сряда, 9 ноември 2011 г.

прасковки


Есента не е точно сезона на прасковите, но пък цветовете и така напомнят за тях. Днес се насладих на невероятно красива гледка: толкова жълто, прекрасно жълто килимче беше постлало земята. Искаше ми се да се заровя в тези листа.... като дете....





Може би точно затова се сетих изведнъж за тези прасковки от детството и веднага запретнах ръкави. Разбира се с малък помощник до мен:).
На снимките ясно се виждат прекрасните детски прасковки- крушки, които вярвайте ми бяха невероятно вкусни.


Рецептата е от сестра ми:), всъщност тази рецепта предполагам я има записана във всички домакински книги с рецепти.
Продукти:

за тестото:
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. олио
6 ч.ч. брашно
2 щипки сода бикарбонат
1 пакетче амонячна сода
1 ванилия

За крема:
трохите от издълбаването
1 пакетче 125 гр. краве масло
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. пудра захар
5- 10 с.л. прясно мляко

декорация:
боя сладкарска
захар
листенца от чемшир

Содата и амонячната сода се гасят в киселото мляко/ изсипват се и се оставя млякото да шупне/.
В купа се пресява брашното и към него се добавят яйцата, разбити със захарта. Добавят се останалите продукти и се омесва тесто. Завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за минимум 2 часа.
От тестото се оформят топчета с големина на орех и се подреждат на разстояние едно от друго в тава, застлана с пекарска хартия.
Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна до бледо розово.
Като изстинат се издълбават внимателно с лъжичка.
Трохите се запазват за крема.
Всички продукти за крема се смесват добре и с тях се пълнят прасковките и се слепват две по две.
В две чаши с вода се разтварят бои: червена и жълта.
Прасковките се потапят за кратко от едната страна в жълтата вода, от другата в червена вода и веднага се овалват в захар.
Ще ви дам идея: вместо боя може да използвате степче праскова и друго - червено. Придава освен цвят и аромат:).
Може да се сложат листенца от чемшир за дръжчици на прасковките.




Ето още един вариант ако ви останат сладки, а крема е свършил: слепване с течен шоколад и трохите от издълбаването.



и разбира се една достойна напитка за тези красавици:


5 коментара:

  1. Много обичам тези праскови! С мама често ги приготвяме по старата семейна рецепта от бабите ни. Само че ние вътре ги пълним с ванилов крем, Стават също много сочни и вкусни :)
    Твоите изглеждат чудесно! Много са апетитни!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. О, щом има ванилов крем със сигурност са вкусни! Не съм се сещала дори да ги слепя с ванилов крем.:) Благодаря, Зори!

    ОтговорИзтриване
  3. Еха, върна ме към детството ми :) Страхотни са прасковките! Поздрави и хубава и топъл есенен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, Габи! Вълшебна есен и на теб!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Мен също ме върна в детството и ме накара широко да се усмихна, Candy! Прекрасни са!
    Сърдечни поздрави и позитивен ден, мила!

    ОтговорИзтриване