам да споделите.
Разходката, която ви предлагам е в прекрасния Тетевенски балкан. Природата тук е нарисувала толкова живописни картини. Чудесни дестинации има за отдих, туризъм, развлечения.


Гложенски манастир "Свети Великомъченик Георги Победоносец"

Гложенския манастир се намира в близост до с. Гложене, но се минава през с. Малък Извор. Пътят е много стръмен и тесен, без мантинели. Изкачването си е малко страшничко, а за спускането... Но въпреки всичко, манастира си заслужава да се види, а гледката от там е неописуема.



Манастира е построен върху скала и прилича на старинен замък.Основан е през 13 в., от княз Георги Глож. Първоначално княза започнал да строи манастир, чийто стени непрекъснато се рушели/днес в местността Градището са запазени останки/. Князът носел със себе си иконата на Св. Георги Победоносец. Един ден иконата изчезнала и била намерена върху скала. Точно тук, на това място князът започнал да строи манастира.

  





 











Водопадът Вара
На път от манастира към Тетевен се намира механа Видрите. От дясно на пътя, горе се вижда манастира, а пък над механата се спуска водопада.
Водопадът е много красив, когато има по-обилни дъждове. В момента беше "по-спокоен":).



Екопътека "Под пръските на водопада"
В Тетевенския край има много екопътеки.
Разходихме се до водопад Скока. Маршрута е приятен, около 600 метра пешеходен преход. Живописна екопътека, красива, поддържана.








Водопада вдясно

Водопад Скока


Двата водопада





Рибарица


7 коментара:

  1. Прекрасна разходка,снимки,кухня...тези дни си бяха само за това.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. ооо Кате,страхотни снимки,това е красотата на родината ни
    браво
    благодаря и за тази разходка
    прегръдки мила

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, страхотни благодарности за споделените разходки! С голямо удоволствие четох и гледах снимките :) Супер слънчева и красива разходка сте си направили! Прегръдки и чакам още пътеписи :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате ,какъв пътешественик и фотограф си само :)...чудесна разходка си направих с теб по чудния Тетевенски балкан ! Благодаря ти ,мила ! Абе ,очаквах аз нещо подобно след като не се появи из блоговото пространство тия дни :)))...
    Голяма прегръдка и хубава вечер :* !

    ОтговорИзтриване
  5. Е за този водопад вече с чисто сърце мога да кажа,че много ми хареса и е наистина много красиво,зелено и прохладно място/особено в летните жеги/.
    Благодарности за снимките от Гложенския манастир,където така и не се качихме и двата пъти кога бяхме в Рибарица,беше ми много интересно.
    Хубава разходка сте направили,Кате!
    Спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз, родената на това райско място, винаги съм го приемала като дар от Бог, свикнала съм с красотата му, а сега го погледнах през твоите очи и .....заплаках.В подножието на манастира е била колибата на прапрадедите ми.Като деца често се качвахме до горе по стръмна пътечка откъм Гложене.В Тетевен отгледах децата си и когато се наскитам, със сигурност ще остарея някъде там под връх Петрахил.
    Много силно те прегръщам , Кате!Благодаря ти , че показа и разказа всичко това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, прекрасни са и манастира, и водопада, и природата... Думите ти са изпълнени с толкова чувства... Пред красотата и величието на тези места, аз оставам без думи, затова и малко пиша, повече снимам:). Който е бил там знае... Прегръщам те!!!

      Изтриване