Страници

Пълнен артишок


От доста време се опитвах да открия артишок, едва сега успях. Е, 8 мартенска изненада:). Просто не му е бил сезона.
Рецептата, която ще ви предложа е за пълнен артишок, но според мен ако искате да усетите вкуса на артишока, просто го хапвайте само сварен. Много малка част от него се яде. Но пък е много ефектен при поднасяне! А относно плънката: може да го напълните с каквото пожелаете, както пълните зеленчуци:). Аз взех идея за плънката от тук, като я направих без гъбите и чушки.
Доста рових из интернет докато открия как точно се обработва артишок, кое точно се яде и т.н. Оформих един пост, който се надявам да е полезен, написах го с мои думи, по начин, който за мен е разбираем. Надявам се да съм ви полезна, ако решите да пробвате.




Хубавия артишок се познава по цвета – трябва да е тъмнозелен, да тежи и листата да са плътно едно до друго.
Свеж може да се съхранява до 3-4 дни от покупката, в найлон, в хладилник.
Преди консумация се измива под течаща вода.



Обработка преди готвене:
Работете с нож от неръждаема стомана! Не използвайте алуминиево фолио при готвене!
Стъблото се подрязва до основата.
Отрязва се част, от към върха около 1 см.


На всички листа се отрязват върховете с ножица.


С лимон се обтриват местата , където е срязано, за да запази цвета си.



Сложете главите артишок в съд и ги залейте с вода, малко над него. Добавете 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, черен пипер.
Сварете артишока за полувин час, на затворен капак, на умерена температура.
Извадете и оставете да изстине.
Разтворете внимателно артишока.


Разтваряйте, докато стигнете до сърцевината.
Отстранете с помощта на лъжичка само мъхестата част / непосредствено под нея е ядливата част/ и я изхвърлете.


Отрежете горната част на вътрешните листа, за да отстраните бодливите връхчета, които не се ядат.
Ядлива част са: крехките вътрешни листа, на които се отстраняват връхчетата, и сърцевината под мъхестата част.


Напълнете с плънка по ваш избор. Плънката трябва да е предварително сготвена, с артишока само се запича за 10-15 минути във фурна.
Плънката, която приготвих аз е:

Продукти за 2 артишока:
10 бр големи скариди
1 ч.ч. доматен сок
1 скилидка чесън
Черен пипер
Сол
Зехтин

За поръсване моцарела " Жоси"

Приготвяне:
Загрейте зехтин в тиган на котлон и добавете скаридите.
Запечете ги от двете страни.
Добавете доматите, чесъна и солта.
Оставете на котлона до желаната гъстота.
Напълнете артишока.

Поставете главите артишок в тава, аз използвах керамична и не я намазвах.
Настържете отгоре моцарела, може и кашкавал, по ваш избор, зависи какво ще се съчетае с плънката.


Запечете във фурна на 180 градуса, без предварително загряване.

3 коментара:

  1. Кате, много полезна публикация :)
    Проявявах интерес, но ми се струва голяма игра!
    Мисля че продават маринован :)
    Поздравления за търпението!
    Чудесна плънка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Хубава рецепта :)! Ще пробвам !
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  3. Такова нещо не съм хапвала досега, но наистина стои много интересно на трапезата. Благодаря за подробните разяснение как се борави с този зеленчук и какво точно се яде.
    Прегръдки и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване