петък, 27 декември 2013 г.

Зелеви сармички с ориз, праз лук и орехи


Обичаме сармички с ориз, но досега не бях слагала орехи в плънката, въпреки, че тази плънка я обожавам в пълненият Никулденски шаран. На няколко места съм срещала подобна рецепта, но след като Мария така вкусно разказа и показа рецептата за нейните изящни сармички, тази година на трапезата на Бъдни вечер те бяха част и от нашето меню. Мария, благодаря ти за рецептата, ето ги сармичките с орехчета и при мен.


Продукти:
100 мл зехтин
2 цели стръка праз
1 ч.ч. ориз
1 ч.ч орехови ядки, натрошени на парченца
тънки листа от кисело зеле, с отстранена твърдата част
червен пипер
черен пипер
3 ч.ч. гореща вода

За заливка:
червен пипер
зехтин


Приготвяне:
Налейте зехтина в тенджера да загрее и добавете празът, нарязан на ситно. Оставете го да се задушава на средна степен на котлона, докато омекне. Добавете ориза и гответе до стъкловидност.
Добавете ореховите ядки и запържете за 1-2 минути.
Добавете червеният и черният пипер, разбъркайте и веднага налейте 1 ч.ч. от горещата вода.
Оставете на котлона, докато ориза поеме течността.
Завийте сармичките, като във всеки лист от зеле поставяте по 1-2 ч.л. от плънката.
Подредете сармичките в намаслен глинен гювеч.
Налейте останалата вода и похлупете с капака.
Поставете гювеча във фурната и я включете на 160 градуса.
Гответе ястието около 1 час.
Преди да извадите от фурната отстранете капака и запечете за няколко минути сармичките.
Направете запръжка като в малък тиган загреете зехтин и добавете 1-2 ч.л червен пипер. Веднага отстранете от котлона, да не загори пипера и полейте по 1. ч.л. от запръжката върху всяка сармичка.



Няма коментари:

Публикуване на коментар