Страници

Пържен черен дроб "Тава Джигери" / Tava Ciğeri



Не бях чувала за този дроб докато Пеп не сподели, ей така между другото:) едни неустоими снимки как си го хапва в Турция. Изглеждаше толкова апетитно, а коментарите, че е много вкусен бяха достатъчно стимулиращи да ме накарат да отида до магазина за продукти.
Дробът си стоеше в хладилника, а аз се заех с тежката задача да търся рецептата и покрай това упражнение научих интересни факти, които ще споделя и с вас. Някои хора може и да се дразнят от тези писаници в блоговете, но точно това са нещата, които отличават един блог от сайт например. А и този блог е личен, не е готварска книга, списание или комерсиален продукт, към който някой би могъл да изявява претенции. Лично на мен ми е много интересно да научавам повече за ястията и продуктите, които ям, както и самата виртуална комуникация с хората, които ги приготвят.




Tava Ciğeri (Тава джигер) всъщност е пържен дроб, който е популярен сред кулинарните туристи в Турция и не малко хора отиват там именно заради гастрономията на южната ни съседка. Интересното за него е, че от района на Едирне са кандидатствали за включване на рецептата в списъка на Юнеско. Не мога да открия повече информация дали е включен в този списък. Именно това бе любопитен факт, който ме насочи да се ориентирам с търсенето на рецепти от този край. Оказа се, че в “Ю-туб” има много видеа за начина на приготвяне, повечето от които снимани в заведения за хранене, но не открих списък на продукти, за да го преведа. Със сигурност, хората владеещи този език ще разберат какво се говори, но аз се задоволих и само с картинките. В крайна сметка приготвянето се свежда до няколко манипулации. На пръв поглед като всеки пържен дроб се нарязва и потапя в брашно, но тук-там в рецептите се забелязват и допълнителни подробности, като специфичният начин на нарязване, това, че дробът се накисва във вода, техниката на пържене с разделяне на парчетата. Не успях да разбера дали брашното е само един вид и дали в него се добавят подправки и сол. Това направих по моя преценка. Ето и как го приготвих аз:

Пържен черен дроб “Тава Джигери” / Tava Ciğeri

Продукти:
парче телешки(говежди дроб), около 500 гр
1 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. царевично брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
около 1 л олио, за пържене



Начин на приготвяне на Тава Джигери:
Двата вида брашно се смесват със солта и черният пипер. Може да се използва и само бяло брашно.

Нарязване: Дробът се нарязва на много тънки филийки. В това видео може да видите как точно се реже дроба. Наподобява нарязването на пастърма. Този процес наистина е по-труден и изисква майсторлък и остър нож, но вярвам всеки ще се справи, дори и да не е перфектно, ще е вкусно. За непрофесионалист като мен:): правя разрез, след това придържам парчето и продължавам да режа докрай. Също така дробът може да се разреже на по-малки парчета, които след това да се режат на тънки филийки. Мисля, че всеки би могъл да намери своят начин. Не препоръчвам замразяване, с цел по-лесно нарязване.


Парчетата дроб се измиват от кръвта и се поставят в купа със студена вода. Престояват 30 минути. Отцеждат се.

Паниране: За мое улеснение изсипвам част от брашното в плик( от тези за фризер напр.), добавям част от дроба, отново изсипвам брашно и пак дроб, след което затварям плика и хубаво раздрусвам, за да полепне брашно отвсякъде по парчетата. Тази процедура по видеата, които изгледах се прави в тава, като дробът се подрежда върху брашно и върху него отново се посипва хубаво брашно. По който и начин да се направи, престоява така 10 минути, като се разбърква да полепне добре брашното. Полепналото брашно по тях стои някак “накъдрено”.

Пържене: В дълбок съд и на силен котлон (потвърдено от Пепи) се загрява повече олио( маслена баня). Аз пържа на предпоследна степен на котлона, използвам касерола, тъй като тя е с малък диаметър и позволява използването на по-малко олио за образуване на маслена баня, около 1 л. Все пак след това ще трябва да го изхвърля, а не пържа огромни количества. Парчетата дроб се пускат едно по едно в горещото олио, за да не се слепят. Внимава се, защото има възможност да пръска! Пържат се по няколко парчета, зависи от големината на съда, но не се допуска натрупване, трябва да има свободно пространство между тях, за да се изпържат добре. По време на пърженето се разбъркват на няколко пъти с щипка или решетъчна лъжица. Когато се оцветят в златисто се изваждат в чиния.
Сервиране:) Поднасят се по желание с различни гарнитури, като фино нарязан лук на полумесеци с магданоз или кориандър; доматен сос; домати; пържени люти чушлета.

