Темата е ясна, остава да напиша и рецептите:) За това няма да бърборя много, а пристъпвам към споделянето:)
Арабски питки
Питките са от обикновено тесто с мая, това, което използваме често за пици и пърленки.
Продукти:
250 гр брашно
3,5 гр суха мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. олио
Приготвяне:
Сложете маята в купа, добавете около 50 мл приятно топла вода, добавете захарта и разбъркайте.
Оставете маята да шупне.
Пресейте брашното в купа, добавете солта и разбъркайте, направете кладенче и изсипете в него шупналата мая и олиото + още около 100 мл приятно топла вода. Замесете тесто, ако е необходимо добавете малко брашно.
Оставете тестото в купа, покрийте с кърпа и го оставете за десетина минути да се отпусне.
Извадете го, премесете го и го разделете на малки топки, които разточете върху набрашнена повърхност.
Изпечете ги от двете страни на тефлонов тиган, леко намаслен, предварително загрят.
Готовите питки извадете и оставете в кърпа, за да омекнат.
Хумус
По рецепта от блога,
Продукти:
100 гр сух нахут
100 гр сусамов тахан
1-2 с.л. зехтин
1-2 с.л. вода
1-2 скилидки чесън
лимонов сок на вкус
Накиснете нахута за една нощ в студена вода, на следващият ден го отцедете от водата и го сварете в чиста вода до готовност. Изцедете го.
Пасирайте всички продукти, заедно със свареният нахут, сервирайте в чиния и отгоре полейте със зехтин и поръсете с червен пипер.
Фалафели, по рецепта от блога
Салата с домат, в арабски стил
Мислех да правя Табули, но в последният момент се сетих за булгур, в близкият магазин нямаше, но салатката пак е в арабски стил с домати, лук и много магданоз, овкусени със зехтин и сол.
Арабски шишчета
Незнам дали са точно арабски, но канелата, която добавих в сместа, определено им придаде такава нотка.Продукти, ориентировъчни:
около 500 гр Агнешка кайма, може и смес
1 глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки пресован чесън
няколко стръка ситно нарязан магданоз
1/2 ч.л. кимион, смлян
1/2 ч.л. смлян черен пипер
щипка канела
сол на вкус
Приготвяне:
Разбъркайте всички продукти много добре, може да използвате и кухненски робот.
Вземете топка от каймата, колкото да оформите кюфте и оформете продълговато кебапче. Нанижете го на дървено шишче.
Изпечете ги на загрят грил тиган или скара до готовност от всички страни.
Може да поднесете всичко това по този начин:
И на финал: Десерта:) Кодрит кадир или карамелена торта, по рецепта от блога.
Дааа, отново си великолепна в представянето и умението да изкушаваш :) Менюто е страхотно, Кате! Фалафелите и хумуса много искам да ги направя, така, че отиват в списъка. Поздрави и прегръдки, Усмивчице!
ОтговорИзтриванеЧудесна кухня, Кате!Харесвам я и твоето представяне е великолепно!
ОтговорИзтриванеКате, ти просто нямаш спирка... Не знам как да ти го кажа, ама просто си прекрасна! :)
ОтговорИзтриванеГолеми вкуснотийки :)
ОтговорИзтриванеКате, твоите близки са големи щастливци! Невероятни неща си поднесла отново! Макар, че не ям месо, готвя за домашните и съм приготвяла такива шишчета, но с кориандър- на мен пък ми се стори, че тази подправка ще им придаде арабски вкус-добре ги възприеха.
ОтговорИзтриванеЕдинствено десертът не съм. Скоро ще опитам и него.
Е как да не седне човек на тази масичка. Сядам и забравям да стана. Без шишчетата ме уцели от всякъде. Поздрави, усмивки и офейквам, че почвам да пълнея даже само като гледам.
ОтговорИзтриванеПерфектната домакиня, майка и страхотен кулинар, Кате ти си уникална :) Пълна с енергия и идей, продължавай да зареждаш и нас с тях :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Леле, майко, мила! Кате, нямаш равна по брой приготвени и заснети ястия от цял свят! Аплодисменти за майсторските ти умения! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеАрабско или не ... изглежда толкова вкусно, че .... нямам думи :)
ОтговорИзтриване