Страници

Макове и целувки през май


Ето, че и май се изниза... Красив и ароматен, цветен и топъл... Една от емблемите на този прекрасен пролетен месец са маковете.
Ако можех да рисувам, бих нарисувала картина с тях, ако можех да пиша стихове, бих написала стихове за тях, толкова нежни, вдъхновяващи цветя!


  

Винаги ми напомнят за детството, когато бях малко момиченце и правех куклички от тях - баба ме научи:). Ако открия някое цветенце в близост ще направя една кукличка и ще я снимам:).
И целувките, тези нежни вкусни целувки също ме връщат в детството. И въпреки, че имах провал с тях, сега определено ми се получиха. Рецептата е същата, от старите тетрадки, явно с печенето съм се провалила предишният път.
Ако някой има някакви препоръки или съвети, ще се радвам да сподели опит!


  

Целувки

Продукти:
5 белтъка
450 гр захар кристал


Приготвяне:
Разбийте белтъците със захарта на водна баня до получаване на твърд сняг. Водата на водната баня не трябва да завира!
Загрейте фурната на 50 градуса с вентилатор.
Застелете хартия за печене в тава и шприцвайте целувките.
От тази смес направих около 25 бр. големи целувки.

  

Поставете ги във фурната за 1/2 час на 50 градуса, след това увеличете на 80 градуса с вентилатор за около 1 час и след това изключете фурната.
Оставете ги във фурната докато се охладят. Не отваряйте фурната по време на печене.
Ако се отлепят трудно, може да поставите мокра кърпа под хартията.

* При печенето/сушенето/ ги наблюдавайте, ако започнат да покафеняват, значи фурната ви е силна.
Може да ги изпечете на две дози, така ще усетите най-подходящият начин и температура за сушене.

  

 




   






17 коментара:

  1. Катенце, маковите полета ми действат омагьосващо! Целувки не съм правила от години, но това беше първото нещо, което "сготвих" в кухнята като дете, при това сполучливо (чист късмет :)). Тази публикация ме върна назад във времето :) Поздрави, с пожелание за много красив ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, целувките ти са се получили като по учебник, а маковите ниви са прелестни, много любопитно ми стана каква е тази кукла от мак, ще чакам да споделиш! С пожелания за хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни са маковете, вкусни целувките:) Целувки и за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Маковете са същински майски целувки - най-често по врата на вятъра:)

    Хареса ми комбинацията! Много моя;)

    ОтговорИзтриване
  5. Май месец ми е сантимент...Това е месецът,в който природата избухва с живот и краски....е и аз съм се родила:))))Нооооооооо,догодина пак ще дойде:))))
    Целувките са ти прекрасни,Кате!Целувки и за теб от мен:)!

    ОтговорИзтриване
  6. Цудесна публикация, Катя! С много цвят и вкус.Обожавам целувките, но и аз като тебе, не винаги ги улучвам. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех,че красиви макове,Кате!
    И красиви снимки!И красиви целувки!
    Като дете много ги обичах,беше невероятен празник майка ми да реши да направи,защото нямахме миксер и трябваше да бие белтъците с телта до прималяване.
    В днешно време явно предпочитанията ми са се изменили при толкова много предложения за сладости и у дома не сме фенове на целувките,но пък не мога да не ти отбележа твоите,както и цялостната публикация,толкова бяло,зелена и червена!
    Продължавам назад да разглеждам.

    ОтговорИзтриване
  8. Ех,Кате!Как сме бягали по тези макови поля,правихме куклички,откъсвахме пъпки и се мъчихме да познаем какъв цвят е вътре ...
    спомени....
    А целувките са страхотни!!!!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  9. Колко е романтично при теб, Кате... Целувки, макове - чудо!
    Грабвам си една целувка и ти желая прекрасен ден с дъх на мак!

    P.S. И аз помня кукличките от мак с разноцветни роклички...

    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  10. аууу Кате, страхотни макови картинки! И аз съм правила куклички от мак :)
    Много обичам целувки - и да ям, и да правя, но никой не ми споделя обичта към тях у дома, за съжаление. Вземам си една от твоите :)

    ОтговорИзтриване
  11. Спомени...Аз, преди много, много години, ходих на курс при една частна сладкарка. Първото нещо, което научих, бяха целувките. Но нейната технология беше с врящ захарен сироп. Прави се сироп със съответното количество захар и вода, ври до определена консистенция /да прави мехурчета/ и на тънка струйка се прибавя към разбитите на сняг белтъци...Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересно, благодаря ти, Ана, че сподели! Знам за подобна глазура за торти, но на целувки не съм виждала досега, а със сигурност резултата е невероятен. Поздрави, с пожелания за хубава седмица!:)

      Изтриване
  12. Снинките с маковите ниви са прелестни.Много харесвам макове и аз колко куклички съм правила от тях като малка.Страхотни целувки си приготвила Катенце,обожавам целувки но не съм ги приготвяла от години нещо нямам нерви да ги изчакам сушенето и все ги вадя по рано.Поздрави Катенце!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесни целувки ,Катюша ,напомнят ми на тези които се продаваха преди години из сладкарниците ! Аз не мога да разделя любовта си към маковете или розите :) ..все се питам кое от тях ми харесва повече :) !
    Целувка за теб и прекрасен уикенд , Бонбон :* !

    ОтговорИзтриване
  14. Днес и аз снимах макове. Катенце, прекрасни са твоите макови полета! А целувките са неустоими! Много отдавна не съм правила.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Красиви макове, направо прелест :). А с тези целувки ме върна във времето назад. Мама по празници винаги приготвяше. Аз все не успявам да ги изпека на правилната температура и се отказах да опитвам. Но от твоите си взимам непременно :)
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасни целувки! Изпипала си ги го съвършенство :)
    И маковите поля са чудесни.
    Като спомена "куклички" - стори ми се познато, но съм позабравила :)

    ОтговорИзтриване