Страници

♥ Занте: Изгревът над Агиос Состис и рецепта за Телешко кокинисто в патладжанени рулца


Кокинисто всъщност е нещо като "задушено". Прави се с различни видове меса с доматен сос. Поднася се най-често в този си вид. Понякога обаче се разнообразява, като в соса се добавят различни продукти или пък се сервира по различен начин.Популярно е с патладжан, нарязан в яхнията, или пък използван за купички като медальоните, или пък като рулца.
Ето днешната рецепта е за класическо кокинисто, но поднесено в патладжанени рулца. Много наподобява този вариант като медальони.



Κοκκινιστό μοσχάρι με μελιτζάνες

Продукти:
1 патладжан
около 300 гр телешко месо по избор
2 скилидки чесън
1 глава лук или няколко шалот
4-5 с.л. зехтин
50 мл бяло вино
2 ч.ч. обелени и нарязани на дребно домати
1 ч.л. захар
сол
черен пипер
1 дафинов лист

за поръсване:
гауда, кашкавал или друг вид сирене



Приготвяне:
Патладжана се нарязва на тънки филии по дължина. Посолява се и се оставя настрани.
Месото се нарязва на малки кубчета с размер около 1х1 см.
Зехтина се загрява в тиган и се добавя месото да се запечата от всички страни.
Когато месото остане на мазнина се добавят нарязаните на ситно лук и скилидките чесън.
Когато омекнат се добавя виното. Когато алкохолът се изпари и ястието остане отново на мазнина се добавят доматите, дафиновият лист, черният пипер, захарта и солта.
Ястието се оставя да се задушава с отворен капак, докато сосът се сгъсти или до готовност. Ако е необходимо може да добавите малко бульон.
До тук имаме готово телешко кокинисто. Ястието може да се поднесе така. Ако желаете може да го запечете в патладжанени рулца.


Патладжанените филийки се намазват със зехтин и се запичат от двете страни на тефлонов или грил тиган.
Върху всяка от тях се поставя по 1-2 лъжици от сместа, навиват се на руло и се подреждат в тавичка. Върху подредените рулца се излива останалият сос.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече на 200 градуса във фурна за около 1 час. В края на печенето фолиото се отстранява и се поръсва с настъргана гауда или кашкавал. Връща се във фурната докато кашкавала се разтопи.

Снимките в тази публикация са от Агиос Состис - едно красиво кътче на остров Закинтос.


Агиос Состис е малък курорт, но разполагащ с всички удобства за една прекрасна ваканция. Хотели, таверни, разходки с лодки, магазини, плажна ивица и плитка вода много подходяща за деца. Плажовете са тесни, но пък с достатъчно място за всички:). Таверните предлагат традиционна гръцка кухня, както и други специалитети.





Спокоен курорт е, идеален за семейства, търсещи тиха и релаксираща почивка. Достъпът му до Камео и Лаганас е по крайбрежна алея, което предразполага за лесна промяна на атмосферата по всяко време:). В близост е и до Порто Кукла.






Гледката към безкрайното синьо море и о. Маратониси е впечатляваща. Островът е защитен природен резерват за костенурките Карета Карета. До него се стига с лодка.


В ляво пък е о. Камео.


И като всяка морска ваканция и тази не би била пълна без посрещането на изгрева:). Няма такъв зареждащ момент. Тишината на утрото се нарушава единствено от шумът на вълните, а гледката на раждащият се нов ден е неописуема. В мига, когато Слънцето показва още само частичка от себе си денят вече е озарен с нови мечти. Вълшебството трае няколко мига...








7 коментара:

  1. Много, много любими ми станаха на момента последните снимки, Кате! Неописуеми са! Красиви, великолепни изгреви си заснела.
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно задушено и прекрасен изгрев! Слънчеви почивни дни, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда много вкусно това ястие! Чудесно утро!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна рецепта, Кате! Изгревът е вълшебен, а мястото идеално наистина за разпускаща ваканция.
    Между другото трябваше да е "Agios Sostis HeartS" ;) Къде ги намираш навсякъде не мога да се начудя?! :)
    Прегръдки и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    мястото е чудесно, а снимките - повече от прекрасни.Цари спокойствие и наслада за очите.Ястието, което представяш е много интересно и нетрадиционно.Но е сравнително лесно за приготвяне с традиционни български продукти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Вълшебно място, много интересно ястие и ...
    Уникални снимки, Кате!
    Благодаря, поздрави за теб и слънчеви летни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, с тези красиви публикации буквално се пренасям на тези красиви кътчета, които си посетила. Благодаря ти, че ги споделяш с нас!
    Благодаря и за чудесните и достъпни рецепти, които постваш в блога си <3

    ОтговорИзтриване