Страници

Сладкиш с карамелено-шоколадово мляко, рикота и шоколад



Попаднах на тази рецепта тук: http://lubany-b.livejournal.com/122255.html и веднага я направих :). Благодаря!
Сладкиша е чудесен, в оригинал е с извара.


За кръгла форма с диаметър 22 см, аз използвах правоъгълна с размер 20/28 см.

Продукти:
за топчетата:
250 гр. (1 кутия) сирене Rикота или извара
2 жълтъка
50 гр кокосови стърготини
50 гр захар
3 с.л. без връх нишесте, аз сложих нишесте Ванилия

за черното тесто:
4 яйца, разделени белтъци и жълтъци
30 + 30 гр захар
50 гр млечен шоколад
2 с.л. равни брашно
2 с.л. равни нишесте
щипка бакпулвер
3 с.л. какао
щипка сол

за глазурата:
120 мл прясно мляко
50 гр захар
25 гр краве масло
100 гр млечен шоколад

За топчетата: Рикота(изварата) се разбърква добре с ръце заедно със захарта, жълтъците, кокоса и нишестето. С мокри ръце се оформят топчета с големина на шоколадов бонбон:), всъщност не е от голямо значение, важното е да стигнат за цялата тава. Разпределят се на разстояние едно от друго по дъното на формата, която е застлана с хартия за печене или е намаслена и посипана с брашно.

 

За тестото:
Жълтъците се разбиват с миксер с 30 гр захар до побеляване.
Шоколада се начупва на парченца и се разтопява в микровълнова фурна или на водна баня. На водна баня не трябва да завира водата.
В микровълнова: Общо време за разтопяване - около 90 секунди на макс степен, като на всеки 30 секунди се отваря и разбърква. Когато разтопявате шоколад съдовете и приборите трябва да са сухи!
Към жълтъците на тънка струйка се добавя стопения шоколад, като се разбърква с дървена лъжица. Добавя се пресятото брашно с нишестето, бакпулвера, солта и какаото. Разбърква се добре, до еднородност.
Отделно в суха купа се разбиват белтъците с останалите 30 гр захар на сняг. Внимателно се прибавят от белтъците към жълтъчната смес, като се бърка в една посока или чрез обръщане и похлупване, за да не спада обема.
Тестото се изсипва върху кокосовите топчета.

 

Сладкиша се пече на 175 С в предварително загрята фурна. Пробва се с клечка за зъби дали е готов. При мен печенето беше около 30-40 мин. Изважда се и се оставя да се охлади.

 

За глазурата: Млякото се смесва със захарта и маслото и се варят в касерола( тенджерка) с дебело дъно до леко сгъстяване, отстранява се от огъня, добавя се шоколада и се бърка докато се разтопи. Глазурата се нанася върху сладкиша, поставя се в хладилник да стегне. Реже се като торта ако е кръгъл или на квадратчета, ако е в правоъгълна форма.



Няма коментари:

Публикуване на коментар