Страници

Здравей, лято с продуктите на българските производители!


Случвало ли ви се е да отхапете късче храна и да усетите онова безгрижие на детството? Сигурна съм, че да - със зеленчуците и плодовете отгледани на село, с продуктите произведени в екологично чисти райони и наподобяващи домашните обстановки и методи. Немалко български производители се заеха със задачата да осигурят на хората именно такива продукти. Малко трудно е обаче да поръчаш от тук кашкавал, от там лютеница, от другаде пък брашно. Ето защо аплодирам идеята на Farmhopping да създадат онлайн платформа за пазаруване, обединяваща голяма част от тези производители. Другата радостната новина е, че вече се извършва доставка и извън София, на територията на България.


*Продуктите са ми изпратени от Farmhopping като тест. Приех пратката, без задължения и ангажименти за обратна връзка, както и без всякакви изисквания. Мнението, което споделям е лично и независимо.

Талиатели от семола и спанак със зехтин
"Макароните на мама Или" са приготвени в домашни условия от екологично чисти продукти. Използват се яйца от свободни кокошки, органично брашно от лимец и хималайкса сол.
Тези талиатели са толкова вкусни, че лично аз ги хапнах само със зехтин. За разнообразяване може да се добавят и други екстри:). Според мен сосовете биха подтиснали невероятният вкус на пастата или ако се използват, то трябва да са в малки количества. Още идеи за поднасяне на паста може да видите тук.


Продукти:
1 пакет 400 гр Талиатели със семола и спанак
1 ч.л. сол
зехтин
за гарниране:
пушена скаморца /кашкавал, моцарела или друг вид по избор/
едро счукани орехови ядки
песто Дженовезе



Приготвяне:
В тенджера се загрява вода със солта. Когато заври в нея се пускат талиателите. Варят се според указанията на опаковката. Когато са готови се изваждат и отцеждат. Към тях се добавя зехтин и хубаво се разбъркват.



По желание може да се гарнират с пушена скаморца, орехови ядки и песто.



Хляб с пълнозърнесто брашно
Брашното е смляно на каменна мелница, което запазва в максимална степен всички полезни витамини, ензими, минерали, фитохимикали и фибри. Без добавени консерванти, избелители и изкуствени добавки.


Продукти:
500 гр натурално пълнозърнесто ръжено брашно
1 пакетче суха мая
100 мл приятно топла вода
1 ч.л. захар

1 ч.л. сол
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
50 мл приятно топла вода


Приготвяне:
Маята се разтваря в купа с водата и захарта. Оставя се да шупне.
Брашното се изсипва в купа и се прави кладенче в средата.
В кладенчето се поставят солта, яйцето, олиото, киселото мляко и шупналата мая. Добавя се още около 50 мл приятно топла вода.
Замесва се тесто.
Меси се около десетина минути. При нужда се добавя още брашно.
Поставя се в набрашнена тава/купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса, докато си удвои обема.
Изважда се, премесва се и се оформя на хлебче или питка.
Поставя се в тава застлана с хартия за печене.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса до двойно увеличаване на обема.
Поръсва се с брашно, правят се разрези на няколко места с нож. Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса, на по-ниска скара, за около 40 минути.
Хлебчето се изважда, завива се с кърпа и и се оставя да престои за 10-15 минути.


Лютеница от земна ябълка
Освен класическите съставки като пипер и домати тази лютеница съдържа и земна ябълка. Не бях опитвала досега подобен продукт. Освен вкусовите ѝ качества, които доста се различават от традиционната лютеница, притежава и здравословни. Продуктът е произведен по специална технология, без изпържване.


Мед с тахан и канела
Медът се добива по старинна технология, без допълнителни примеси и без допълнителна обработка.


Салата от рукола с кайсиево масло
Кайсиевото масло е известно както в кулинарията, така и в козметиката. Може да се използва за овкусяване на салати и ястия, като се добавя накрая на термичната обработка, за да се запазят ценните му качества. Мисля, че чудесно би си паснало и в сладкиши:).


Продукти:
1 купа рукола
1 с.л. орехови ядки
1-2 резена пушена скаморца
няколко чери домати
1-2 резена Авокадо
1 ч.л. мед
1 ч.л. тъмен балсамико
1 с.л. Масло от кайсиеви ядки



Приготвяне:
Руколата се измива и поставя в купа. Овкусява се непосредствено преди поднасяне с меда, балсамикото и кайсиевото олио. Гарнира се с чери домати, авокадо, орехи и скаморца.



Пилешки руладини
Според екипа на"Ах! Бирена работилница", бирата е културен феномен, който използват като превозно средство по пътя към душата. За компания на тази вълшебна напитка избрах едни пилешки рулца.


Продуктите са в зависимост от желаните порции. От всяко филе "Пеперуда" излизат 4 рулца.

