Страници

♥ Занте: Корабокрушенци :)


На северната част на Закинтос в красив залив, между големи стръмни скали е закотвен на брега огромен кораб. През 1980 г. корабът, превозващ контрабандни цигари и алкохол претърпява корабокрушение, вследствие на лошото време се удря в скалите и оставя завинаги в залива, за да се превърне в една от най-сниманите забележителности в Гърция.
Разказите ми за Закинтос не биха били завършени без да спомена и за това живописно място. А нашето посещение в залива бе цяло приключение!

Добре дошли на борда, вдигаме котва и да отплаваме! Имаме посока, попътен вятър и много, много настроение за едно пиратско приключение:)










Отплаваме с “Menia Maria 1” пиратски кораб, естествено:). Отправяме се на полуобиколка на острова. Корабът спира на екзотичният плаж Макриялос /Макригиалос/ за една освежаваща морска баня:)



По крайбрежието се редуват забележителни малки заливчета, някои от тях достъпни по суша, други само по вода, едни подходящи за плуване, други за гмуркане…


Заливите не са единствените забележителности. Скалните и пещерни образувания също привличат погледите.




Курсът на този кораб минава покрай Сините пещери на нос Скинари. Разположени са под фара на н. Скинари и са едни от най-красивите пещери на острова, потъващи в тюркоазеното море създават сюреалистични картини. Между другото около острова има много сини пещери:), както вече споделих в предишни публикации сини пещери има около н. Скинари, Кери, Волимес и др.









След пещерите, след около половин час плаване погледите ни се приковават от магическият цвят на водата.


Не можеше да сбъркаме този цвят, беше се запечатал дълбоко в съзнанието ни. Не грешахме… пред нас се откри величествена гледка, неописуема, невероятна, уникална…


За да могат всички туристи да се докоснат до това магическо място, екскурзиите са с престой за определено време – в зависимост от натоварването на сезона между 30-60 минути, като те са посветени на плажуване, плуване, разглеждане на кораба и снимки, най-вече много снимки:).





Ние естествено се заемаме с проучване на кораба. От Ицко научавам, че трюма му е огромен, че отвора за перката също, изследваме пукнатини:)… Честно казано не очаквах, че ръждясалия кораб ще ме впечатли, но успя.
















Няма как да не обикнеш Закинтос, гостоприемното му население, девствената природа, приключенията, звукът на морето, екзотичните плажове, традиционната кухня със свежи съставки, спокойният живот, уханието на цветя и маслинови гори…
За всеки турист усещането за Закинтос е различно, за някои това е незабравима ваканция, други го наричат Рай, фотографите пък правят едни от най- великите си снимки тук… Но всички са еднозначни, че това е едно от най-красивите места в света и си тръгват винаги с прекрасни емоции.
След всичките сърца, с които острова ни посрещаше на всеки плаж и място, което посетихме, за нас Закинтос е любовна приказка, наречена Занте ♥ … и си обещахме, че ще се върнем…

6 коментара:

  1. Снимките ти освен пленителни са и много, много подканящи да посетим това кътче от рая, Кате!
    Нямам търпение вече, току виж съвсем скоро и аз не отскоча до там.
    Прегръдки и усмихната събота, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни, вълшебни, впечатляващи снимки, Кате!
    Благодаря за удоволствието,
    сбъднете пожеланията си, а сега - хубаво, усмихнато и щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах какво синьо.....Пленително е, Кате!
    Още много вълнуващи летни приключения!
    М

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, че ме покани с вас на това пътешествие, Кате! Макар и виртуално се насладих на всяка снимка и на прекрасното ви настроение!! Пожелавам ви още много места, които да откриете, и морета , които да преплувате :)

    ОтговорИзтриване
  5. Шпионските снимки са много яки!

    ОтговорИзтриване