Страници

Октоберфест у дома!


"Октоберфест" е на повече от двеста години, като първоначално е бил в ограничени размери, а днес се е превърнал в един от най-големите фестивали в света.


Кога всъщност започва всичко?
Ами през далечната 1810 г. с отпразнуването на сватбата на принц Лудвиг и принцеса Тереза в Мюнхен.
Всичко е било толкова добре организирано, забавно и вкусно, че хората решили това да се превърне в традиция и така до ден днешен...
Фестивалът е с дълга и интересна история за развитието си през годините.

Какво е характерно за Октоберфест?:
* Базирам публикацията си на информация от доста материал, прочетен в интернет.

Традиционното облекло:
За жените: По възможност руса перука с плитки; блузата е в зависимост от стила - може да е по-консервативна или пък с изрязано деколте; към костюма на дамите има и нещо като корсет, боди, което доста привлича погледа на мъжете:); полата и престилката са другата част от облеклото и чорапите, които може да са бели или пък в друг цвят, съчетан с облеклото, за обувките е важно да са удобни.
За мъжете: Шапката - на първо място - формата й е вдъхновена от тиролският район на Алпите, украсена е с перо; ризата е бяла или карирана; кожени панталони, традиционни чорапи и по възможност стари автентични кожени обувки.

Традиционната храна и напитки:
На първо място разбира се е бирата:).
Храната е традиционна баварска, като се набляга на брецели, печени половинки пилета, джоланчета, вурст салата, наденички, риба на шиш на грил.
Масите са застлани предимно с покривки в традиционно бяло и синьо.

Защо е Октоберфест, като се празнува през септември?:)
И аз това се чудех, когато изпуснах празненството. Но за всяко нещо винаги има обяснение и тук то е, че хората просто са решили да изтеглят фестивала през септември, за да могат да удължат празненството и да се възползват от хубавото време.

Какво друго? - ами много настроение, вкусна храна, забавления и Фестивал, който трябва да се усети:). Аха и още нещо много важно - на немски език Наздраве е Prost!

И понеже аз досега не съм била на Октоберфест, а всъщност много бих искала да отида някой ден, реших тази година да го пренеса у дома:). Не знам колко са ми автентични рецептите, но пък са вкусни, а за Брецелите мога да ви кажа, че шапка си свалям:). Трудно ми се получават нещата при първа импровизация, но този път явно желанието надделя, та ги докарах на вкус, ама страхотни станаха, за вида още малко опит ми трябва, но това ще го преглътнем с малко бира, защото нямам такава огромна халба, всъщност имам и то традиционна, но за съжаление в другото "у дома":))).

И така, ако си мислите, че сте изпуснали фестивала - не сте:) - заповядайте на Октоберфест у дома:).


Брецели

По принцип за потапяне на брецелите се използва една специална смес, наречена brezellauge, но в много от рецептите има аналог и с разтвор на сода и вода. Аз използвам именно този вариант.

Продукти:
* за 5 бр Брецели

350 гр брашно
200 мл хладка вода / приятно топла/
2 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л сол
2 с.л. краве масло, разтопено

допълнително:
1 с.л. сода бикарбонат
1 л вода

морска сол, за поръсване на Брецелите.


Приготвяне:
Изсипете в чаша 100 мл от топлата вода, добавете маята и захарта и разбъркайте. Оставете настрана за 10 минути, да шупне.
Пресейте брашното в купа и добавете солта. Разбъркайте. Направете "кладенче" в средата и изсипете в него шупналата мая и останалата вода.
Започнете да месите тесто, първоначално може да използвате миксер, с приставки за тесто. След като тестото поеме всичкото брашно, извадете тестото и го месете с ръце, върху плота. /Предполагам, че няма да е необходимо да се добавя повече брашно, но все пак преценете./
Месете тестото около 10 минути, като от време на време потапяте ръцете си в разтопеното масло.
Оформете го на топка и го поставете в чиста купа, покрийте го с прозрачно фолио и леко одеало и го оставете да втасва, докато удвои обема си.
Извадете втасалото тесто и го премесете съвсем за кратко.
Разделете го на равни части, всяка с тегло около 100 гр.
Започнете оформянето на всеки Брецел:


Направете тестото на фитил, който трябва в средната част да е по-дебел / около 2 см/, в двата края изтънен / до около 0,5 см/.
Усучете двата края един около друг два пъти, след което ги обърнете и притиснете от двете страни да дебелата част.
Оставете ги така, да престоят няколко минути, докато подготвите водата. / Ако температурата в стаята ви е висока, може да приготвите водата предварително, за да не превтасат брецелите./
След като сте оформили Брецелите сложете водата и содата в тенджера на котлон да заврат. Намалете котлона и оставете да се вари за около 5 минути.