Пилешко филе тип Пеперуда
пушена скаморца
пушено топено сирене
пушено филе
черен пипер
сол
яйце, брашно, галета
Бира Ах N 7 и N 3, за сервиране!:)


Приготвяне:
Филето се разрязва първо на две части, след което всяка част се разрязва напречно на две и се разтваря. Отново се разрязва на две. Получените малки филета се овкусяват със сол и черен пипер. В единият край се поставят парченца пушено филе, топено сирене и скаморца. Навива се на руло.
В купа се разбива яйцето. В различни купи се изсипват брашното и галетата.
В тиган се загрява зехтин или олио. Рулцата се потапят внимателно първо в брашно, след това в яйце и накрая в галета. Ако се притеснявате да не се разтворят може да ги забодете с клечка за зъби. Подреждат се в тигана със загрятото олио с крайчето надолу. Изпържват се на средна степен до златисто от всички страни и се прехвърлят в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност - за около 20 минути.


Брауни
Въпреки, че съм фен на бонбони и шоколади, точно "Гайо" не бях опитвала. Но вече, предполагам се досещате какво ще се случва:))). И макар, че този шоклад е кулинарен, част от него бе изконсумиран директно:). Разбира се един добър шоколад би трябвало да бъде включен в един много шоколадов сладкиш, а именно любимото ни брауни.


Продукти:
200 гр кулинарен шоколад
200 гр краве масло
4 яйца
240 гр кафява захар / използвах мусковадо/
1 пакетче ванилена захар Др Йоткер
140 гр брашно
1 с.л. брашно от рожков
щипка сол


Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тава с размер 28х22 см се застила с хартия за печене.
Ако се използва по-малка тава сладкиша ще стане по-висок и обратното:).
Шоколада се нарязва на дребно, а маслото на парченца.
Поставят се в тенджерка на котлон на слаба степен да се разтопят. Не трябва да завират. Отстраняват се от котлона.

В купа се разбиват яйцата с кафявата захар и ванилената захар. Разбива се докато станат на гъст крем.
Добавя се шоколадовата смес към яйчната на тънка струйка и се разбърква с дървена лъжица.

Добавя се пресятото със солта брашно и брашно от рожков, на няколко пъти, като се разбърква с дървена лъжица и се внимава обема да не спада.
Сместа се изсипва в тавата и се слага да се пече в предварително загрятата на 180 градуса фурна.
* Моят сладкиш се изпече за около 20 минути.
Но времето за печене е различно.
При всички случаи се проверява след 10 минути с дървена клечка дали се е изпекъл: забодете клечката в средата на сладкиша и я извадете, ако по нея няма трохи и следи, значи е готов. Не го препичайте, защото ще стане сух!
Сладкиша се изважда от фурната и се оставя да се охлади в тавата, след което се изважда и нарязва на квадрати.

Пожелавам на всички ви прекрасно лято, вълшебни емоции и незабравими мигове с любимите ви хора!

16 коментара:

  1. Кате, ама ти наистина си фурия - за идеи, рецепти, настроения. :) Благодаря ти за вкусната и усмихваща публикация! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, благодаря за инфото, че вече има доставка и извън София :)
    Невероятно богатство от вкусове предлагаш.
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Една от най - най - вкусните ти публикации, Кате! Не знаех за този магазин, но виж, научих нещо ново. Много хубаво са те изненадали. Браво на тях! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Ееее, Кате, големи вкусотии си приготвила! Поздравления и за прекрасните снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Днес при теб трапезата е пълна, и вкусна както винаги Кате! Харесаха ми всички предложения!!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате , толкова апетитни и вкусни неща си приготвила и толкова добре си представила, че на човек му се иска да седне на трапеата ти веднага!
    Много се радвам, че се предлагат толкова разнообразни продукти, отгледани по екологичен начин и с толкова грижи!

    ОтговорИзтриване
  7. Приказна трапеза на зелената тревичка, и чудесни подаръци.
    Успяла си да сътвориш толкова вкусни и изкушаващи рецепти.
    Успешна и спокойна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Хубаво лято, Кате! Винаги си на гребена на вълната, как да не ти се възхищавам:*!
    Прегръдки и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесни подаръци,Кате! А ти си ги приготвила блестящо!

    ОтговорИзтриване
  10. Наслада за небцето! Наслада за окото!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате,
    прекрасни са новите ти предложения и идеи.Какъв е този продукт / растение / семола ? Интересно ми стана, когато прочетох за телиателите от семола и спанак.За наша радост вече се формират т. нар. фермерски пазари, на които се предлагат домашно произведени продукти.Скоро и в нашия град Варна откриха такъв пазар и се предлагат дори сурови сладкиши и торти и още много интересни кулинарни продукти и био козметика.А ти както винаги не преставаш да ни изненадваш с нови и интересни неща.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  12. Много нови и полезни неща и отново настроението лъха през поста :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Занемях от възхищение! Браво за всичките вкусотии и стилно представяне! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Какво да кажа, страшна си, Кате!

    ОтговорИзтриване
  15. Разгледах им сайта тия дни. Прекрасни неща има, от изкушаващи по-изкушаващи, а ти си предложила чудесни рецепти, Кате!

    ОтговорИзтриване