Едва ли ви е минавало през ума като си купите сардини да ги ... ожените:), но пък както се казва: гърците са го измислили!)
Рецептата е от гръцката кухня. Особеното при нея е, че рибките се пекат заедно по две, като от там идва и името й. Среща се в различни варианти на приготвяне: на скара и във фурна. Аналогично се приготвят, като по желание, на тези във фурната, може да се добави плънка от задушени ситно нарязани зеленчуци.
Аз ги приготвих на скара, по класически начин със зехтин и подправки.
Женени сардини
Продукти:
сардини / сардинели
сол
черен пипер
сух риган
магданоз - къдрав и обикновен
няколко стръкчета пресен риган
за мариноване:
3-4 скилидки чесън, пресован
1/4 ч.ч. зехтин
за поднасяне:
зехтин
лимонов сок
нарязан магданоз
Почистете рибките от люспите, отстранете главите цепнете коремчетата чак до опашката. Почистете вътрешностите и с издърпване извадете костта.
Измийте ги добре и оставете да се подсушат.
Поръсете ги със сол и черен пипер и сух риган.
Полейте ги с по 1 ч.л. зехтин с чесън, поръсете със ситно нарязани зелени подправки и ги... оженете:) - слепете рибките две по две / с филето една към друга/.
Полейте ги със зехтин и чесън и ги оставете в хладилника да престоят около 1 час.
Загрейте грил тиган или скара и го намажете със зехтин. Изпечете рибките заедно от двете страни, за около 5 минути от всяка страна.
Полейте ги с чеснов зехтин и ситно нарязан магданоз и по желание лимонов сок.
Кате, невероятно предложение, а и така красиво поднесено. С прекрасното време навън и твоите снимки за миг си представих, че съм на плажа. Отивам да разгледам и пропуснатото от мен, а на теб хубав ден!
ОтговорИзтриванеПърва си дръпвам една рибка да ги опитам,Кате!Страхотно си ги оженила,много,много вкусни изглеждат!Добре,че утре ми е рибен ден,от сега нямам търпение,като плакна очи по твоите сардинки,подстрекателка си ти голяма! :))
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ех, че и вкусно, че и красиво, че и поетично... Прекрасна рецепта и предложение, Кате, и аз ще си взема едни влюбени сардинки. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Катенце!
Много интересна рецепта, Кате! А рибките изглеждат страшно апетитно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и честит вторник :)
:))))Ами тук пожеланията"Да са живи и здрави младоженците!"и"Щастлив семеен живот!"биха звучали нелепо:))))),но пък са толкова апетитно изглеждащи..............
ОтговорИзтриванеПоздравления за чудесното предложение,Катенце!
Разкошни са станали, Кате!
ОтговорИзтриванеКате, много вкусни изглеждан сардините ти. Ако кажеш от къде да си купя такива още по- добре. Чувала съм досега за тази риба, но не съм виждала никъде, а какво останало да съм яла. Засега си взимам 4-5 броя от твойте, защото обожавам риба. Поздрави и прегръдки, вълшебнице!
ОтговорИзтриванеГаби, сардинели, сардини купувам от Кауфланд, има замразени. Прегръдки!
ИзтриванеМного ти благодаря. Ще потърся. Прегръдки!
ИзтриванеАууу,че вкусно и как изглеждат само! Кате прекрасна рецепта, със сигурност ще я опитам :)
ОтговорИзтриванеМного обичам рибка, ама много, май огладнях :)
Имам ги пълнени някъде из блога, ама не знаех историята за женитбата им :)...Чудни са и твоите рибета, Кате! И прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Бонбон!
Кате, страхотна презентация! И много интересна рецепта! Усмихна ме!
ОтговорИзтриванеУсмивки и прегръдки!
Явно женитбата е актуална във всяко отношение :)
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта и определено забавно поднесена:) Беше ми весело да я чета, а тези дни със сигурност ще ми е вкусно и да я опитам!
Поздрави, Кате!
Мъркам и мяукам, като гладно коте, Кате! Смили се и ми "метни" поне едно рибе, мила! Страхотна рецепта, презентация и снимки! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриване