Страници

♥ Занте: Обиколка на острова


Приказка, наречена Занте... Венецианците нарекли Закинтос - Fiore di Levante Цветето на изтока. Известен е още с името Занте. Приказно красив остров е, наситен със синьо -зелени цветове, златни плажове, живописни гледки. Навсякъде из острова се носят аромати на борови гори, цитруси, грозде, цветя.
Местното производство е силно развито и тук се отглеждат безкрайни маслинови гори, лозя, служещи за производство на вино, зехтин и др. 



Популярни са ръчно изработените дантели и килими.



В района на целият остров се предлагат продукти, местно производство.




Морето е безкрайно с кристално чисти води, преливащи в различни нюанси от изумрудено до тюркоаз.



Със сигурност което и място да избере човек за ваканцията си ще остане очарован от природата и красотата на острова.
Има курорти от всякакъв тип: силно развити или спокойни, релекасиращи, къмпинги... Закинтос е наситен с екзотични плажове, традиционни селца и оживен нощен живот. Естествената му красота е поразителна и много красива. Климатът му е средиземноморски, което удължава ваканционният сезон.

Може да отворите google maps, да увеличите картата и да разгледате съвсем подробно островът. На много места излизат снимки, които ще ви покажат забележителностите.
В тази публикация ще споделя част от това, което видяхме ние, просто не всичко успях да снимам, беше невъзможно да снимам непрекъснато:))). На някои от местата прекарахме повече време. Може би съм прекалила малко със снимковият материал, но пък не бих изтрила нито един кадър, толкова са ми любими и пълни с толкова емоции.

Закинтос е столицата и търговският център на острова. Тук е пристанището и фериботите спират на него. Градът е красив, архитектурата и атмосферата му са средиземноморски, а уличките осеяни с китни магазинчета и таверни. Земетресението през 1953 г. разрушава почти всичките му сгради и жителите го възстановяват във венециански стил, акцентирайки върху защитата срещу земетресения.








Аргаси - курорт в близост до Закинтос. Тук открихме един старинен мост, който придаваше една много оригинална атмосфера.




След него се редуват чудесните плажове на Каминиа, Порто Зоро, Банана бийч, Василикос, южният Агиос Николаос, Порто Рома.

Геракас е защитеният плаж на костенурките Карета- Карета. Достъпът с автомобил е до него, като има обособени два паркинга - един за автомобили и един за автобуси.
Този плаж е известен с това, че на него костенурките снасят яйцата си. Това се случва нощем и по тази причина достъпът през нощта е забранен. През деня също има ограничения, като за това информират на входа. Забранено е да се забиват чадъри в пясъка, да се копаят дупки, има обособена плажна зона, а в останалата част на плажа, където са най- голямата част от гнездата достъпът е забранен. Забранено е също пипането на малките костенурчета, както и да се пренасят - те сами трябва да намерят пътя си към водата. Гнездата с яйца се ограждат с дървени конструкции - повече тук.


В близост до Геракас е Дафни, прекрасно място, отново защитен плаж, което ние не успяхме да посетим. В района е и Секания, плаж, който пък през някои месеци а абсолютно забранено да се посещава и е с най- голяма популация на костенурки.

За да се продължи обиколката на острова е необходимо да връщане по същият път.

Плажът Каламаки е още един защитен костенурков плаж. Той всъщност представлява нещо като продължение на Лаганас. Над него прелитат самолети, тъй като летището е в близост. Нощем достъпът до плажа също е забранен.


Лаганас е космополитният курорт на острова. Дълга пясъчна ивица с плитка вода и различни водни забавления. Голяма улица с магазини, барове, таверни, силно развит нощен живот.








Островът Камео
Малко късче, откъснато от Закинтос по време на земетресението през 1953 г. Островът е свързан със сушата посредством въжен мост. Достъпът до него е срещу входна такса, в която е включена напитка. През май таксата беше 4 евро на човек. Популярен е с простора с чаршафи:), романтично място е и тук често се провеждат сватбени церемонии- повече тук.


