четвъртък, 4 юни 2015 г.

Хрупкави пилешки крилца с билки


Крилцата мариновах по тази система:))), след което панирах в нещо като палачинкова смес от брашно и подправки, по метода на карфиола:))). Рецептата може да се изпълни и с филета.





Продукти:
около 1/2 кг пилешки крилца
2 1/2 ч.ч. айрян
сол
2-3 пресовани скилидки чесън
1 с. л. червен пипер
щипка лют червен пипер
1 с. л. захар

Крилцата се нарязват по ставите, като най-тънката част се изхвърля или запазва за бульон или супа:). В купа се разбъркват останалите продукти и крилцата се мариноват за 1-2 часа, а може и цяла нощ / покрийте ги със стреч фолио/.
След като се мариноват, се изваждат, измиват и подсушават.



Суха смес за паниране:
1 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. бяло брашно
черен пипер
червен пипер
сух чесън
суха мащерка
кубче пилешки бульон
риган
сол
малка щипка сода за хляб - на върха на чаена лъжичка


Палачинкова смес за паниране:
*продуктите са относително количество, целта е да се получи смес като за палачинки. По желание може да добавите 2 яйца, вместо водата. Аз съм ги правила с яйце и без. Еднакво вкусни са:)))).

1 ч.ч. брашно
100 мл прясно мляко
150 мл вода






В една купа се разбърква царевичното брашно, бялото брашно, содата и подправките.

В друга купа се разбива брашното с прясното мляко и водата.

Крилцата се потапят последователно първо в течната смес, след което в сухата и се пържат в загрята маслена баня ( касерола с повечко олио) от двете страни до зачервяване. Пържете на средна степен на котлона. Изваждат се да се отцедят върху хартия. При мен се изпържиха за около 15 минути.






9 коментара:

  1. Чудесно мезенце, Кате! Къде е биричката? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно изглежда! Тази марината с айран трябва да се пробва, непременно!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни крилца, Кате! И с това сосче... Ммм!
    Прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитно, Кате! И аз ще гарнирам с биричка!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, много интересни крилца, и маринатата и панировката ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Кога се върна, Кате, кога развъртя тигана....
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  7. Вчера сложих в отметките баничката,днес ще направя същото с тези крилца,но ще ги заменя с подбедрици,уникална панировка,нямам търпение да опитам,благодаря ти,мила!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Еее, не!
    Невъзможна си просто!
    Последните ти предложения са много, много добри.

    ОтговорИзтриване
  9. Неввероятни са, Кате@! Непременно ще ги опитаме!

    ОтговорИзтриване