събота, 21 март 2015 г.

Великден с "Лидл"


Наскоро излезе онлайн Великденският каталог на "Лидл".
В него може да научите 10 интересни факта за Великден; майстор готвачите Манчев и Шишков ще ви поднесат своите тристепенни менюта в гурме и традиционен вкус; ще се запознаете със 7 авторки на блогове, между които съм и аз:) и нашите споделени рецепти и идеи за Великден, ще имате възможност да спечелите награди, а "Лидл" верни на традициите си ще ни заредят с неустоими предложения за празничните дни... Не пропускайте да го разгледате, истинско бижу е!


Какво правя обаче и аз в него:), може би трябваше да ви разкажа по-рано, но обещанието ми да пазя тайната, все пак беше спазено. Днес, вече нищо не може да ме спре:))) Всичко започна още през Февруари, когато получих великолепна пратка. "Лидл" ми отправиха интересно предизвикателство и за пореден път ме изненадаха много приятно, за което отново им благодаря! Декорациите и боичките ще вкараме в употреба съвсем скоро. Талоните използвахме за "Американското парти", а кошничката краси Бонбонената кухня.





Предизвикателството на "Лидл" този път бе да участваме във Великденският каталог, като споделим свои рецепти.
Тъй като миналата година много ни хареса Кейка с изненада, а и беше доста ефектен, реших да приготвя него, но в различна визия. Избрах зайче, както и тогава споменах кейка може да е с различни фигурки, за Великден са подходящи яйца, зайци, пеперуди, патета, моркови и т.н. Втората рецепта, с която участвам ми хрумна спонтанно. Любима комбинация са ми сьомгата и крема сиренето, а с канапето от бутер тесто идеално се допълват. Разбира се, тематично тук отново са зайци:).
Ето и рецептите:

Великденски кейк с изненада
Този кейк е от известните кейкове с изненада, които могат да се изпълнят с различна тема. За Великден подходящи са зайци, моркови, яйца, пилета и патета. За да се направи е необходимо да се изпече предварително един кейк, в различен цвят от основният и да се нареже на определени фигурки, след което да се подредят във форма за кейк и да се залеят с основната смес. При разрез се получава интересна изненада.


За белият кейк за зайците
за форма с размер 10*24 см

Продукти:
1 ч.ч. меко краве масло, на стайна температура
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ванилия
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2-3 с.л. прясно мляко / използвам био прясно мляко от "Лидл"
готварска хартия / за печене


Приготвяне:
Разбийте маслото и захарта на крем с миксер.
Добавете яйцата едно по едно с разбиване, като всяко следващо се добавя след като предишното се е усвоило добре от сместа.
Добавете прясното мляко.
Отново разбийте добре.
В отделна купа пресейте брашното, солта, бакпулвера и ванилията.
Добавяйте по малко от сухата смес към мократа, като продължавате с разбиването.
Във форма за кекс застелете хартията и изсипете сместа в нея.
Печете в предварително загрята на 170-180 градуса фурна между 30-40 минути.
Извадете и оставете кейка да се охлади.
Нарежете на филийки, от които с помощта на формички за сладки изрежете зайчета.


Великденски кейк с изненада
за форма с размер 10*24 см

Продукти:
1 ч.ч. меко краве масло, на стайна температура
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. какао
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2-3 с.л. прясно мляко / използвам био прясно мляко от "Лидл"
готварска хартия / за печене
1 кейк, нарязан на фигурки зайци

за декорация
бадеми
шоколад / използвам готварски, от Лидл


Приготвяне:
Разбийте маслото и захарта на крем с миксер.
Добавете яйцата едно по едно с разбиване,като всяко следващо се добавя след като предишното се е усвоило добре от сместа.
Добавете прясното мляко.
Отново разбийте добре.
В отделна купа пресейте брашното, какаото, солта, бакпулвера и ванилията.
Добавяйте по малко от сухата смес към мократа, като се продължава с разбиването.
Застелете формата за кекс с хартията и изсипете част от сместа в нея.
Подредете изрязаните зайчета едно зад друго в колонка, в средата на формата, по дължина.
Изсипете останалата какаова смес, целта е да покрие зайците.

Печете в предварително загрята на 170-180 градуса фурна между 30-40 минути.
Извадете кейка и го оставете да се охлади.
Декорирайте го с разтопен шоколад и нарязани бадеми.
*За да разтопите шоколада в микровълнова - го начупете на парченца и го поставете в суха купа. Пуснете го в микровълновата на макс степен за не повече от 90 сек. като отваряте и разбърквате със суха лъжица през 30 секунди, до разтопяване.
Полейте кейка с разтопеният шоколад и го декорирайте с нарязани бадеми. По желание може да декорирате и с шоколадови или цветни захарни пръчици, както и захарни фигурки, различни глазури и кремове.




Бутер зайчета с пушена сьомга и крема сирене


Продукти:
1 прясно бутер тесто / от "Лидл"
125 гр крема сирене
3 тънки филенца пушена сьомга / от "Лидл"
1 стрък пресен копър
1 жълтък, за глазиране на бутер тестото


Приготвяне:
Разстелете бутер тестото заедно с хартията, изрежете фигурки на зайчета с помощта на формички за сладки.


Отстранете излишното тесто.


Намажете зайчетата с разбит жълтък и ги изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса до зачервяване.
Извадете ги и оставете да се охладят.



В купа разбъркайте крема сиренето с вилица. Преместете сместа в шприц.
Разрежете зайчетата на две части. Напълнете с крема сирене, поставете парче пушена сьомга, малко копър и покрийте с другата част.




14 коментара:

  1. Ех, че готини нещица, Кате! Да са ти честити! Невероятно сте ги оползотворили с малкия сладур! Браво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен подарък са ти направили Лидл, Кате! Както винаги с много добро отношение към клиентите. Създали сте си изкуствен празник през февруари- повод за усмивки :) Идеята за зайчетата от бутер тесто много ми допадна. :) А кекса е супер апетитен.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления, Кате за всички подаръци от Лидл, за прекрасните рецепти, които си приготвила!
    Честита първа пролет, посрещната с много слънце и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. О любимия магазин пак са направили голяма изненада, изгледах каталога онзи ден с едни гладни очи, страхотни неща има както винаги и разбира се те поздравявам за представянето, това си е голяма работа!
    Кейка е завладяващ, нали знаеш, че са ми слабост, а бутерките са великолепни, обичам тяхното бутер тесто, използвам го много!
    Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен реванш за чудесния подарък,Кате!Браво за разкошната великденска картина..........Прегръдки!:))))

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, страхотни вкусотии си приготвила отново с подаръците от LIDL, както винаги! Поздравления!
    Хубави почивни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Всичко е страхотно Кате, както винаги с идея и безупречно изпълнение. Поздравления за каталога! :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна изненада си получила, Кате. А тези заешки вкустии са направо чудесни и непременно ще се почерпя с идеите ти за празниците :)

    ОтговорИзтриване
  9. Каквото и да напиша, ще е малко, Кате -
    много, много комплименти за вашия тандем с Ицко,
    и сладкишът и предястието са празнично ефектни, майсторски направени и представени!
    Браво, поздравления, честита, усмихната и вдъхновена пролет!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен кейк ! Аз също го видях в брошурата и много ми хареса! Поздрави от мен Теменуга.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви, за милите думи! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  11. Велика си Кате! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички ви за прекрасните и мили коментари! Благодарение на вашето обкръжение се научавам на много нови и интересни неща, а комплиментите ви ме вдъхновяват още повече. Сърдечно ви благодаря! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване