вторник, 25 декември 2012 г.

Пълнена Коледна пуйка


Нашата Коледна пуйка е по рецепта на Мария! Мария, благодаря ти за съветите, по време на приготвянето:), без твоята помощ, нямаше да успея, за страхотната рецепта и затова, че я сподели с нас!
Глазирах пуйката по съвети на списание Good food от миналогодишният декемврийски брой. Палатката от фолио за печене, също е по препоръки на списанието, за което благодаря!
И така ето я и нашата Коледна пуйка:



Продукти:
1 пуйка, моята с тегло 3,800 кг
сол
черен пипер
червен пипер,
1 с.л. суха мащерка
125 гр. масло

300 гр. пушен бекон
1/2 бутилка качествено червено вино

Олио
няколко листа от кисела зелка

Плънка:
1 хубава сурова наденица
400 гр. сурови гърди
1-2 с.л. червено вино
1 глава лук
450 гр. почистени кестени
2 ябълки
1 с.л. галета
сол
черен пипер
червен пипер,
1 с.л. суха мащерка
1/2 връзка пресен магданоз,
3-4 листа прясна салвия

1 яйце


Приготвяне:

Два дни предварително подгответе кестените: Цепнете връхчетата на кестените и ги сварете за не повече от 20 минути във вода. Не трябва да ги разварявате. Обелете ги и ги приберете в купа в хладилника, покрита с прозрачно фолио.

Един ден преди печенето: Измийте пуйката и я подсушете добре. Обтрийте пуйката с подправки: черен пипер, сол, суха мащерка, червен пипер. Намажете я с маслото навсякъде, бръкнете под кожата, намажете и там.
Приберете я в хладилник и покрийте с прозрачно фолио.

В деня на печене:
Пригответе плънката:
Налейте олио в дълбок тиган и сложете наденицата/вътрешността на наденицата/ и суровите гърди, нарязани на кубчета. Добавете 2 с.л. червено вино. Задушете до промяна на цвета.
Добавете нарязаният на ситно лук, целите обелени кестени, обелените ябълки, нарязани на кубчета, галетата и подправките. Разбъркайте, оставете за 1-2 минути на котлона. Отстранете и оставете леко да се охлади. Добавете яйцето, разбъркайте добре.


Шпиковайте пуйката: направете прорези с нож по кожата и месото и в тях поставете парченца от пушеният бекон.


Напълнете пуйката с плънката. Зашийте или закрепете с дървена клечка за зъби.
Разтопете 1-2 с.л. масло и отново я намажете.
Налейте в тавата 1/2 бутилка червено вино.
Покрийте я с листа от кисело зеле.


Направете палатка от алуминиевото фолио и покрийте пуйката, без да докосвате кожата.
Сложете тавата във фурна, предварително загрята на 180 градуса без вентилатор и я изпечете.



*Моята пуйка тежеше 3,800 кг и я пекох за 4 часа с фолио и след това 20 минути без. По съвети на списание GOOD FOOD се пече 40 минути за всеки кг, до първите 4 и 45 минути за всеки следващ кг.

Когато пуйката е изпечена, отстранете фолиото, махнете листата от зеле и я печете 10 минути. Извадете я, намажете я с глазурата, приготвена от смес от горчица, мед и соев сос. Върнете я отново във фурната, на по-нисък рафт, включете на 200 градуса без вентилатор и я запечете.
Поднесете с:


Боровинков сос:
200 гр червени боровинки, замразени
1 ч.ч. червено вино
1 с.л. краве масло
щипка сол
1 ч.л. захар

Приготвяне:
Сложете всичко в тенджера и го сварете за десетина минути. Пасирайте и върнете за кратко на котлона. Добавете няколко цели червени боровинки.



4 коментара:

  1. Честито Рождество Христово,мило неуморно момиче!Здраве и берекет желая на теб и твоето семейство! И много любов!
    Пуйката е станала супер, благодаря ти за доверието.
    Вкусни и палави новогодишни празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Е , по-хубава пуйка не съм виждала и по-вкусно изглеждаща :) !
    Браво ,Кате ! Прегръдки ,мила !
    Чудя се какво си замислила за посрещането на Новата Година :)?

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, поздравления за чудесно подготвената пуйка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви за положителните отзиви, за пръв път приготвям пуйка, но наистина се получи добре, обра овациите във ФБ и на трапезата:) Мария, още веднъж Благодаря! Ив, Тилия, много сте мили, прегръщам ви! Весели празници!

    ОтговорИзтриване