Агиос Состис
Курорта, който избрахме, заради близостта му до всички предимства на Лаганас и същевременно не съвсем в кипящият живот. Курорт с хотели, крайбрежна улица с магазинчета, плажна ивица и хубав плитък плаж - повече тук.


о. Маратониси - повече тук.



Пристанището на Кери се нарича Лимни Кери. А селището Кери е с красива архитектура. Известно е със Фарът и гледката от него, залезът, най-големият гръцки флаг, влезнал в рекордите на Гинес, гледката към двете скали Мегали и Микри Мизитра. Имената на скалите са като на известнто гръцко сирене "Мизитра".









Следват Агалас, Порто Рокса и изключително живописното място Порто Лимнионас
Невероятна панорамна гледка, място, заобиколено от планини, пещери, кристално чисти сини води. Магическо, уникално място. Водата тук е дълбока и не е подходяща за малки деца, но пък е рай за гмуркачите. - повече тук.



Следват Агиос Леон, Кампи, където много туристи идват да посрещнат залеза, Ехо хора, Мариес и Анафоитрия. В близост е:

Порто Вроми малко пристанище, откъдето може да се наемат лодки за Навагио. Има нещо като два "ръкава" за единият пътят минава през Мариес, а за другият през Анафонитрия.








След Анафонитрия има отбивка за площадката, от която може да се види залива Навагио, до който се достига по вода. Панорамата е повече от омагьосваща. Просто няма как човек да остане равнодушен пред такава величествена гледка- повече тук.


След Анафонитрия е Волимес и пристанището Агиос Николаос на север, откъдето също се наемат лодки за Навагио и сините пещери на Скинари.



Продължават плажовете Макриялос, Ксигия, Аликанас, Аликес, Циливи и отново Закинтос. Във вътрешността на острова има много селца със отчасти запазена архитектура, красиви църкви и маслинови горички. А целият остров е изпълнен със зеленина.












Няма начин да си бил на Закинтос и да не се влюбиш в него, а при мен беше просто неизбежно:). И знаете ли всъщност островът така ме омагьоса, че дори забравих за какво бях дошла:))) и така и не опитах Фригания, но човек винаги трябва да оставя поводи за връщане, нали?:) С какво още ме впечатли Занте, ще ви разкажа в следващите публикации...




9 коментара:

  1. Добре, изпревари ме на това място;) Или греша? Все пак бях акостирала с личната си лодка на едно заливче, когато ти дойде да ме снимаш;)) Прекрасно, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятно е, Кате! Много, много ме впечатлиха снимките ти и нищо чудно скоро и аз да отскоча до там.. Ако продължаваш с тези омагьосващи снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно място, Кате! Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    благодаря ти за чудесната виртуална разходка и навременната информация за цялостното пътуване.Посещавала съм Гърция, но не съм била на островите.Бях само на Тасос, който според мен не е нещо особено.Но Родос и др. острови са по - красиви и има какво да се види.А кухнята е разкошна, предимно вегетарианска, с много морски продукти.Снимките и цялостното усещане, което ни представяш с тази публикация са разкошни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна разходка, за което ти благодаря, Кате!
    Достави ми голяма наслада на душата :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиво място, уникална природа и страхотни снимки. И аз вече искам да го посетя ;)))

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, много благодаря за красивата разходка! Страхотни снимки си направила и както е типично за Гърция, всички са изпълнение със светлината на слънчевите лъчи :)
    Още не съм ходила към тази част на страната, но задължително ще го направя!
    Поздрави, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ооо направо ме върна там! Много хубаво и точно си описала острова! Чудесна разходка сте имали!

    ОтговорИзтриване
  9. Ами как няма да се влюбиш, то аз само от снимките ти се влюбих :)
    И никак не са прекалено много. Може и още :)

    ОтговорИзтриване