вторник, 18 ноември 2014 г.

Коледeн пост - ден 4: Зеленчукови бургери


Обядът пристига топъл - топъл:). Като ги гледам тези бургери си плачат за едно млечно сосче с чесън и копър... Ама засега ще ги преглътна и така:) и без друго са достатъчно вкусни.
Зеленчуковите бургери се правят от зеленчуци, естествено:), обаче има нещо важно, което трябва да се съобрази. Ако не се използват яйца- "за спойка", някой от зеленчуците трябва да изиграе тази роля. Според мен това могат да са картофи или ориз - сварени. Останалите зеленчуци са въпрос на избор. Колкото по-цветно, толкова по-красиво:). Бургерите могат да се приготвят чрез печене във фурна, или на тиган.



Продукти:
6-7 средни картофа / използвам лилави и класически
1 голям морков
грах, от консерва
1 глава лук, нарязан на дребно
1 чушка, нарязана на дребно / използвам по 1/3 от 3 цветни чушки
магданоз, нарязан на дребно

за паниране:
картофено или натурално нишесте
царевично брашно

зехтин


Приготвяне:
Сварете картофите и ги обелете. Пасирайте ги с ръчна преса и ги посолете.
Сварете и моркова. Нарежете го на кубчета.
Разбъркайте в купа всички продукти.


С влажни ръце оформете бургери или малки кюфтенца:).
Разтворете в купа картофеното / натурално/ нишесте с малко вода - да се получи течност с гъстотата на айрян.
Потопете бургерите първо в тази смес, след това веднага в царевичното брашно.


Запечете ги от двете страни на тефлонов тиган, намазан с малко зехтин. Ако предпочитате пък може да ги запечете във фурната, в тава, застлана с хартия за печене.





15 коментара:

  1. ммммм тези бургери мнооого ми харесаха Кате :) А снимките са толкова изкушаващи, вземам си поне два от тях!! Усмивки от мен!!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудни! Възхищавам се на постоянството и ентусиазма ти, Кате! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастични са тези бургери, Кате!
    И аз като Ева винаги ти се радвам :)
    Сякаш нямаш умора да ни радваш с вкусотии!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, страхотни са бургерите. Отивам да видя и назад какви вкусотии си сътворила вълшебнице. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Изобщо не им личи, че са постни, изглеждат сочни отвътре, а коричката отвън е перфектна! Прекрасни са кюфтенцата, Кате!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Много примамливи и ще ги предпочета пред тези с кайма!
    Страхотни снимки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина са чудни, хич няма да ми пречи липсата на месо. :)
    Поздрави, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни зеленчукови бургери! Възхитена съм и от красивите снимки! Хиляди благодарности за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусни бургери, Кате. И толкова добре оформени!
    Много апетитни снимки! :)
    Нахут и боб също могат да се използват за спойка.

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни са,Кате! Но ако не сложа мръвка, ще ме изселят от къщи:)

    ОтговорИзтриване
  11. Разкошни са и бургерите и снимките, Кате! Много топлина и финес, лъхат от екрана.... Поздрави и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Вкусени са при теб постите, Кате и красиви!

    ОтговорИзтриване
  13. Много вкусно изглеждат тези бургери, Кате! Представям си аромата им, докато са още топли! Опаковай ми едно за вкъщи, пращам адреса ;) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Аууу ... разкош .... обожавам ги!
    Прегръдка за теб Бонбон :)

    ОтговорИзтриване