Страници

Закуска в кутия / Breakfast box for school


П

очти в края на учебната година споделям тези идеи, но разбираемо ми трябваше време, за да натрупам реален снимков материал. Всъщност снимките са без всякакви претенции за качество, но както и вечерите ни:), са част от истинският ни живот. Принципно бих могла да напудря добре тези кутии, като им направя една хубава фотосесия, през някой слънчев ден, в който имам достатъчно време, но честно не ми се занимава с това. Историята на тези кутии по света се случва рано сутрин, когато все още сме сънени и по пижами:).







Закуска в кутия (за училище) / Breakfast box for school


Моля, имайте предвид, че тук става въпрос за закуска, а не за обяд. Синът ми обядва вкъщи. Всички закуски тук са приготвени сутрин между 6:45 и 7, т.е. отнемат около 15 минути. Когато правя закуски изискващи печене, когато се събудя, първо включвам фурната да загрява, слагам ги да се пекат и след това си върша сутрешните рутини:), но за тях няма да се впускам в подробности, понеже на са много луксури лайфстайл:).
Тъй като кутията с храна се пренася от вкъщи до училище, в повечето случаи се пъха на една страна в раницата, е малко невъзможно да се правят някакви по-специални украски на сандвичите, тъй като след отваряне съдържанието вече няма да изглежда толкова привлекателно. Въпреки всичко пак успяваме да внесем разнообразие. Ще разделя кутиите на няколко групи, сходни според съдържанието си, като с течение на времето може и да добавям идеи. Суши приготвям или когато сме вечеряли такова, или сварявам ориза предварително, а сутрин само навивам рулцата. Естествено с оглед на съхранението не използвам сурови риби и бързо развалящи се продукти. Всички топли сандвичи и пици оставям да се охладят преди да прибера в кутията, иначе кондензират.


Сандвичи+ в кутия


Тортила с шунка и сирене(кашкавал) + ябълка

Сандвич с варено яйце, сирене(кашкавал), шунка, домати, краставица.

Сандвичи с Филаделфия + краставици, чери домати.

Сандвич със зелена салата, сирене(кашкавал), домат.


Тортила с омлет+ зелена салата.

Сандвичи с Филаделфия + чери домати, чушка, краставица, боровинки, ягоди.

Сандвич със зелена салата, моцарела и домат.

Бретцел с моцарела, авокадо и зелена салата.

Сандвич с варено яйце, айсберг, сирена(кашкавал) + банан.

Сандвич с колбас, зелена салата, кашкавал(сирене).

Бургер със зелена салата + ябълка.


Фингър фууд в кутия


Различни сирена, салами, хлебче, краставица, като мини шишчета.

Сирена, хлебче, домат, печени фракнкфуртери.

Сирена, варени яйца, франкфуртери, хлебче.


Суши сандвичи Онигиразу с омлет и авокадо.

Салам, сирене, хлебче, чери домати + ябълка

Пушено филе, сирене, чери домати, хлебче


Суши сандвичи с Филаделфия, омлет и авокадо + ябълка.

Печени/варени бейби франкфуртери, сирена, хлебче+ Corny

Бургер хлебче с пилешки крилца, картофки(от вечерята ни) + ябълка.

Суши + моркови.

Чеснова багета с моркови и сирена.


Принцеси, тостери,пици в кутия



Принцеси с кашкавал, сварени яйца, краставица, чери домати.

Пица земели( Върху земели се поставят продукти за пица и се пекат).

Пълнозърнести тостери със сирене(кашкавал) + ябълки и моркови.

Принцеси с кашкавал върху земел хлебче + ябълки.

Пица с франкфуртери и кашкавал върху хлебче.

Принцеси с кайма + банан.

Пици върху бутер тесто + грозде.

Кесадиля с кашкавал(сирене).

Пици с тесто за пица + ябълка.

Принцеси яйце и сирене + ябълка.

Кесадиля с шунка и кашкавал+ зелена салата и чери домати.

Шишчета с колбас и кашкавал + пица земели.

Варени яйца, тостери с шунка и кашкавал + банан и ябълка.

Принцеси с кашкавал + морков и чери домати.

Пица розички + морков и чери домати. Бутер тесто или класическо за пица се разточва, върху него се подреждат продукти за пица, навива се на руло, нарязва се на охлювчета и се пече.

