Страници

Козуначено агънце и един уютен магазин


Много популярни агънца от тесто са от канелени ролца: lamb cinnamon roll. Аз реших да ги направя от козуначено тесто. Можете да ги направите и от солено тесто, като врътнете един лучник или пък питка със сиренце, дори и розите с бутер тесто - сладки и солени биха могли да се превърнат в нещо такова:)... Отново безброй са вариантите, фантазия да има човек.
Ще ви покажа моите сладки агънца - овчици:)))






По принцип тестото за козунаци съдържа прясно мляко, яйца, брашно и захар, аромати. Разнообразяването им се свежда до това, че продуктите се заменят с идентични такива. Например вместо прясно мляко се използва кокосово мляко, ядково мляко, сметана - кокосова, заквасена. Маята може да е суха или жива. Захарта - пудра или кристална, може и кафява. Ароматите разнообразни, добавят се и сушени плодове ядки и т.н. В крайна сметка човек като си има базова рецепта за козунак може да импровизира както си реши:))).

От Ева Тонева знам, че тестото със заквасена сметана е страхотно. Така, че гледам в козунаци и питки по възможност да добавям сметана. Тази рецепта е изцяло със сметана. А замесването също е малко по-различно, но сметаната в тестото си е по идея на Ева:).
От тази доза направих 1 голяма и една по-малка овчици.



Продукти:

900 гр брашно + 2 ч.ч. за доомесване
1 1/2 пакетче суха мая Др. Йоткер ( 10 гр)
½ ч.л. сол
2 ч.л. настъргани цитрусови кори


5 яйца
1 пакетче ванилена захар Др. Йоткер
150 гр захар
450 гр заквасена сметана
75 мл смес от равни количества олио и разтопено краве масло

Плънка:
Тофи бонбони (може и „лакта“)
Нескуик какао
Настърган шоколад

За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко



Приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Разбийте за кратко в купа с вилица яйцата със захарта и ванилената захар. Добавете сметаната, олиото и маслото. Разбийте добре, отново с вилица.
Пресейте в купа брашното, добавете маята, солта и цитрусовите кори. Разбъркайте. Направете кладенче в средата и изсипете течната смес.
Замесете с миксер с приставките за тесто.
Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, го извадете и месете на набрашнен плот, като добавяте по малко от допълнителното брашно. Месете за около десетина минути, или докато тестото престане да лепне. Ако е необходимо добавете още брашно.
Ударете тестото 100 пъти в плота и го поставете в суха и чиста набрашнена купа. Покрийте го с прозрачно фолио и отгоре завийте с меко одеяло. Оставете го на топло да втасва до удвояване на обема.
Извадете тестото, премесете го за кратко, отделете малка част за глава, крачета и опашка, голямата част разточете на правоъгълна кора. (Може да го разделите на две за по-удобно и да направите 2 кори, след което 2 рула:).)
Всяка част разточете на не много тънка кора, с дебелина около 5 мм. Поръсете с нарязаните бонбони, настърганият шоколад и Нескуика и навийте на руло.
Нарежете рулото(рулата) на охлювчета с дебелина около 2 см.
Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, поставете главата, опашката и крачетата и покрийте със стреч фолио, завийте с леко одеяло и оставете отново да втасва до удвояване на обема.



След втасване намажете с четка с жълтъка, разбит в прясното мляко.
Изпечете козуначеното агънце на ниска скара в предварително загрята фурна на 180 градуса/може със или без вентилатор/. Ако към края на печенето започне да загаря може да го покриете съвсем небрежно с алуминиево фолио. Големият козунак се пече между 40-60 минути, за "агънцето" са достатъчни 20-30 минути. Проверете с клечка за зъби или дървено шишче. Забодено в козунака, трябва да излиза сухо.
Извадете готовият козунак и го оставете в тавата за десетина минути, да се охлади за малко, след което го извадете върху решетка до пълното му охлаждане.


Брашното за тези козуначени агънца купих от "Евамел", едно много сладурско магазинче в гр. Плевен, което забелязах още когато го откриха, толкова е в мой стил:))). Едва сега обаче се престраших да снимам:))). С тези мои снимки, понякога сигурно съм им много странна на хората, но пък като са направили хубав магазин, ще го снимаме, нали?!:)))
Сега сериозно да ви споделя, че ако имате път към Плевен, вижте го, много е уютно, обслужването е много добро, консултантката е любезна, усмихната и компетентна, обзавеждането е красиво, добре заредено е. Намира се на ул.Асен Халачев 12, в близост до МОЛ "Панорама".



















Прекрасна неделна вечер от мен и успешна нова седмица!

30 коментара:

  1. Прекрасен магазин, Кате!
    Искрено завиждам!
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. シ Bom demaisssssssssssssssssssss!!!!

