петък, 20 юни 2014 г.

Проект "Българска кухня" - Пиле по ловджийски


Досега бях правила само дробчета по ловджийски и много ги харесваме. Реших да направя пиле, предположих, че рецептата е идентична, но все пак се консултирах с Пепи, нейният блог е като енциклопедия и знам, че винаги ще открия това което търся:) и то в много вкусен вариант. Така стана и сега. Това, което ме изненада в нейната рецепта е добавянето на суджук, и хоп и аз сложих, да не остана по-назад:))). Пепчо, благодаря за поредната вкусна рецепта, а ето и изпълнението при мен:


Продукти:
*за две порции
2 бр. парчета пиле
2 с.л. олио
4-5 гъби печурки
1 глава лук
2 -3 скилидки чесън
няколко стръка магданоз
100 мл бяло вино
400 гр консервирани смлени домати
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. захар
парче суджук, наденица или друго
черен пипер
сол


Приготвяне:
Може да използвате сварено предварително пилешко месо, или да го запържите за малко в олио от всички страни.

Подредете парчетата пиле в глинен съд, добавете и парчетата суджук.
В тигана, в който сте ги запържили добавете нарязаният на ситно лук, скилидки чесън. Оставете за 3-4 минути да омекнат и добавете нарязаните на ситно гъби и магданоз. Запържете и тях за две- три минути.
Добавете доматеното пюре, доматите от консерва, прекарани през цедка и виното.
Разбъркайте и оставете на котлона за около 15-20 минути, на среден огън, да се посгъсти.
Посолете, добавете захарта, поръсете с черен пипер и излейте соса върху пилешкото месо и парчетата суджук.
Месото трябва да се вижда отгоре, за да може да се запече.


*Ако използвате сурово пилешко месо, покрийте съдът с алуминиево фолио и го сложете във фурната. Изпечете на 180 градуса, за около 1 1/2 час, без да загрявате фурната предварително, за да не спукате глиненият съд.

*Ако използвате сварено пилешко месо, като мен, само поставете съдът във фурната, без да го покривате за около 40 минути на 180 градуса, да се запече.




11 коментара:

  1. Ооо, това пиле го знам!
    Страхотно е, и аз го правя :)
    Изглежда фантастично при теб, а колко е вкусноооо.... облиз!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, стомаха ми застърга, ама може ли от рано да започваш с такива изкушения. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Страшна рецепта, запомням си я, убедена съм че заради суджука ще се хареса! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Много го обичам пустото му ловджийско пиле...Сервирала си ми го прелестно,Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Тъкмо е време да помисля за обяда! Ммм, чудно е! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ей тия ловци.... И аз си имам един у дома... Като нямат сполука и обикновено пиле може да се сготви по ловджийски за утеха....

    ОтговорИзтриване
  7. Станало е чудесно,Кате! Направо ми иде да дръпна порцийката:)

    ОтговорИзтриване
  8. В понеделник си хапнах Оброшка чорба. Във вторник се насладих на любимата ми пилешка кавърма, а в сряда се удивих на Чолбур- ястие за което никога не бях чувала!
    Четвъртък се облизвах гледайки шашлика, а в петък хвърлих око на пилето по ловджийски!
    Беше прекрасна кулинарна седмица, благодарение на теб,Кате! Вкусна и и интересна! Целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Много добре, хайде пак да се пооблизваме след поредната вкусотия от българската кухня, сервирана по най-апетитния начин :) Чудничко, Кате!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно предложение, Кате! Много ми допада и смятам,ч е ще е идеално за приготвяне в гювечетата, които рядко използвам :) Поздрави :!

    ОтговорИзтриване
  11. Много апетитни порции, Кате! Това пиле и у нас е любимо :)
    Ловец в гората без суджук и семки не излиза, да знаеш :))) Затова суджука присъсттва в манджата :) да му напомня какво ще яде, ако се върне без дивеч :)

    ОтговорИзтриване