Тази рецепта няма претенции за автентичност, направих я по моя преценка и с оглед на това, което видях. Не съм опитвала този Дроб в Турция и не мога да кажа колко се доближава на вкус до него, но е факт, че е много вкусен, дори и след престой. Същевременно хрупкав, но и лесен за “дъвчене”. Ако харесвате ястия с дреболийки(субпродукти), може да разгледате и другите ми рецепти в линка.
Пеп , благодаря за вкусната подсказка!


8 коментара:

  1. Кате, благодаря за изчерпателното обяснение.
    Не се притеснявай какво пишеш в блога си -
    той си е твой и това е начин да изразиш своя начин на мислене :)
    Ще опитам рецептата на всяка цена!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то погледнато отстрани е лесно - режеш, миеш - пържиш, но не е точно така:). Някой може и да се учуди що ферман написах за един дроб:). Иначе не се притеснявам изобщо, нямам намерение да съм машина за рецепти само защото на някой непознат ще му е по-лесно така. Аз харесвам блоговете, защото в тях има съдържание, рецептите са приготвени от авторите, можеш да комуникираш с тях, ако има пропуск има кого да попиташ за това. Ако нещо не се получи може да получиш съвет. Често в тези писаници се съдържа не малка полезна или интересна информация, но просто на хората не им се чете и искат само рецепти на тепсии, пък накрая и мерси не искат да напишат:). Никой не ме е засегнал, но попадам вече няколко пъти на странни коментари, които лично за мен са необясними, имайки предвид какво точно е блог. Ей, такива размисли тези дни:))) Прегръдки от мен!

      Изтриване
  2. Такава сладкодумка като теб не вървам да дразни някой <3!
    Колкото нарязването, при мен ги продават тънко, тънко както описваш ти и аз все се ядосвам, щото обичам дроб по-дебелко нарязан и не много изпържен :)! Ще опитам и твоя джигер! :)
    Чао Катюша, хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами засега не съм видяла някъде нещо такова, ставаше въпрос като цяло. Ама ако дразня някой, да ме извини:), но няма да се променя:))). Не съм обидила никой, не се намесвам на никой в живота или в блога:))) и не правя нищо лошо никому. А за дроба, направо ти завиждам, спестяваш си трудоемката операция:). Прегръдки, Ив!

      Изтриване
  3. Бонбон, разкошен дроб си изпържила! И аз не съм опитвала от оригинала, но снимките ти показват голямо подобие на онзи, от Одрин. За останалото да ти кажа: блогът ти е разкошен и именно заради разнообразните теми и "писаниците ти" ми допада още повече. Харесвам и чисто кулинарни блогове, но когато авторът се отпуска и споделя нещо повече от рецепта, чета с удоволствие. Харесва ми да опознавам личността зад текста и към теб имам особен афинитет!
    Целувки, ама много ти пращам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирме! А колкото до блоговете, смятам, че всичките са прекрасни, просто всеки си има аудитория и това е абсолютно нормално. Никога не бих тръгнала да критикувам някой как да си води блога или какво да публикува в него, подбирам да следя такива, които ме вдъхновяват, уютно ми е, карат ме да се усмихна, или научавам нещо ново. Аз също харесвам блогове и само с рецепти и само с пътеписи и смесица и всички тези неща. Но не ми допада някои хора да изявяват претенции към нечий блог, относно начинът му на публикуване, качеството на снимките. Блоговете са лични и точно в това се крие очарованието им. Прегръдки от мен!

      Изтриване
  4. Супер си, Кате! В Турция и аз не съм ходила, но тяхната тава джигер съм яла. Благодаря за рецептата и обяснението! Записано за изпробване! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусен беше, наистина, ще си го приготвям често. Дано ти хареса и на теб. Нямам представа какъв е оригиналът на вкус, но от обясненията на Пепи, май съм го докарала:). Поздрави!

      Изтриване