Тостери с шунка и кашкавал + чери домати и пълнозърнести крекери.

Пица бургер( въху бургер хлебчета)+ моркови.


Закуски в бурканче


Йогурт, банан, боровинки.



Предварително накисната чиа в мляко, банан, кокосов чипс.

Какви кутии и бутилки за храна и вода използваме?
Кутия за храна: Първоначално използвахме кутии от пластмаса. Бяха качествени, наистина и все още са здрави и в добро състояние, но по лични предпочитания решихме да приключим с тях. Колебаех се между бамбукови и метални и накрая се спряхме на металните. Принципно търсех такива с много отделения, тип "Бенто", но не успях да открия, а те са леко ограничаващи в размера на продуктите, които ще се слагат вътре. За това сметнах, че типа кутия, която е на снимките ще е по-подходяща. Разграничителят е подвижен и позволява по-голяма свобода. Може би след време ще взема и от другият тип кутии, но засега сме с тази. Дребни плодчета, нарязани зеленчуци и крекери понякога поставям в силиконови формички за мъфини, вижда се на някои снимки. Цветни са и създават настроение.
Бутилка за вода: Отново първоначално използвахме пластмасови, но сега сме със стъклена. Принципно стъклените бутилки са по-тежки, но ги предпочитаме. След като големият ми син счупи стъклената си, си взе метална, която е значително по-лека. Та може би следващата на малкият ми син ще бъде също метална.
Термос: През зимата някои деца в училище си носят чай за пиене. Термосът естествено е най-подходящият съд за това.

Не забравяйте да напомняте на децата си, когато е необходимо да споделят част от храната си с други деца, които нямат възможност да носят такава. ♥ Принципно избягваме в училище да носим по-скъпи храни и продукти, тъй като не всеки има възможност да си купи такива храни. В крайна сметка същите можем да си ги хапваме вкъщи. Въпреки, че суши също се смята за скъпа храна, всъщност продуктите не са толкова недостъпни и все пак, веднъж когато синът ми занесе суши в училище, направих по едно рулце за всяко дете.

Ще се радвам да обменяме идеи, като споделяте и вашите такива в коментар.


6 коментара:

  1. Искам да ми правиш такива кутии за работа ;) Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    аз много лесно се храня на работа.По цял ден когато нямам проблеми със стомаха ям плодове.Особено зимата ябълките и крушите са ми дневното меню.А лятото си нося за работа кълнове и салати, понякога кюфтенца от кълнове и също така маслини.Използвам стъклен съд с капак.По - тежък е,но е хубаво в него да се приготвя храната, особено когато се добавя мазнина, оцет или лимонов сок.Имам и пластмасови съдчета.Ползвам ги само когато трябва да пренасям храна от дома до работа.А на работа прехвърлям храната в стъкления съд.
    Кутиите за храна са удобни и лесни за пъддръжка.Особено тези, в които има различни отделения.Чудесни идеи за закуски.Лесни и бързи за приготвяне.Ще се възползвам да приготвя подобни бързи закуски за моето семейство.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  3. Еха, Кате, искам и аз такива кутии, пълни с твоите вкусотии! Чудесна си, толкова много предложения и така чудно изглеждащи! Прелест! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Dear Ekaterina,
    Wonderful ideas for health-conscious office workers.
    But for what age of children are these options suitable? They look very structured. Most kids around me are messy and fast and do not tolerate such a disciplined structure...
    And how do you deal with food getting cold? This is my biggest issue. (My son hates cold pizza and cold garlic bread).
    I'm in a country where this represents the daily **luncn** box, therefore food being cold matters a lot to my son. I mean, if warm food stays 3-4 hours in a box, then the look of it does not get very inviting. In other words, this renders all my efforts ineffective as my son would not eat anything... you see I deal with a very peculiar eater:-)
    Thank you!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks La Torontoise!
      My son is 10 years old. The box is in his backpack, the food keeps his look. Pizza and warm sandwiches I leave to cool before I get into a box. My child likes them and they are not warm. Indeed, if your son likes the food warm, I have no idea how you can keep it. You just have to find other recipes he will like:)
      Greetings!

      Изтриване
  5. Браво Кате, страхотни предложения. Ще ги опитам със сигурност. Приятен ден!

    ОтговорИзтриване