понеделник, 10 декември 2012 г.

В очакване на Коледа: Виенски бадемови полумесеци и Др Йоткер / Mandel Kipferl


Ето, че и аз се включвам с Коледните предложения:). Най-красивото в празника е очакването, приготовленията, сладкишите, декорациите, уюта и топлината и.. подаръците:).

Тази година дядо Коледа подрани...
Съвсем изненадващо за мен получих много сладък подарък от още по-сладкият Др Йоткер. Познавате го, нали? Сигурна съм, че и дори сега в шкафчето ви има поне един негов продукт, дали мая, бакпулвер, декорации, кремове, винаги присъства в нашите рецепти. Толкова съм свикнала с него, че почти не забелязвам къде го използвам, защото като се замисля присъства във всеки сладкиш.
Кремовете са любими на децата ми, особено пудинга. А пък да не говорим колко пъти е идвал и на помощ, когато правя торта с някакъв домашен крем и крема винаги не стига, без проблем добавям Dr Oetker:).
Шрифтовете са толкова вкусни, че Дребосъчето ги хапва директно от тубичките:). А сладкарските боички използвам без притеснение, защото са напълно безвредни.
Маята е незаменима, марципана ми е фаворит, изобщо Др Йоткер за мен е символ на качество и точно затова има отделен етикет в моят блог, като всяка една от любимите ми марки.
Няма да пиша повече, всички го познаваме:), искам да Благодаря за подаръка и за жеста! Невероятни сте! Най-прекрасното чувство е, когато някой някъде е оценил труда ти, без дори да си подозирал за това! Пожелавам ви да продължавате да ни радвате с качествените си продукти и да сте винаги с нас в делник и празник!

А аз отварям пакетчетата ванилена захар, за да направя първите си Коледни сладки!





Тези ванилено-бадемови полумесеци са световноизвестни. Толкова Коледно настроение има в тях и много ама много ми напомнят за Австрия:). Аромат на празници, на зима, на уют и топлина.
Рецептата, която ще споделя е за около 30 бр. Може да направите двойна доза и да оформите и други сладки, като мен. Но другият вид ще покажа утре:)

Адаптирано от: www.kochbar.de / Wiener-Mandelkipferl



Продукти за 30 бр.:
50 гр бадемово брашно
140 гр брашно
35 гр захар
100 грама масло
1 яйчен жълтък
2 пакета ванилена захар Dr Oetker

пудра захар за поръсване



Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете бадемовото брашно, ванилената захар, захарта, маслото, нарязано на парченца и жълтъка.
С бързи движения на пръстите замесете тесто, по-скоро се получават маслени трохи.
Направете на топка, завийте във прозрачно фолио и оставете в хладилник за около 2 часа.
Извадете тестото и направете топчета, примерно с диаметър 2 см. След това ги търкаляйте между дланите, за да стане продълговато и го извийте като подкова.



Подредете ги на разстояние върху тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна, без вентилатор, за 10 минути.
Извадете ги и ги оставете много внимателно върху решетка или друга повърхност да се охладят. Докато са горещи са много крехки и лесно се чупят.
Поръсете ги още топли с пудра захар. Оставете ги да се охладят и ги приберете в кутии.






53 коментара:

  1. Кате,чудесни са Виенските бадемови полумесеци!
    Ще правя нещо подобно и със сигурност по-голяма доза.:)
    Очаквам с нетърпение утрешната публикация!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, не знаех, че се казват така:)!Поздрав и прекрасна нова седмица, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Сонче, прекрасна да е и твоята седмица, сутринта бях при теб, разкошна рецепта!

      Изтриване
  3. Перфектни!И така си ги снимала,Катюша,че ми идва веднага да ти замеся.И сигурно ще ги направя,макар,че списъка ми се удължава през ден.Сега да творим,пък по Коледа ще почиваме и се наслаждаваме на творбите!Прекрасна нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Танче! Аз не знам дори дали ще остане за Коледа, но пък да се забавляваме, докато очакваме този толкова красив празник!

      Изтриване
  4. Любими сладки си приготвила, Кате! Поздравления за подаръка, много мил жест! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви! Прегръдка от мен!

      Изтриване
  5. оо, мн добре изглеждат! А откъде се сдоби с бадемовото брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това бадемово брашно го купих, когато ходихме в Австрия, обаче досега съм си правила със смлени филирани бадеми. Същото е. Мелиш филираните бадеми, не стават съвсем като брашно, то и това няма такава структура. Просто по-едри частички. Ако правиш френски макарони с него, ще трябва да го пресяваш през по-едра цедка обаче, защото през сито няма да стане.

      Изтриване
    2. оо, добре, ще пробвам. И ще се оглеждам за бадемово брашно в чужбина.

      Изтриване
  6. Diese Mandelhörnchen lieben wir auch alle sehr.
    LG
    martina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са много вкусни, за пръв път ги правя и много ни харесаха! Поздрави!

      Изтриване
  7. Чудесен подарък, Candy! И точно на време :) за предколедната еуфория в кухнята. И аз много харесвам продуктите на д-р Йоткер. Бисквитките ти са неустоими просто. Записвам си ги, само дано намеря бадемово брашно. Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елти! Ако не откриеш бадемово брашно, може да си направиш от филирани бадеми, като ги смелиш.

      Изтриване
  8. Е, чудни подаръци и сладки!Само аз май още не съм се настроили за сладки творения, но ще чакам на децата, аз съм по по-сериозните гозби.
    Спорни приготовления и емоции!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария! Как да се настроиш кулинарно, по-добре си е на Санторини да ти кажа! Прегръщам те!

      Изтриване
  9. Прекрасни дарове,за прекрасен човек и кулинар!Прегръдки,Катенце и браво за чудесните сладки:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка, радвам се, че мислиш така!

      Изтриване
  10. Кате,чудесни и неустоими са Виенските бадемови сладки!А подаръка много мил жест и точно навре за предпразничната еуфория.

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, чудесни са тия бисквитки!
    И аз съм почитател на продуктите на Йоткер и съжалявам, че в България има толкова малко от артикулите, които произвежда фирмата.
    А снимките ти са чудесни- уютни, коледни, празнични!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина сега разглеждах продукти на Др Йоткер по света:) и имат огромно разнообразие, въпреки, че и тук не е малко. Дори видях къщичка за Коледа, само да се сглоби:).

      Изтриване
  12. Кате, страхотни снимки си им направила на полумесеците! Много сладурски фигурки имаш :)
    И аз винаги ползвам продуктите на Йоткер. Никога не поднасят неприятни изненади.
    Весело празнично очакване :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Ели! Весело празнично очакване и на вас!:)

      Изтриване
  13. Забравих, честито за подаръка, напълно заслужен! Ти си невероятен човек и разбира се фантастичен кулинар!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит подарък ,Кате ! Знае доктора къде да изпрати подаръците !
    Да си ги изконсумираш всички до един и да покажеш какво направи с тях ,ей :) !
    Много ми хареса рецептата ти , великолепни коледни кравайчета !
    Чао , сладур и хубава седмица ! Целувка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще покажа, Ив!:) Мъхчето каза, че ще отмята един по-един за какво са използвани!:) и иска отчет:) Прегръдка!

      Изтриване
  15. Мале, Кате, развесели ме със снимката с многото "запаси" :)) Хубав подарък, ще чакаме преобразяването им :)
    Сладките и снимките са много сладурски!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, наистина са много:) Определено преобразяването ще е много вкусно и сладко!:)

      Изтриване
  16. И аз искам подарък пъккк:))))
    Катенце невероятни полумесеци така жълти пухкави и поръсени със пудра захар . Размечтах се нещо да съм ти на гости май.:)))
    Прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, давай адрес и пращам подарък веднага:) Винаги си добре дошла и в къщи! Знаеш, че много си те обичкам!:) Прегръщам те!

      Изтриване
  17. Кате, чудесен подарък!
    И бисквитките ти се топят в устата!
    Прегръдка, мила и хубаво предколедно настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Нека да е весело и празнично очакването на този така красив празник!

      Изтриване
  18. Ама много са красиви и ароматни сладките бе Катенцееее, също като тебе:)
    Напълно зслужен подарък, дядо Коледа вижда и знае, кой е отличника из между нас:)
    Прегръщам те силно бонбонке*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Всяка една от нас го заслужава! Прегръщам те!

      Изтриване
  19. Amiga...
    Seu Blog é uma TENTAÇÃO e me deixa sempre com "ÁGUA NA BOCA"
    Tenha uma Ótima Semana :D
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro – Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  20. И сега чакаме едно по едно пакетчетата и да знаеш, по списък ще ги задрасквам, докато не ги видя всичките в изкушения;)
    Бонбон, честит ти предколеден подарък. Пожелавам още много, не , всеки ден по един до следващата Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Мъхче:) откъде ги измисляш тези неща просто не знам? как ти идват на ум? Ще взема пакетчетата и ще дойда при теб, да ги задраскваме заедно:), ти ще снимаш!:)

      Изтриване
    2. Мъхче, прекрасно пожелание, да ти се връща!:)

      Изтриване
  21. Честит подарък, Кате! Пожелавам ти още много такива!

    Курабийките ти са чудесни! Ние тук в Австрия си ги наричаме Vanillekipferl. И още не съм срещнала някой, който да не ги харесва. Аз също правя всяка година много от тях. Дори онзи ден замесих тестото и вчера направих цяла камара от тях, а днес всичките заминаха като подаръци насам натам. :) Какво да се прави, всички ги очакват с нетърпение и след като веднаж създадох тази традиция, те си ги търсят като наследство и дори и не мога и да си го помисля вече да не направя.

    Прегръдки, Кате и една прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, така ги наричат, тук дори превода не ми се връзва много. Наистина са много вкусни, бадемовото брашно ги прави неустоими! Прегръщам те!

      Изтриване
  22. Честит да ти е подаръка Катенце :) Не се бях замисляла, но си права, ако отворя шкафа ... ще събера май доста от продуктите на тази марка :)))
    Полумесеците са чудни и съм сигурна много вкусни :)
    Прекрасна нова седмица Кате и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, така е, и аз не се бях замисляла, но се събират:) Прекрасна да е и твоята седмица!

      Изтриване
  23. Тук вече си е Коледа!
    Честит подарък! Кифличките са невероятни - и на вкус и на вид!
    За снимките - думи нямам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. ех ,браво.
    този подарък е незаменим за всяка кухня!Честито мила!
    коледните кравайчета са невероятни!!!
    прегръдки миличка

    ОтговорИзтриване
  25. Страхотни! Толкова фини и нежни, създават истинско коледно настроение.
    Честито за подаръка, наистина марката си е качество.
    Хубав и топъл ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Правих подобни миналата събота,Кате,ще ги покажа в следващата публикация и аз.Много добре си онагледила как се оформят!
    Честито за богатия подарък,да приготвиш умопомрачителни лакомства с него!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване