Страници

Сладко от череши


Класическа рецепта за сладко, от равни количества плод и захар с варене.



Продукти:
1 кг череши, почистени от костилките
1 кг захар
1/4 ч.л. лимонтузу



Приготвяне:
*Костилките на черешите може да извадите с безопасна игла.

Измитите и почистени череши се поставят в тенджера, отгоре се изсипва захарта и се слагат на котлон. Когато захарта се разтопи и сместа започне да ври котлона се намалява и сладкото се вари на средна степен до готовност. По време на варенето пяната се отстранява. В края на варенето се добавя лимонтузуто, разбърква се и се оставя още 1-2 минути на котлона, след което се насипва в сухи буркани, които се запечатват горещи и се обръщат с капачките надолу докато се охладят и херметизират.
**Гъстотата на сладкото може да проверите като капнете малко количество (1/2 ч.л.) върху суха чинийка, изчакате да се охлади и при наклоняване би трябвало съвсем бавно да се стича.


5 коментара:

  1. И аз правих сладко от череши :) Сега му е времето!

    ОтговорИзтриване
  2. Сега да обобщя! Тиквички, течен шоколад, цаца, конфитюри и всякакви любими неща! Всичко ми е много любимо, но черешовото ми е вечния фаворит! Прегръдка, много голяма!

    ОтговорИзтриване
  3. По - хубаво не би могло да бъде! Снимките ти са разкошни, Кате! Красота, красота, красотааа!

    ОтговорИзтриване
  4. Много любимо сладко - класическа рецепта = на безупречен вкус.
    Тази година се научих да вадя костилките с кламер. Много по-бързо става, отколкото със специалните джаджи за костилки. Направо за няколко минути махнах костилките на килограми череши :)

    ОтговорИзтриване