Застелете тава с хартия за печене и я намажете с олио.
Пускайте брецелите един по един и внимателно във врящата вода, докато изплуват, за няколко секунди.
Извадете ги, отцедете ги добре /с решетъчна лъжица/ и ги подредете върху хартията за печене.
Направете разрез с остър нож в дебелата част на брецелите и ги поръсете с морска сол. / По желание може да поръсите и сусам/.


Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна, на по-висока скара с вентилатор за около 30 минути, или до златисто.
Извадете ги върху решетка и ги оставете да се охладят.


За печеното пиленце:)
Нямам представа точно как ги правят тези пилета, по Октоберфест, какви точно са подправките... но е сигурно, че са печени и задължително на половина:). Този път реших да го запържа преди печене, за да се запечата и запази сочно отвътре. Подправките, които използвам са микс от подправки, но като съдържание са: синапено семе, черен пипер, морска сол, сух лук, джинджифил, суха чушка.


Печено-пържено пиле
Продукти:
1/2 пиле
брашно
сол
червен пипер
подправки по желание: синапено семе, черен пипер, морска сол, сух лук, джинджифил, суха чушка


Приготвяне:
Измийте и подсушете пилето.
Посолете го и го поръсете с подправките, хубаво намажете с ръце.
Смесете брашното с червеният пипер и потопете в тях пилето от всички страни.
Загрейте тиган с олио и 1 с.л. краве масло.
Поставете пилето в тигана и го пържете от двете страни по 5 минути.
Извадете го и го поставете в тава, добавете и мазнината от пърженето. Може да добавите и малко вода, за да не пръска при печенето.
Изпечете пилето в предварително загрята фурна на 180 градуса, до готовност. От време на време го мажете с масло.

Ето го и традиционният костюм, чийто собственик е едно малко сладко Мармотче:), което може и да пее:). Ако се науча да боравя с видео форматите на фотоапарата, обезателно ще кача песничката, защото е много сладка.



13 коментара:

  1. Слагам русата перука с плитки и се присъединявам към твоя фест, Кате.
    Много си се постарала и си приготвила вкусотии.
    Не съм правила бретцели отдавна, но съм сигурна, че много биха им се зарадвали у нас :)
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз като Илиянка,само дето нямам нужда от руса перука :) но с удоволствие се присъединявам към твоя фест на по биричка топли бретцели и печено пиленце.Хубав ден бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  3. .....:)))Ще се изруся и идвам на фестчето:)))
    Шеметен октомврийски ден,Кате!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, ти си уникална! Отонво ми напълни душата, завиждам ти за времето с което разполагаш и енергията с която ни поднасяш всичко! Хич да не бях чувала за Октобър феста, щях да науча достатъчно от твоята публикация :) А брецелите за мен са станали перфектни на вид, предполагам и на вкус, в това им е красотата на домашно приготвените печива, да не са еднакви, а всяко да е само по себе си прелестно :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Наздраве, Кате! И приятен апетит!
    Точно брецели досега не съм правила, но така добре си онагледила процеса, че определено няма да пропусна, пък дали ще е през октомври ...
    Весело настроение и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудни, чудни изглеждат и брецелите и пеленцето!
    Взимам си за обяд и от двете!
    Красиви снимки!
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, цял Октоберфест си е, даже чуден! А хлебчетата са толкова приканващи, браво и от мен!
    Наздраве и да ви е сладко вкъщи. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Брецелите направо са страхотни, а как ми се прияде пиленце..
    Браво Кате! Хубав ден! :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, че хубаво е у вас, Кате!
    Бира се лее, вкусни аромати се носят! Много сполучливи са станали бретцелите, аз откога им се каня, но все не стигам до тях.
    Намирам от някъде руси плитки и пристигам, да знаеш! ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Много харесвам тематичните ти публикации, Кате :) огладнях :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за атмосферата! Страхотна, както винаги! Prost (да се чете на немски :)) :*

    ОтговорИзтриване
  12. Хайде и моите поздравления тук, за неуморимият ти дух и настроение, с което ни зареждаш!
    Чудесен празник си организирала, Кате с вкусна почерпка, за която май закъснях - при вида на толкова вкусна храна, не вярвам да е останала и трошичка за бедната ми душа, но пък лакомото ми оче се напълни и усмихва! ;) Страхотни бретцели! Не съм правила никога, но пък много пъти съм опитвала и съм им фен.
    Прегръдка и пожелание за топъл и незабравим октомври!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, тази твоя публикация и атмосферата така ме пренесе в Германия и годините, които прекарах там. Понякога ми липсва толкова много този аромат на немската кухня, та честичко готвя у дома от нея, пък и гледам да се отбивам през немско-езичните страни на екскурзия. Те са като част от мен. Прекрасна публикация и рецепти. Ако бях у вас, трошичка нямаше да остане :) Нищо, че ме гледаш такава дребничка, всичко ще изплюскам :) Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване