неделя, 9 октомври 2011 г.

сладкиш с карамелено-шоколадово мляко, рикота и шоколад



Попаднах на тази рецепта тук: http://lubany-b.livejournal.com/122255.html
и веднага я направих :), Благодаря!
Сладкиша е чудесен, в оригинал е с извара.

За кръгла форма с диаметър 22 см, аз използвах правоъгълна с размер 20/28 см.

Ето и рецептата:
Продукти:
за топчетата:
250 гр. 1 кутия сирене рикота или извара
2 жълтъка
50 гр.кокосови стърготини
50 гр. захар
3 с.л.без връх нишесте, аз сложих нишесте Ванилия

за черното тесто:
4 яйца, разделени белтъци и жълтъци
30 + 30гр.захар
50 гр. млечен шоколад
2 с.л. равни брашно
2 с.л. равни нишесте
щипка бакпулвер
3 с.л.какао
щипка сол

за глазурата:
120 мл.прясно мляко
50 гр.захар
25 гр.краве масло
100 гр. млечен шоколад

За топчетата: Рикота(изварата) се разбърква добре с ръце със: захарта, жълтъците, кокоса и нишестето. С мокри ръце се оформят топчета с големина на шоколадов бонбон:), всъщност не е от голямо значение, важното е да стигнат за цялата тава. Разпределят се на разстояние едно от друго по дъното на формата, която е застлана с хартия за печене или е намаслена и посипана с брашно.
За тестото:
Жълтъците се разбиват с миксер с 30гр. захар до побеляване.

Начупете шоколада на парченца и го разтопете в микровълнова фурна или на водна баня. На водна баня не трябва да завира водата.
В микровълнова: Общо време за разтопяване - 90 секунди на мкс степен, като на всеки 30 секунди се отваря и разбърква с вилица или телена бъркалка. Когато разтопявате шоколад съдовете и приборите трябва да са сухи!
Към жълтъците на тънка струйка се добавя стопения шоколад, като се разбърква с дървена лъжица. Добавя се пресятото брашно с нишестето, бакпулвера, солта и какаото. Разбърква се добре, до еднородност.
Отделно в суха купа се разбиват белтъците на сняг, като към тях се добавят и другите 30гр. захар. Внимателно се прибавят от белтъците към жълтъчната смес, като се бърка в една посока или чрез обръщане и похлупване, за да не спада обема.
Тестото се изсипва върху кокосовите топчета и сладкиша се пече при 175С в предварително загрята фурна. Пробва се с клечка за зъби дали е готов.
При мен печенето беше около 30-40 мин.
За глазурата: Млякото се смесва със захарта и маслото и се варят в касерола( тенджерка) с дебело дъно до леко сгъстяване, отстранява се от огъня, добавя се шоколада и се бърка докато се разтопи.
Охладения сладкиш се залива. Поставя се в хладилник да стегне глазурата. Реже се като торта ако е кръгъл или на квадратчета.














Няма коментари:

Публикуване на коментар