събота, 11 март 2017 г.

Гурме рецепта: Милфьой с малини и крем Патисиер



Преди дни, докато превключвах каналите на телевизора, попаднах на едно кулинарно шоу, в което две дами трябваше да приготвят Милфьой. Рядко гледам кулинарни предавания, но тук поостанах, защото бях любопитна:). Принципно аз не бих се справила в такова шоу с нито една рецепта, дори и най- елементарна да е, просто защото не мога да работя и готвя под стрес, а там го има. Хубавото обаче за участниците е, че минат ли този тест, ще станат големи! В повечето известни кухни устойчивостта на стрес наистина е ключов елемент за оцеляване, това обаче не е за мен и затова си готвя в моята кухня:). След като се отклоних от темата, реших да разгледам по-подробно този известен десерт.

Милфьой е френски десерт, състоящ се от три слоя бутер тесто, с крем между тях. Рецептата е описана за пръв път през 1651 година от французина Пиер де ла Варен, а по-късно Мари-Антоан Карем я подобрява. Източник: Уикипедия

Като всяка класика и тази има много вариации, импровизации и е изключително популярна по света. Среща се и в солени варианти.
За моят първи опит избрах Милфьой с малини и крем Патисиер, който всъщност е Фантазия с хрупкави кори, пухкав крем и свежи малини, леко поръсени с пудра захар и няколко щрихи шоколад на финал.
Ето и моето изпълнение:



Продукти:
1 пакет охладено бутер тесто
пудра захар
малини
шоколад за топене(розов)
крем:
250 мл прясно мляко
5 равни с.л. захар
1 пакетче ванилена захар
1 с.л. с връх натурално нишесте
2 жълтъка


Приготвяне:
Млякото със захарта и ванилената захар се оставят на котлона да кипнат. В купа се разбъркват с телена бъркалка нишестето и жълтъците и към тях се добавя малко от топлото(но не вряло мляко).
След като млякото кипне се отстранява от котлона и към него на тънка струйка и при непрекъснато разбиване с телена бъркалка се изсипва жълтъчната смес. Връща се на котлона и на слаба степен се вари за още около 3 минути, до сгъстяване. Отстранява се от котлона, покрива се със стреч фолио и се оставя да се охлади и стегне.


През това време се приготвят платките.
Бутер тестото се развива и разточва между два листа хартия за печене. Внимава се да не се получат гънки. Поставя се в тава, заедно с двете хартии.
Вариантите да не се надига при печене са три:
Набождане с вилица на много места; равномерно разпределяне върху горната хартия на стар боб; или да се затисне с друга тава, отново върху хартия.
Аз направих варианта с тавите.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, на средна скара. След 15 минута се проверява. При мен се изпече за 20 минути идеално.
Изважда се и се оставя върху решетка да се охлади. С ринг или стъклена чаша се изрязват кръгове. За всеки десерт са необходими 3 бр.
Подреждат се по следният начин:
Кора - крем и малини, които се разпределят - отново кора - крем и малини и се завършва с кора. Поръсва се през цедка с пудра захар, полива се с разтопен шоколад, може с фунийка, направена от хартия за печене.



4 коментара:

  1. Перфектен милфьой, Кате!
    Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  2. И тортата, и това вълшебство са впечатляващи, Кате,
    страхотни идеи, с прецизна работа и красиво представяне!
    Благодаря за удоволствието, адмирации за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    много прицизно направен десерт.Работата в кухня не е лесна, но се свиква когато човек добре си я организира.Имах заведение и знам какво е стрес наистина.Но всичко е въпрос на собствен усет и желание да си харесваш това, което работиш.Твоят десерт изглежда съвършено.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване