Страници

Чолбур


Има много български ястия, познати и непознати Благодарение на кулинарните блогове си припомняме позабравени вкусове, а днешната рецепта дори и не подозирах, че съществува, докато не я видях при Здравчето. Рецептата е на Йоли, а знаете зад нейното име стоят все вкусни рецепти:). Няма нужда от коментари и все пак ще споделя, че е страхотна. Вече я правих няколко пъти, но снимките ми бяха все вечерни и така и не се реших да ги споделя. Но категорично реших, че в този проект ще я има тази рецепта.
Йоли, благодаря ти за винаги сполучливите и вкусни рецепти, които споделяш с нас и на двете благодаря за вдъхновението!
Искам да отбележа, че не съм променяла нищо, относно начина на направа, тъй като не знам какво би могло да бъде променено, но то няма и нужда:). Единственото, което вкарвам в рецептата е количеството на водата, което прецених, че като добавя на нас ни допада най-много като консистенция. След няколкото  експеримента и желанието ми  да оцеля идеалната гъстота най-накрая успях.
И така, ето рецептата:




Продукти:

50 гр краве масло
2 с.л. брашно
1 равна с.л.  червен пипер
400 мл гореща вода
сол
черен пипер
1 яйце за застройка
4 яйца
2 скилидки чесън

сирене



Приготвяне:
Загрейте в тиган маслото да се разтопи, на средна степен на котлона.
Добавете брашното и разбъркайте, пържете го, докато стане съвсем леко златисто. Добавете червеният пипер и веднага след него водата - за да не загори.
Добавете сол и черен пипер на вкус.

След като чорбата кипне изсипете в нея на тънка струйка едното, разбито предварително с вилица яйце.
Разбъркайте леко с дървена лъжица за да се образуват нишки.
Счупете от ниско в тигана едно по едно останалите 4 яйца, на разстояние едно от друго. След 1-2 минути ги обърнете много внимателно с решетъчна лъжица, може и да не ги обръщате, но има опасност да залепнат. Гответе ястието на среден огън, около 7 минути, зависи как желаете да се сготвят яйцата.
Нарежете на тънки филийки чесъна и го поръсете върху готовата чорба.
При поднасяне поръсете с натрошено сирене.


18 коментара:

  1. Пак си започнала хубав проект, Кате :) Това ми е напълно непознато като ястие и името Чолбур чувам за първи път. В нашата кухня има много простички, но вкусни рецепти. Тази е поредното доказателство за това. Много обичам тематичните ти публикации и ще те следя с интерес. Прегръдки и хубав ден, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, откога е в списъка ми тази супа :)
    Благодаря ти, че ми я припомни!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Това не е автентичния чалбур.Той се прави като супа, но иначе продуктите са същите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря за коментара, бихте ли споделили как се прави като супа. По този начин много ни допадна и ще се радвам да открия още едно подобно ястие. Поздрави!

      Изтриване
    2. Яйцата се слагат в началото, само във водата - като за по панагюрски. Настройката е накрая малко преди да е готово. Чесъна, сиренето и магданоза са добавки и може без тях. Водата е по около 300 мл за порция. Но ми стана много приятно да видя тази рецепта в нета, тъй като е стара и забравена.

      Изтриване
    3. Благодаря Ви, че отговорихте, поздрави!

      Изтриване
  4. С нещо ми напомня яйцата по панагюрски.........Много ми допадна този чалбур,Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. За първи път срещам названието и изобщо рецептата,звучи ми интересно и разбира се и при Йоли,и при теб изглежда много вкусно,Кате!Виж яйцата с доматения сос са ни много любими.Проектът става все по-интересен!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, нямах представа, че това ястие се нарича така. Когато мама не беше сготвила, често приготвяше това ястие с малко по-различна техника, по-скоро последователност.
    Благодаря за вкусната чинийка и хубавия спомен!

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересно и вкусно изглежда, Кате! Не зная само дали няма да си го ям сама:)

    ОтговорИзтриване
  8. Ах, как ме подсети за това интересно ястие! Благодаря ти, Кате! Когато го видях при Йоли ми се стори познато, но със сигурност в този вариант не съм го опитвала. ! Ще го пробвам някоя вечер и аз :) А виж, пържени домати с яйца си хапваме често, но като че ли само зимата и рядко през лятото (с пресни домати). Българската "народна" кухня е уникална - простички ястия, с малко продукти, но ненормално вкусни!

    ОтговорИзтриване
  9. Абе това чудато име още при Йоли ме грабна....ама и при теб как е апетитно поднесено! Ще взема и аз да пробвам, ние сме големи любители на яйца пресни във всякакви форми. Наскоро четох една статия колко е полезна / не по малко от Средиземноморската/ Балканската , в частност Бг кухнята, но направена с чисти продукти, без химия и продукти в опаковки.Май ще трябва да се върнем към корените....
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  10. Само името съм чувала на тази гозба и за първи път чета рецептата, но мисля, че ще се впише чудесно в менюто на нашата трапеза! Питателна е, а и домашни яйчица си купувам, мммм, още утре ще опитам!
    Кате, благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване
  11. За първи път чета подобна рецепта. Звучи срашно вкусно и непременно ще опитам! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Моника Георгиева20 юни 2014 г. в 13:26

    Баба ми я правеше ,точно като Анонимен,но не с масло ,а с мас или олио.Бабите ми бяха факири от това да нахранят с малкото ,което имат многото гладни...А аз съм се хванала днес и си майсторя един кисел сос от джанки,случайно да няма нищо хвърлено,че ми падна клон от дървото и го обрах,туршията от джанки е направена , сега да довърша соса....
    Със сигурност има много стари и позабравени бабини рецепти,които са си вкусни ,но в днешното ни "амазонско "време на киноа,берита и т. н. някак пропускаме.Браво на теб,на всички момичета/и момчета/ с блогове и сайтове за труда ви.Ние Благодарим!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много Ви благодаря за коментара! Иска ми се да запазя много български позабравени рецепти и аз също съм благодарна на хората, които ги споделят в блоговете си. Желая ви прекрасно лято!

      Изтриване
  13. ама това не е ли турско ястие? Сега го гледам по 24kitchen

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможно е. Кухните на много страни се преплитат, което се дължи на историята. Може би в България е внесено преди столетия. Дори и шкембе чорбата я има в почти всички балкански страни, вкл. Турция. Малко трудно е да се оспори къде са корените. За този Чолбур, много вероятно е наистина да идва от Турция, но пък ако е готвен стотици години по нашите земи, както и баклавата:), бихме могли да го впишем в българската кухня.
      Поздрави!

      Изтриване