Страници

Веган енергийни барчета



Сурови веган барчета може да си направите по много начини и с различни продукти. Общо взето в рецептите се съдържат сладки сушени плодове, които да служат като спойка, добавят се ядки и по възможност някоя от т.нар. супер храни. Всичко това се пасира с частички, разточва се на плътна кора и се изрязва в различни формички. Най-често правоъгълни. Може да се полеят с разтопен натурален шоколад. А може и от тази смес да се правят бонбони. Преди съм показвала едни подобни бонбонки в блога.
Ето и моето предложение за веган енергийни барчета:




Продукти:
(относително количество)
1 ч.ч. фурми, без костилки
2 с.л. сурови бадеми
1 с.л. годжи бери
3-4 зърна какао
1 с.л. сушени малини
1 с.л. чия семенца


Приготвяне:
Смелете бадемите и какаото в блендер, на едро.
Добавете останалите продукти и смелете, за кратко. Трябва да се получи смес с малки частички.
Застелете хартия за печене и разстелете сместа, покрийте я с хартия за печене и разточете с точилка, докато получите кора с желаната дебелина. Отстранете хартията и изрежете желаните формички.
Нямам представа колко издържат, аз ги съхранявах за три дни в затворена кутия.







*Безспорно полезните качества на чиата са много, поради това е смятана за супер храна, но задължително трябва да се вземат под внимание и противопоказанията:
Семената от чия могат да причинят алергични реакции. При редовен прием, да се има предвид, че те разреждат кръвта. Семената могат да причинят рязко понижаване на кръвното налягане, да доведат до подуване и газове, което се дължи на богатството на фибри. Съществува препоръчителна доза от 1-2 ч.л. семенца. Най-добре е да са накиснати, за да не дразнят корема. Чиата има свосйтвото да абсорбира течности, за това е задължително по време на консумирането ѝ приемането на повече такива. Задължително ако не сте приемали чиа досега, се посъветвайте с лекар, или пробвайте с малко количество. За деца мисля че консумирането на чия е непрепоръчително. Повече информация може да прочетете в специализирани сайтове.


10 коментара:

  1. Чуднички са Кате!
    Честита Баба Марта! Да сте живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни! Взимам си 2 - 3, че едно надали ще ми стигне. Толкова апетитни снимки!
    Прегръдки и лека вечер.

    ОтговорИзтриване
  3. Ама много обичам аз такива ми ти великолепни блокчета, наистина ме засищат, но никога не съм и пробвала да направя, великолепни са! Прегръдка!
    Честит утрешен празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Заприличаха ми на сусамки, но много по вкусни!
    Честит празник, Катя!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз от давна се каня да пробвам нещо подобно и все отлагам Кате :) Разкошотийки са твоите!
    Честита Баба Марта и честит 3 март! Живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудни барчета Кате.Точно по моя вкус,нали съм на здравословна вълна :) За сушени малини не бях чувала ама какво ли няма вече :) а чиата в началото хич не ми допадаше а сега я обожавам.Весел празник,Катенце!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни са тези енергийни барчета. Последно време и аз се замислях да направя, а тези снимки са толкова примамливи, че определено ще ги пробвам скоро. Поздравления и честит празник :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много красиви снимки, Кате! И аз се каня да направя такива барчета, но за сега само с каненето си оставам. Тези сушени малини ти ли си ги прави? И дали ползваш дехидрататор за тях?
    Поздави :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни и много любими.Идеална, вкусна и бърза изненада.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване