Страници

Романтични многолистни рози

Дата на публикуване: 07.10.2011 г.
Дата на обновяване: 19.01.2020 г.


И

деята за Ябълкови рози открих в интернет, нямам представа кой е първоизточника, срещат се в руски, чуждоезични и български блогове и сайтове. Ще споделя количеството на продуктите, които аз използвах, но по принцип е относително.



Ябълкови рози с бутер тесто


Продукти:
1 опаковка охладено бутер тесто ( 275 гр)
2 големи ябълки
захар(препоръчвам Мусковадо)
сок от 1/4 лимон
канела
пудра захар за поръсване
по желание конфитюр от кайсии


Приготвяне: Ябълките се разрязват на половинки, изчистват се семките ( най-добре с малка остра лъжичка) и се нарязват на тънки резени с дебелина около 2 мм. Ако имате ренде с такъв отвор за рязане- най добре:). Пробвала съм и с белачка за зеленчуци, но стават прекалено тънки и е възможно отгоре да прегорят.
Пускат се за няколко минути във вряща вода с лимонов сок и захар.(сокът на 1/4 лимон, 250 мл вода и 1 с. л. захар), за да омекнат. Внимателно се изваждат и подсушават.


Тестото се разстила и се нарязва на ленти с приблизителни размери 5см х 30 см. Поръсва се смес от канела и захар, така е по-ароматно и вкусно. Ако не обичате канела - не слагайте. Може да намажете мармалад от кайсии.
На всяка лента в единият край по дължина се подреждат с леко застъпване парчетата ябълки, като дъгата им остава извън лентичката. Останалaта част от лентата се прегъва върху ябълките. Завива се на руло и се забожда с клечка, за да не се разтвори при печенето. Може да не се закрепват с клечки, а да се подредят във форми за мъфини. И в дата случая или тавата или формичките се застилат с хартия за печене, или се използват хартиени кошнички за мъфини.



Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за около 30-40 мин. В случай, че започнат да прегарят, може да се покрият свободно с лист алуминиево фолио.
Готовите ябълкови рози се поръсват с пудра захар. Чудесни са с ванилов сос или сладолед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар