Страници

Палачинкова торта с мус и плодове



В къщи харесваме палачинки, почти винаги ги приготвям и поднасям по различни начини.
Идеята за тази торта открих вwww.Рovarenok.ru. В оригинал рецептата е съвсем различна, приготвена с един мус- карамелен, белите палачинки са с мак, декорацията е с ябълкови рози, а плодовата плънка вътре е с банан и ябълка. При мен рецептата за палачинки е различна, мусовете са два - шоколадов и карамелен, плодовата плънка е със свежи плодове - киви, ягода, банан. Декорацията е с мус и плодови рози. Но тъй като тази прекрасна торта е моето вдъхновение, записвам източника: www.Рovarenok.ru. Рецептата там е показана стъпка по стъпка и с много снимки. Благодаря на авторът/ката за споделянето!



Палачинките този път приготвих по една малко по-различна рецепта, всъщност добавянето на олио в сместа ме заинтригува. Открих я преди време в БГ мама . Тествах я и понеже много ми хареса, я записвам и в моят рецептурник. Благодаря на дамата Марго 77 за споделянето, палачинките наистина са много меки, дори и след престой, разкошни са, вече ги правих няколко пъти!

Тортата ми отне около 2 часа за приготвянето, включваща мусовете и палачинките, престоят е още 2 часа. Това, което може да улесни процедурата е, палачинките да се направят на предишният ден, да се завият в стреч фолио и да се съхраняват в хладилник. Точно по тази рецепта са много меки и еластични и няма да има проблем. Мусовете обаче задължително се приготвят на момента, тъй като наличието на желатин вътре ги стяга.




Палачинкова торта с мус и плодове




Продукти:
Палачинки:
3 яйца
щипка сол
2 с.л. захар
2 ч.ч. брашно
3 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. какао Нескуик
1 с.л. чия семенца

Карамелен мус:
300 мл прясно мляко
2 с.л. захар
2 жълтъка
2 с.л. натурално нишесте
9 гр желатин ( 1 пакетче )
4 с.л. карамелено мляко Бон Маман (Сгущьонка)
1 пакет ванилена захар

Шоколадов мус:
200 мл течна сладкарска сметана
200 гр течен шоколад
1 пакетче желатин ( 9 гр.)

Плодова плънка и декорация:
5-6 ягоди
2 бр. киви
1 банан

Приготвяне:
Палачинки:
Яйцата се разбиват леко със захарта и солта, към тях се добавя брашното, отново се разбива за кратко, до хомогенност. Добавят се останалите продукти и се разбива финално, до гладка смес. Не се прекалява, може да се работи и с телена бъркалка, целта е просто продуктите да се смесят добре.
Сместа се разделя на две части, в едната се добавя какаото, а в другата чията, разбъркват се добре. За да не се образуват бучки в сместа с какаото може какаото да се разтвори в малка част от сместа, след което да се изсипе в останалата.
Загрят тиган за палачинки се намазва с масло, изсипва се 1 черпак от сместа и палачинката се пече от двете страни.

Карамелен мус:
В купа се разбъркват малко от прясното мляко, жълтъците, захарта, ванилената захар и нишестето. Останалото мляко се оставя на котлона да заври. Отстранява се от котлона, към него се налива на тънка струйка сместа, разбърква се непрекъснато и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване. (Котлона е на най-ниска степен.) След като се сгъсти се отстранява от котлона и към него се добавя карамеленото мляко, разбърква се добре.
В огнеупорна чаша се налива 50 мл студена вода. Желатина се изсипва вътре и се разбърква. Оставя се да набъбне и стане като гъба. В съд на котлона се налива вода и чашката със желатина се поставя в нея. Водата не трябва да завира. Когато желатина се втечни се отстранява от котлона и се налива при карамелената смес. Разбърква се добре. (Желатинът може да се разтопи и в микровълнова за кратко, не трябва да завира)

Шоколадов мус:
Сметаната се разбърква много добре с шоколада.
В огнеупорна чаша се налива 50 мл студена вода. Желатина се изсипва вътре и се разбърква. Оставя се да набъбне и стане като гъба. В съд на котлона се налива вода и чашката със желатина се поставя в нея. Водата не трябва да завира. Когато желатина се втечни се отстранява от котлона и се налива при шоколадовата смес. Разбърква се добре. (Желатинът може да се разтопи и в микровълнова за кратко, не трябва да завира)

Сглобяване на тортата:
В тортена форма с падащ ринг се поставят около 4 палачинки със застъпване, така че да се разположат по дъното и да се издигат по борда. (може да се използва и стреч фолио, аз не съм ползвала). На дъното се поставя една шоколадова палачинка. Изсипва се карамелен мус. Върху него се поставят една бяла и една кафява палачинки. Върху тях се разпределят нарязани плодове. Отново 2 различни палачинки. Шоколадов мус. Две различни палачинки. Захлупват се висящите краища на палачинките, намазва се карамелен мус, поставя се една палачинка и отгоре се изсипва останалият карамелен мус. Тортата се прибира за два часа да стегне в хладилник. Изважда се и се декорира с розички от плодовете. Розичките се правят като плодовете се режат на тънки филийки, поставят се една върху друга с леко застъпване и се навиват на руло.

            






5 коментара:

  1. Цветчетата от ягоди и киви са много ефектни, със сигурност добавят настроение към, без съмнение, чудесния вкус! Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    поздравявам те за новата визия на блога.Тортата от палачинки изглежда чудесно.Великолепна визия, не съм правила с такива мусове, но разрязаното парче е супер.И аз добавям задължително растителна мазнина в тестото за палачинки.Установих,че така стават по - вкусни и по - меки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо, Кате, направо в десятката. Такава красота, а за вкусът не се съмнявам. Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Ехааа 😃 мус и палачинки, че и карамелен вкус има 😘, много идейно сглобяване на палачинкова торта Кате ми подсказа!
    Каквото и да си говорим, сладичкото привлича вниманието и това е 😉
    С една дума … ще я врътна някой ден за разнообразие 😃 , а теб те прегръщам 😘

    ОтговорИзтриване