    Ótima semana!
    Tudo de bom!
    Beijinhos.هჱ⊱
    ⋰˚هჱܓ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не влизайте в този блог, случайно или не, но компютъра ми беше заразен от вирус!

      Изтриване
    2. Веси, влизам при Инес от много време, не е имало проблем. Сигурна ли си, че точно от него си хванала вирус?

      Изтриване
    3. Хм, дължа извинение значи, но веднага след влизането ми там се получи...?!? Даже отговорих на дамата, преди да вляза, след което изтрих:(

      Изтриване
    4. Дано няма проблеми в блоговете, че преди време знаеш ли какво чудо беше... Здравчето беше писала по темата. Хубаво е да сигнализираме ако в някой блог има проблеми, за да може собственикът да вземе мерки. Много е гадно - толкова труд се полага за един блог и някой да го разсипе.

      Изтриване
  3. Много хубаво магазинчето! Чак ми се доходи до Плевен. А за агънцето ще кажа, че много добре си впрегнала фантазията :)

    ОтговорИзтриване
  4. козуначените добитъчета много симпатични :) магазинчето е страхотно, чак да ме накара да си потърся път към Плевен ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Много сладурски агънца. Много се изкушавам и аз да направя. А магазинчето е наистина много хубаво ;)

    ОтговорИзтриване
  6. С много буйно руно е това агънце:)!И агънцето и магазина много ми харесаха,Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. И в мой стил е, Кате :) И овчиците, особено с козуначено тесто, както ги предлагаш и магазинчето. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Много симпатично агънце! И магазинчето е страхотно! Обичам такива магагзинчета с атмосфера.

    ОтговорИзтриване
  9. Влюбих се в магазинчето,Кате!Толкова уютно и страхотна атмосфера,не съм срещала подобен никъде :(
    Агънцата са разкошни и с удоволствие ще си направя и аз !!!
    Честита първа пролет ,миличка!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  10. Кате,агънцата са невероятни!Даже и хлопки си имат,ех,опасна си ми ти!Щом е с квасена сметана със сигурност се топи в устата всяко залъче!Честита пролет,мила,да е благодатна и успешна!

    ОтговорИзтриване
  11. Много интересни агънца с тези хлопки :)) Поздравления за фантазията...!
    Магазина е прелестен! Много ми хареса! Навява прекрасна атмосфера!
    Поздрави и весела пролет, Кати!

    ОтговорИзтриване
  12. Много сладурско агънце,Катенце,даже и хлопка си има :) Магазинчето наистина изглежда много уютно има си много чар,вижда се по детайлите на снимките с какъв мерак е подреден.

    ОтговорИзтриване
  13. Много пъти съм ти казвала, че си вълшебница, нали? Ето го и поредното вкусно доказателство. Прегръдки и прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, страхотно агънце си сътворила! И аз съм го намислила за празника пък да видим дали ще стигна до приготвянето му.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Неввероятно агънце е станало, Кате! А магазинчето е просто мечта:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за споделената красота, Кате! И магазинът, и снимките сгряват душата, а агънцето искам да нагушкам заедно с чаша мляко... Прегръдка с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Колко е симпатично това агънце, Кате! Благодаря за споделената рецепти и за това, че ни показа това приказно магазинче! Усмихната седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  18. Кате - чудни са и козунаците и магазинчето.Подобни магазинчета във Варна има за продажба на различни арт - изделия или диетични храни.Подредено е с много фантазия и вкус, а твоите козуначени изделия чудесно се вписват и допълват картината.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  19. Кате, страЩотни са и овчицата и дъщеря й:))
    А магазинчето е просто като от някакво друго време или друго място...

    ОтговорИзтриване
  20. Вкусно и уютно е при теб, Кате! Да са ви сладки вкусните козуначени овчици!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  21. E,този магазин е малка приказка-толкова е приятно вътре....И овчиците са монго сладурски,Кате.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. хаха, дори и звънче има това агънце;) жестоко е!
    А магазинчето- чувстваш се като в друг свят като влезнеш в такова място. Доходи ми се в Плевен!

    ОтговорИзтриване
  23. Ах, колко чудесна публикация, Кате! И агънцето пухкаво и сладичко, съвсем нашенско както личи от хлопката с мартеничка :) И магазинчето като по филмите - пожелавам си да имам път към Плевен, за да се отбия там :)
    Всичко е заредено с прекрасно настроение :)
    Поздравления, Кате!

    ОтговорИзтриване
  24. Ау ... страхотна атмосфера в това магазинче :) поздравления за собствениците!
    Поздравления и на теб Катенце за вкусните козуначени животинки :) Тръгвам да се разхождам из блога ти за още вкусни идеи ;)
    А за теб прегръдка :)

    ОтговорИзтриване