сряда, 29 октомври 2014 г.

Код червено:)


След витаминозната публикация "Код зелено", ето, че дойде ред и на следващият цвят:)))


Есенна крем супа с печени зеленчуци


Продукти:
тиква
лук
морков
картоф
червено цвекло



Приготвяне:
Нарежете зеленчуците на едри парчета, а по-дребните може да оставите и цели. / Може да ги обелите, а може да ги изпечете и с кората и след това да ги обелите/. Ако искате цвеклото може да го сварите предварително.
Застелете тава са хартия за печене и подредете зеленчуците на един ред. Посолете ги и ги полейте със зехтин. изпечете ги във фурна на 180 градуса, докато омекнат.
Извадете ги, пасирайте ги / обелете ги преди това, ако не сте:)/.
Може да разредите сместа със зеленчуков или друг бульон, или с прясно мляко. Може да си направите и пюре по този начин.
Поднесете супата с капчици олио от тиквени семки и белени тиквени семки.


Есенни фалафели с ябълка и цвекло

Оказа се, че фалафелите могат да се правят и с други вкусове и в интернет открих една доста популярна вече идея за фалафели с червено цвекло

Рецептата ми за фалафели е по рецепта от блога, като добавих червено цвекло и ябълка и смених царевичното брашно с ядково.


Продукти:
125 гр. суров сух нахут
1/2 литър вода

1 глава сварено, обелено и нарязано червено цвекло
1/4 обелена настъргана ябълка
1/2 глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън, пресована
ситно нарязан магданоз
1 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
щипка черен пипер
3 с.л. бадемово брашно

Сусам, за оваляне на фалафелите


Приготвяне:
Накиснете нахута във водата за 12 часа. Отцедете добре и го смелете в кухненски робот с останалите продукти. Смесете ги добре и оставете сместа да си почине около 30-40 минути.
Оформете кюфтенца - да не са големи - от около 1 с. л. смес, оваляйте ги в сусам. Подредете ги върху хартия за печене и ги оставете да престоят 30 минути.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.


Смути с червено цвекло
Отново популярно смути, може да се съчетават различни сокове и зеленчуци.
red beet smoothie


Продукти:
прясно изцеден сок от ябълка
прясно изцеден сок от лимон
сварено червено цвекло

Приготвяне:
Поставете в блендера цвеклото и го пасирайте. Разредете със соковете от ябълка и лимон.

И финала са любимите печени зеленчуци + печати с ябълка в сок от червено цвекло от Ицко:)




10 коментара:

  1. Добре си го подкарала с тези цветни кодове, Кате. :) Всичките ти предложения са чудесни - вкусни и здравословни! Взимам си една червена топка и ти пожелавам усмихнат и успешен ден, мила! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, даваш ли ми код зелено за код червено? Ако да, веднага нападам вкусотиите ти. :) Ама как хубаво се вихрите вие с Ицко, браво!
    Прегръдки и хубав ден, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Красиво, вкусно, ароматно е пак при теб, Кате! Прегръдка голяма! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз съм заинтригувана от фалафелите. Не каза допаднаха ли ти на вкус, как го определяш? Прегърни се, Бонбон! Обичам червено цвекло!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, цвеклото не ги променя като вкус. По-скоро ябълката, но може нея да не я добавяш. Общо взето на мен ми допаднаха. Изядохме ги, значи стават:)))) Е, класиката само с нахут си е класика. Мисля, че ако се изпържат като класиката ще е по-добре, но моята рецепта нали реших да е здравословна, та ги пъхнах във фурната. Прегърнах се:)))

      Изтриване
  5. Веднага ще си "открадна" витаминозното смути.:)Всичко е толкова хубаво.Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам червено цвекло и всичко много ми допадна! Особено фалафелите и то точно печени! Прегръд!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни предложения с код червено!
    Супата, но без цвекло и не с печени зеленчуци скоро правих. Сега ще си открадна твоята идея, както и смутито!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Интересни рецепти и прекрасни презентации и снимки... Много обичам този код!

    ОтговорИзтриване
  9. Интересни рецепти и прекрасни презентации и снимки... Много обичам този код!

    ОтговорИзтриване