Страници
Торта "Пролет"
Преди да напиша рецептата за тортата, искам да споделя нещо, което ме направи много щастлива: срещнах името си в няколко кулинарни блога днес:). Толкова е вълнуващо- отваряш публикация, а в нея фигурира името ти. Благодаря ви, приятели! И друг път ми се е случвало, но днес са няколко и е много интересно:). А още по-интересно е, че рецептите, които сте направили са много популярни, присъстват на много места и въпреки всичко сте посочили мен като вдъхновител:).
Благодаря!:
Вили
Траяна
Марин
Тортата, която представям е съвкупност от няколко идеи и рецепти: оформянето в кръг срещнах преди време в интернет, разглеждайки снимки на торти, крема Маркиз е на Дианка, а пеперудите са на Иринка
Продукти:
бишкоти от твърдите, около 50 бр.
1 Крем - пудинг ванилия с варене
1 Крем - пудинг шоколад с варене
Прясно мляко, необходимо за кремовете по указания на опаковката
Захар за кремовете
За Крем Маркиз
340 гр. шоколад млечен или черен
225 гр. масло
2 яйца пресни!
1 с.л. коняк
1/4 ч.ч. захар
За пеперудите:
100 гр черен шоколад
100 гр бял шоколад
бои, сладкарски
Приготвяне:
Направете кремовете както е указано.
Крем Маркиз:
Стопете шоколада с маслото на водна баня.
Отстранете от огъня.
Разбъркайте добре жълтъците и към тях добавете малка част от стопения шоколад, на тънка струя. Разбъркайте. След това към тях излейте цялото количество маслено -шоколадова смес. Разбъркайте до хомогенност. Добавете коняка.
Разбийте белтъците на сняг и към тях добавете захарта, разбивайте до твърди връхчета.
Към шоколадовата смес прибавете лъжица по лъжица от белтъка и внимателно обръщайте с шпатула, за да не спада обема.
Пеперуди:
Очертайте на гърба на хартия за печене няколко пеперуди.
Разтопете шоколадите поотделно на водна баня или в микровълнова:
Начупете шоколада на парченца и го разтопете в микровълнова фурна или на водна баня. На водна баня не трябва да завира водата.
В микровълнова: Общо време за разтопяване - 90 секунди на мкс степен, като на всеки 30 секунди се отваря и разбърква с вилица или телена бъркалка. Когато разтопявате шоколад съдовете и приборите трябва да са сухи!
Разделете белия шоколад в две купички и го оцветете с боички.
Поставете черния шоколад в пош, с тънък накрайник и очертайте пеперудите.
Напълнете с цветен шоколад.
Сложете ги в хладилник с хартията да стегнат и след това се отстраняват внимателно. Тъй като бързо се топят от топлината на ръцете, ще ви трябва сръчност или може да ги пипате с някакви ръкавици,или пък с нож...
Подгответе формата:
Опаковайте отвсякъде с прозрачно домакинско фолио форма за торта.
Изрежете няколко бишкоти от единия край като остър ъгъл. /На снимката, която открих в интернет, бишкотите бяха наредени една до друга без да се изрязват, но на мен така ми харесва повече./
Подредете ги ветрилообразно на дъното на формата.
Отстрани по стените подредете изправени бишкоти.
Изсипете крем Маркиз в полученото гнездо.
Наредете един ред с бишкоти и поставете в хладилник да стегне за около час.
Изсипете ваниловия крем и приберете отново в хладилник за 1 час.
Изсипете шоколадовия пудинг и приберете в хладилник за 1 нощ да стегне добре!
Извадете тортата и я декорирайте с разбита сметана, която може да оцветите в зелено.
Декорирайте с пеперудите.
Внимателно отстранете фолиото и завържете с цветна панделка, за да държи тортата за всеки случай.
Стъпка по стъпка:
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Candy,перфектна е тази пролетна тортичка,а тези пеперудииииииииии....Така ми се иска поне една да ми кацне на ръчичката:))Аплодисменти от мен!!!
ОтговорИзтриванеЗамириса ми на пролет :) И тези пеперуди... очарователни :)
ОтговорИзтриванеЗнам колко е приятно някой да направи твоя рецепта:)Тортата е супер! Пак ще заимствам идейката:)
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Кате!
Е, при толкова много крем, вкусен крем, няма как да не празник за небцето, или пролет :)) И с пеперудите си се стравила чудесно, аз не бих се навила, като се знам каква съм калпава... Наистина чудесна торта, Бонбончо!
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубава нова седмица :)
Кате, толкова красиви пеперуди :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна си!
А това, че и други правят твоя рецепта е чудесно!
Поздрави и хубава нова седмица!
Освен да кажа, браво, друго не знам какво! Неуморима си с идеите си! Разкошна тортичка!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Едно парче от тази прелест ще си поискам, Кате! Прекрасна торта и много красива декорация! Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеЛеле Канди браво!Колко е пролетно и вкусно при теб!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Прекрасна торта, Candy! Създава невероятно пролетно настроение. Идеята за пеперудките ми допадна много. Сигурно ще имам повод да се възползвам от нея. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПриятна и ползотворна ножа седмица, Candy!
Realmente eres una artista es una belleza de torta lindos adornos,el corte es maravilloso,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеКате,тъкмо се настроих пролетно и сега този сняг ми покри настроенито.Но тортата с тези пеперудки ми го възвърна-благодаря ти.Много хубаво че си показала стъпка по стъпка.
ОтговорИзтриванеХубав ден и успешна нова седмица!
Живе, сняг, сняг, ама пролетен сняг:), ще видим и пеперуди скоро, пролет е:)! Идеята за пеперудите много ми хареса и на мен, още повече, че като ги видях при Иринка, направо се захласнах по тях! А Маркизата на Дианка я правих преди време във формата, както тя е показала, но пак с бишкоти и много ми хареса - вкусна и ефектна. Изобщо всичките ви блогове са неизчерпаем източник на идеи! Много се радвам, че ви допадат и моите! Приятна нова седмица от мен и много успешна!
ОтговорИзтриванеТочно в момента си мечтая за парченце от тази торта, Candy! Вече опитах при Ина страхотните солени хапки, с които ти гостува, а сега при теб сериозно ще се подсладя! :) Идеята с пеперудките много ми хареса!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Много ми хареса тортата! В момента изкам само едно парче от нея :))
ОтговорИзтриване