вторник, 5 март 2013 г.

Боб с джолан


Тази рецепта я знам от една позната, отпреди 14 години. Задължително я приготвям през зимните месеци. И джолана е вкусен и боба още повече.
Рецептата общо взето си е стандартна рецепта за боб яхния, но при варенето на боба се слага и джолана.


Продукти:
1 свински джолан
1 купичка боб
1 глава лук
1 суха чушка
1 морков
джоджен
девисил
домат
2 с.л брашно
червен пипер
олио

Накиснете боба в студена вода и го оставете да престои една нощ.
Отцедете го и го сложете в тенджера.
Добавете джолана, и вода да покрие ястието, сухата чушка, джоджена, девисила, нарязания на ситно лук и настъргания морков.
Захлупете тенджерата и я оставете да се вари на бавен или среден огън.
Може да проверите как е водата, ако е необходимо добавете малко.
1/2 час преди готовност добавете доматите, настъргани или от консерва, посолете и сварете до готовност.
Ястието е готово общо за около 2 часа.
Извадете джолана и го обезкостете. Върнете месото в боба.
* Ако желаете извадете джолана и го поднесете отделно.
В тиган на котлона сложете малко олио и 2 с.л. брашно. Запържете до леко кафяв цвят.
Добавете червения пипер и отстранете от котлона.
Изсипете тази запръжка към сварения боб и разбъркайте.
Оставете на котлон на среден огън за около 15 минути или до сгъстяване.

8 коментара:

  1. Това много го обичам!Цункам те,Кате:)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна серия от традиционни ястия, Кате. След екзотиката пак си идваме на нашето, хех.
    Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  3. solche deftigen Eintöpfe gibt es bei uns auch ganz oft.....wir mögen das sehr.
    Ich wünsche dir noch einen schönen Tag
    LG
    martina

    ОтговорИзтриване
  4. De volta ao lar e com muuuuuiiiitas saudades dos Amigos... E aqui retornando me deparo com esta DELICIA!!!
    Anotei a receita para fazê-la em breve. Espero por sua visita :0)
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  5. Просто перфектно, едно любимо ястие!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно вкусно изглежда, Кате!
    Много обичам такава комбинация.

    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Отдавна не съм готвила така боба! Обикновено постен, най-много с някое парче колбас :)
    С джолан става невероятно вкусен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Черпя се, да знаеш!:)
    Веднага си го хапвам на обяд:)

    ОтговорИзтриване