Страници

Живописният Троянски балкан и глътка свежест сред природата


Троянският балкан е изключително живописен, а старинните къщички в този край му придават една особена атмосфера. Известният Троянски манастир е място, в което човек може да намери спокойствие, а архитектурата, дърворезбата и градинският парк са невероятни.Няколко пъти съм представяла разходките ни в тази част на България, затова днес ще ви споделя снимки от една много красива местност - Махала "Баба Стана".

Основана е от вдовица на име Стана. Заедно с дванадесетте си деца, се преместила от Троян в отдалечената местност. По онова време имало много грабежи и безчинства в града и те потърсили убежище в закътаният Балкан.
Когато дошло време махалата да бъде именувана, се избрало името "Баба Стана".

Днес махалата все още е съхранила къщи от възрожденският стил, а интересен е и новият християнски храм, построен от Джон Бризби.

Този път сърчицето го откри Ицко и беше много доволен от своята находка:


А едно момиченце си береше цветя:)


Развръзка на една такава разходка съвсем естествено е и хапването в традиционна българска механа, а тази, която ще ви представя е нашата любима в този край: Механа Кайзера, с. Орешак. Препоръчвам я на 100 % и като обслужване и като кухня и като стил, просто невероятно местенце и понеже и преди съм споделяла добрите си отзиви за нея, сега само ще ги потвърдя и ще благодаря на хората, които са създали това местенце, направено е много вкус и е уютно.

Ами да споделим и още едно откритие: камъче под формата на лъжичка.Приятна неделя от нас!:)

8 коментара:

 1. Чудесна разходка, Кате!
  Жалко, че тези места опустяват и къщите се рушат!
  А този сладур със сърчицето да го схрускаш :)
  Хубава неделя!

  ОтговорИзтриване
 2. Кате, много обичам да се разхождам с теб! И аз обичам да събирам камъчета...Ицко е страхотен симпатяга!
  Прекрасна неделя и на твоето семейство!

  ОтговорИзтриване
 3. Троянският манастир е прекрасно място. Много зареждащо с енергия и добри чувства- с мен така се случва винаги като ходя там. А ти си го представила чудесно. Снимките ти са прекрасни, а да не говорим за снимките на малкият юнак- голям симпатяга е. Да го нацелуваш. За теб прегръдки и хубава и спокойна неделя.

  ОтговорИзтриване
 4. Този уикенд сме си у дома и гледайки разкошните ти снимки и тези буйни потоци от зеленина, сякаш не ми се тръгва от тук, Кате. Хубава разходка сте си направили и Ицко е както винаги много доволен, сияе. :) Гледам добре сте и похапнали. Това последното блюдо ми прикова погледа - мога да предполагам какво е, но я сподели ти подробностите! ;)
  Поздрави и красива неделя от мен!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ирма, това наистина е много вкусно, беше нещо като овчарски зеленчуков гювеч. Прегръдки!

   Изтриване
 5. Благодаря ти Кате ,че ме върна отново в тези райски къртчета...Явно трябва пак да ги наобиколя,....затъжила съм се:)!
  Малчуганът е голям симпатяга и чаровник с тази омайна усмивка:)!
  Прекрасна неделя:)!

  ОтговорИзтриване
 6. Трогна ме до сълзи Кате. Малкият Ицко е много чаровно и прекрасно дете. Освен мой е и съименник на братовчед ми, който живее и учи в Троян и бе награден от Джон Бризби за организирането на изложба на стари исторически ценни вещи, които лично е събрал. Дж. Бризби е закупил голяма част от къщите в м."Баба Стана" с цел да ги съхрани в античния им вид, а не да ги превърне в евтини хотели. Докъде стигнахме - чужденците да уважават и ценят повече от нас историята ни.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Хриси, не знаех, благодаря ти, че сподели, много интересно. Поздрави! Катето:)

   Изтриване