Страници
Чолбур
Има много български ястия, познати и непознати Благодарение на кулинарните блогове си припомняме позабравени вкусове, а днешната рецепта дори и не подозирах, че съществува, докато не я видях при Здравчето. Рецептата е на Йоли, а знаете зад нейното име стоят все вкусни рецепти:). Няма нужда от коментари и все пак ще споделя, че е страхотна. Вече я правих няколко пъти, но снимките ми бяха все вечерни и така и не се реших да ги споделя. Но категорично реших, че в този проект ще я има тази рецепта.
Йоли, благодаря ти за винаги сполучливите и вкусни рецепти, които споделяш с нас и на двете благодаря за вдъхновението!
Искам да отбележа, че не съм променяла нищо, относно начина на направа, тъй като не знам какво би могло да бъде променено, но то няма и нужда:). Единственото, което вкарвам в рецептата е количеството на водата, което прецених, че като добавя на нас ни допада най-много като консистенция. След няколкото експеримента и желанието ми да оцеля идеалната гъстота най-накрая успях.
И така, ето рецептата:
Продукти:
50 гр краве масло
2 с.л. брашно
1 равна с.л. червен пипер
400 мл гореща вода
сол
черен пипер
1 яйце за застройка
4 яйца
2 скилидки чесън
сирене
Приготвяне:
Загрейте в тиган маслото да се разтопи, на средна степен на котлона.
Добавете брашното и разбъркайте, пържете го, докато стане съвсем леко златисто. Добавете червеният пипер и веднага след него водата - за да не загори.
Добавете сол и черен пипер на вкус.
След като чорбата кипне изсипете в нея на тънка струйка едното, разбито предварително с вилица яйце.
Разбъркайте леко с дървена лъжица за да се образуват нишки.
Счупете от ниско в тигана едно по едно останалите 4 яйца, на разстояние едно от друго. След 1-2 минути ги обърнете много внимателно с решетъчна лъжица, може и да не ги обръщате, но има опасност да залепнат. Гответе ястието на среден огън, около 7 минути, зависи как желаете да се сготвят яйцата.
Нарежете на тънки филийки чесъна и го поръсете върху готовата чорба.
При поднасяне поръсете с натрошено сирене.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пак си започнала хубав проект, Кате :) Това ми е напълно непознато като ястие и името Чолбур чувам за първи път. В нашата кухня има много простички, но вкусни рецепти. Тази е поредното доказателство за това. Много обичам тематичните ти публикации и ще те следя с интерес. Прегръдки и хубав ден, Бонбон!
ОтговорИзтриванеКате, откога е в списъка ми тази супа :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че ми я припомни!
Прегръдка!
Това не е автентичния чалбур.Той се прави като супа, но иначе продуктите са същите.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, благодаря за коментара, бихте ли споделили как се прави като супа. По този начин много ни допадна и ще се радвам да открия още едно подобно ястие. Поздрави!
ИзтриванеЯйцата се слагат в началото, само във водата - като за по панагюрски. Настройката е накрая малко преди да е готово. Чесъна, сиренето и магданоза са добавки и може без тях. Водата е по около 300 мл за порция. Но ми стана много приятно да видя тази рецепта в нета, тъй като е стара и забравена.
ИзтриванеБлагодаря Ви, че отговорихте, поздрави!
ИзтриванеС нещо ми напомня яйцата по панагюрски.........Много ми допадна този чалбур,Кате!
ОтговорИзтриванеЗа първи път срещам названието и изобщо рецептата,звучи ми интересно и разбира се и при Йоли,и при теб изглежда много вкусно,Кате!Виж яйцата с доматения сос са ни много любими.Проектът става все по-интересен!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеКате, нямах представа, че това ястие се нарича така. Когато мама не беше сготвила, често приготвяше това ястие с малко по-различна техника, по-скоро последователност.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вкусната чинийка и хубавия спомен!
Много интересно и вкусно изглежда, Кате! Не зная само дали няма да си го ям сама:)
ОтговорИзтриванеАх, как ме подсети за това интересно ястие! Благодаря ти, Кате! Когато го видях при Йоли ми се стори познато, но със сигурност в този вариант не съм го опитвала. ! Ще го пробвам някоя вечер и аз :) А виж, пържени домати с яйца си хапваме често, но като че ли само зимата и рядко през лятото (с пресни домати). Българската "народна" кухня е уникална - простички ястия, с малко продукти, но ненормално вкусни!
ОтговорИзтриванеАбе това чудато име още при Йоли ме грабна....ама и при теб как е апетитно поднесено! Ще взема и аз да пробвам, ние сме големи любители на яйца пресни във всякакви форми. Наскоро четох една статия колко е полезна / не по малко от Средиземноморската/ Балканската , в частност Бг кухнята, но направена с чисти продукти, без химия и продукти в опаковки.Май ще трябва да се върнем към корените....
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Само името съм чувала на тази гозба и за първи път чета рецептата, но мисля, че ще се впише чудесно в менюто на нашата трапеза! Питателна е, а и домашни яйчица си купувам, мммм, още утре ще опитам!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря за споделянето!
За първи път чета подобна рецепта. Звучи срашно вкусно и непременно ще опитам! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБаба ми я правеше ,точно като Анонимен,но не с масло ,а с мас или олио.Бабите ми бяха факири от това да нахранят с малкото ,което имат многото гладни...А аз съм се хванала днес и си майсторя един кисел сос от джанки,случайно да няма нищо хвърлено,че ми падна клон от дървото и го обрах,туршията от джанки е направена , сега да довърша соса....
ОтговорИзтриванеСъс сигурност има много стари и позабравени бабини рецепти,които са си вкусни ,но в днешното ни "амазонско "време на киноа,берита и т. н. някак пропускаме.Браво на теб,на всички момичета/и момчета/ с блогове и сайтове за труда ви.Ние Благодарим!
Много Ви благодаря за коментара! Иска ми се да запазя много български позабравени рецепти и аз също съм благодарна на хората, които ги споделят в блоговете си. Желая ви прекрасно лято!
Изтриванеама това не е ли турско ястие? Сега го гледам по 24kitchen
ОтговорИзтриванеВъзможно е. Кухните на много страни се преплитат, което се дължи на историята. Може би в България е внесено преди столетия. Дори и шкембе чорбата я има в почти всички балкански страни, вкл. Турция. Малко трудно е да се оспори къде са корените. За този Чолбур, много вероятно е наистина да идва от Турция, но пък ако е готвен стотици години по нашите земи, както и баклавата:), бихме могли да го впишем в българската кухня.
ИзтриванеПоздрави!