Страници

Торта "Мартеничка"


Баба Марта бързала, мартенички вързала...
И аз бързам да ви покажа тортата, която едва дочаках да стегне! И бонбонки има за почерпка:). Дано баба Марта да е все така усмихната както днес!
За основа на тортата използвах рула - по идея на Лео. Тази торта, но с шоколад, както е в оригинал я направих миналата година и утре ще публикувам снимките, тъкмо се сетих за нея:). А днес я направих с кисело мляко и ягоди. На края на публикацията на Лео има снимка на такъв вариант, но не знам рецептата дали е същата. Но както и да е, важното е, че тази торта е много ефектна, лесна и вкусна!
Декорацията е изцяло по избор, а моята е във връзка с днешния празник.
В оригинал рецептата е без покритие, така, че ако не ви се занимава, може да я оставите и така.




Продукти/ малък вариант:
1 готово руло - 200 гр
1 опаковка кисело мляко - 400 гр
1 пакетче желатин - 10 гр
няколко ягоди
пудра захар - на вкус
няколко бисквити "закуска"

бял шоколад - 100 гр
филирани бадеми




Нарежете рулото на парченца около 12 бр.
В голяма купа сложете прозрачно фолио по стените. Наредете парченцата рула плътно по стените.

Разбийте с телена бъркалка млякото, пудрата захар и нарязаните ягоди.

Направете желатина:
Сипете в чаша 60 мл студена вода.
Изсипете желатина вътре. Разбъркайте.
Оставете около 10 минути да набъбне/ става като гъба/.
Сипете в съд на котлона вода. Сложете чашката с желатина вътре ( водна баня), да се загрее. Не трябва да завира водата!!!
Като се втечни желатина, го отстранете и изсипете към млякото. Разбъркайте и излейте във гнездото от рула.




Покрийте с бисквити "Закуска" или други.
Завийте с фолио и приберете в хладилник да стегне за около 2 часа.
Сложете голяма чиния върху тортата и я обърнете.
Може да сервирате така, както се виждат рулата или да декорирате.
Проверете дали е стегнало преди да обърнете тортата.


Декорация:
Начупете шоколада на парченца и го разтопете в микровълнова фурна или на водна баня. На водна баня не трябва да завира водата.
В микровълнова: Общо време за разтопяване - 90 секунди на макс степен, като на всеки 30 секунди се отваря и разбърква с вилица или телена бъркалка. Когато разтопявате шоколад съдовете и приборите трябва да са сухи!
Залейте тортата с шоколада и декорирайте с филирани бадеми.


9 коментара:

  1. Страхотна торта Канди! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тортата е толкова сладка -в преносния смисъл,а на 100% и в буквалния:))
    Много ми допадна!

    ОтговорИзтриване
  3. Оооо,тази на Лео съм я правила,фантастична ти е станала,Кате!Че си я и дообогатила с тази чудна шоколадова заливка!Супер вкусна торта,много я харесвам!

    Прегръдки и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна торта! Кошничката с ягодки много ми хареса :-).

    ОтговорИзтриване
  5. Кандииии ,страхотна е миличка
    правила съм торта с готови рула,с два различни крема разделени с парченца банан,тази торта е невероятно лесна и подлежи на всякакви импровизации
    но твоята е станала чудна ,и с тези ягодки ммммм.....
    честита Баба Марта и тук
    мнооооого здраве и късмет

    ОтговорИзтриване
  6. Канди , неуморна си :*! ,ама така ми харесваш ! Чудна торта -мартеничка се е получила ! Брависима както винаги :*!
    Хубав ден и целувки !

    ОтговорИзтриване
  7. Преди често правих тортички с рула. На мен лично много ми харесват!
    Твоята е чудесна, лека и изглежда много мартенско:)

    ОтговорИзтриване